ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ποιες μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας έγιναν...κατά τύχη

 Ποιες μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας έγιναν...κατά τύχη
Εφευρέθηκαν...κατά λάθος, κατά τη διάρκεια δοκιμών και πειραμάτων από τους διάσημους πλέον εφευρέτες τους και άνοιξαν νέους δρόμους στην ιστορία της επιστήμης.

Ο λόγος γίνεται για τα διάσημα πλέον τεχνολογικά επιτεύγματα που εφευρέθηκαν τυχαία και όμως έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, όπως αναφέρει και η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης. Ας απαριθμίσουμε μερικά από αυτά τα λαμπρά επιτεύγματα:

1. Πενικιλίνη

Η πενικιλίνη είναι ένα αντιβιοτικό που παράγεται από καλλιέργειες κάποιων ειδών ευρωτομυκητών και σήμερα θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα θεραπευτικά μέσα στο χώρο της υγείας. Η ανακάλυψή της έγινε τυχαία το 1928 όταν ο σκωτσέζος βιολόγος Alexander Fleming παρατήρησε την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους μιας καλλιέργειας σταφυλόκκοκου από γειτονική μούχλα. Μελετώντας τη μούχλα ανακάλυψε το μικρόβιο « Penicillium notatum» με το οποίο δημιούργησε την βακτηριογόνο ουσία «πενικιλίνη». Το 1933, αντιμετώπισε επιτυχώς ένα περιστατικό επιπεφυκίτιδας χρησιμοποιώντας την δραστική αυτή ουσία.

2. Φούρνος Μικροκυμάτων


Είναι μια ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιείται για την παρασκευή γευμάτων ή την θέρμανση τροφίμων μέσω ακτινοβολίας. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί ακτινοβολία μικροκυμάτων και με τη διέγερση που προκαλεί στα μόρια του νερού μέσα στα τρόφιμα έχει σαν αποτέλεσμα τα θερμαίνει ομοιόμορφα σε όλο τον όγκο τους. Ανακαλύφθηκε τυχαία τη δεκατία του 40’ όταν ο αυτοδίδακτος μηχανικός Percy Spencer, ο οποίος έφτιαχνε μάγνητρα για λογαριασμό της εταιρείας Raytheon, παρατήρησε σε μια από τις δοκιμές που έκανε πάνω στα ραντάρ ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Το 1947 κατασκευάστηκε ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων στον κόσμο, και είχε την ονομασία Radarange.

3. Velcro (γνωστά και ως «σκρατς»)

To Velcro είναι ανακάλυψη ενός ελβετού μηχανικού, του Georges de Mestral. Το ανακάλυψε τυχαία το 1941 όταν μια μέρα γυρνώντας από μια βόλτα με το σκύλο του παρατήρησε ότι στο παντελόνι του αλλά και στο τρίχωμα του σκύλου είχαν κολλήσει μικρά κομματάκια. Παρατηρώντας τα καλύτερα, είδε ότι αυτά τα κομμάτια αποτελούνταν από μικρά αγκίστρια τα οποία κολλούσαν σε οτιδήποτε είχε το σχήμα θηλιάς. Πρώτα η ΝASA χρησιμοποίησε αυτή τη πρωτοφανή εφεύρεση του ελβετού και σήμερα το Velcro ή αλλιώς σκρατς εφαρμόζεται ευρέως στα ρούχα, στις τσάντες , στα παπούτσια και σε πολλά άλλα αντικείμενα.

4. Ακτινοβολία Υποβάθρου


Η Ακτινοβολία Υποβάθρου ή αλλιώς Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου είναι  το ίχνος ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν όταν βρισκόταν σε κατάσταση εξαιρετικά μεγάλων θερμοκρασιών και πιέσεων και σχετίζεται άμεσα με τη γνωστή σε όλους μας θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης όπου περιγράφει τη δημιουργία του σύμπαντος. Η ύπαρξη τέτοιας ακτινοβολίας ήταν γνωστή σε θεωρητικό επίπεδο από το 1940 αλλά επιβεβαιώθηκε τυχαία 15 χρόνια μετά από τους ερευνητές Arno Penzias και Robert Wilson όταν σε μια προσπάθειά τους να κατασκευάσουν μια κεραία κερατοειδούς σχήματος ανακάλυψαν ότι λάμβαναν μια ακτινοβολία, της οποίας η προέλευση ήταν μέχρι τότε άγνωστη. Κατόπιν υπολογισμών παρατήρησαν ότι η ακτινοβολία αυτή αντιστοιχούσε σε ακτινοβολία μέλανος σώματος. Η θερμοκρασία υπολογίστηκε μετέπειτα, με τη βοήθεια ειδικού δορυφόρου, ότι είναι 3,5Κ.

5. Τεφλόν

Το πολυτετραφθοραιθυλένιο ή κοινώς τεφλόν είναι ένα τοξικό οργανικό πολυμερές που χρησιμοποιείται κυρίως για την επικάλυψη αντικειμένων και ως συστατικό πλαστικών αντικειμένων. Η αντοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς και το γεγονός ότι είναι ολισθηρό και άκαυστο, το κάνει χρήσιμο για την επικάλυψη μαγειρικών σκευών. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1930 στις ΗΠΑ από τον επιστήμονα Roy Plunkett, ο οποίος αναζητούσε τρόπους να κάνει τα ψυγεία πιο φιλικά στα νοικοκυριά για λογαριασμό της εταιρείας που εργαζόταν τότε, DuPont. Κατά τη διάρκεια πειράματος ανακάλυψε ότι σε δείγμα που επεξεργαζόταν, είχε εξαφανιστεί όλο το πειραματικό υλικό και στη θέση του είχε απομείνει ένα περίεργο υλικό που γλιστρούσε και ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Το υλικό ξεκίνησε να γίνεται γνωστό στην αγορά το 1949.

6. Βουλκανισμένο καουτσούκ

Βουλκανισμός καουτσούκ είναι η χημική διαδικασία κατα την οποία επεξεργαζόμαστε ακατέργαστο καουτσούκ με θείο με σκοπό να βελτιώσουμε τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες του καουτσούκ. Πρωτοπόρος στη «θείωση» του καυτσούκ ήταν ο αμερικανός Charles Goodyear το 1839 ο οποίος κατά τη διάρκεια παρουσίας του πειράματός του, έριξε καταλάθως το καουτσούκ σε μια καυτή σόμπα. Το αποτέλεσμα ήταν μια καμμένη ουσία που όμως ήταν ελαστική και αδιάβροχη. Η εφαρμογή του κατεργασμένου καουτσούκ είναι γνωστή στα ελαστικά των αυτοκινήτων.

7. Coca Cola


H γνωστή σε όλους μας coca cola είναι ένας τύπος μη αλκοολούχου αναψυκτικού με διοξείδιο του άθρακα και πωλείται σε καταστήματα, εστιατόρια, αυτόματες μηχανές πώλησης παγκοσμίως. Εφευρέθηκε το 1886 από τον φαρμακοποιό John Pemberton o οποίος στην προσπάθειά του να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο χρησιμοποίησε δύο βασικά συστατικά, τα φύλλα κόκας και τους καρπούς cola. Το μείγμα το αραίωνε με νερό και το χορηγούσε στους πελάτες. Η ανακάλυψη του αναψυκτικού έγινε τυχαία όταν ο φαρμακοποιός μια μέρα μπέρδεψε το νερό και ανέμειξε το μείγμα με ανθρακούχο νερό. Με την πάροδο τον χρόνων, η coca cola έφτασε να γίνει το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις προϊόν όλων των εποχών.

8. Viagra


Είναι ένα χάπι που περιέχει τη χημική ουσία κιτρική σιλντεναφίλη και χορηγείται με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ανδρική ανικανότητα. Η αρχική παραγωγή του χαπιού πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Pfizer με σκοπό την αντιμετώπιση όσων έπασχαν από στηθάγχη. Ο αρχικός στόχος τελικά οδήγησε σε αδιέξοδο όμως παρατηρήθηκε ότι το συγκεκριμένο χάπι είχε άλλου είδος ικανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου