Κρεμώδεις αλοιφές φτιαγμένες από διαφορετικά υλικά, τα ντιπ είναι μια νόστιμη λύση σε ένα άτυπο φιλικό γεύμα. Συνοδέψτε τα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί ή ζεστές πιτούλες, κριτσίνια ακόμη και με ζυλιέν φρεσκοκομμένων λαχανικών.
Οι αλοιφές και οι παραλλαγές τους
Το γιαούρτι –κατά προτίμηση χύμα σακούλας– μαζί με το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλές παραλλαγές του τζατζικιού, που σερβίρονται είτε ως σαλάτες είτε ως ντιπ με λαχανικά ή κρακεράκια είτε ως συνοδευτική σάλτσα για τα τηγανητά λαχανικά, το ψητό κρέας ή το κοτόπουλο.
Aγιολί με σαφράν: Ταιριάζει στα θαλασσινά, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει και τη μαγιονέζα ή τη σκορδαλιά. Yλικά: 2 κρόκους αβγού σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κουτ. γλυκού κλωστές σαφράν μουλιασμένες σε 1 κουτ. σούπας νερό, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από 1/2 λεμόνι και 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Xτυπάμε στο μπλέντερ τους κρόκους, το σαφράν με το νερό του, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο και μόλις γίνει λεία η σάλτσα, τελειώνουμε ρίχνοντας και το λεμόνι. Aν το μείγμα δεν πήζει, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας έτοιμη μαγιονέζα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αμυγδαλοσαλάτα: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με άνηθο, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και μισό φλιτζάνι αμύγδαλο λευκό τριμμένο στο multi.
Καρυδοσαλάτα: Απλώς χτυπάμε στο multi 1 φλιτζάνι καρύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κρεμμυδάκι, 2 κουτ. σούπας μαϊντανό και 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Τζατζικι με κολοκυθακια: Τρίβουμε στον τρίφτη ½ κιλό κολοκυθάκια, τα στραγγίζουμε και τα δουλεύουμε με 1 σκελίδα σκόρδο, 300 γρ. γιαούρτι, 2 κουτ.σούπας άνηθο και 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένα, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Εναλλακτικά, μπορούμε να τρίψουμε μισό καρότο-μισό κολοκύθι και να αρωματίσουμε με μαϊντανό.
thecookbook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου