ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Βουτώντας στην απόλαυση


Βουτώντας στην απόλαυση

Κρεμώδεις αλοιφές φτιαγμένες από διαφορετικά υλικά, τα ντιπ είναι μια νόστιμη λύση σε ένα άτυπο φιλικό γεύμα. Συνοδέψτε τα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί ή ζεστές πιτούλες, κριτσίνια ακόμη και με ζυλιέν φρεσκοκομμένων λαχανικών.

Οι αλοιφές και οι παραλλαγές τους
Το γιαούρτι –κατά προτίμηση χύμα σακούλας– μαζί με το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλές παραλλαγές του τζατζικιού, που σερβίρονται είτε ως σαλάτες είτε ως ντιπ με λαχανικά ή κρακεράκια είτε ως συνοδευτική σάλτσα για τα τηγανητά λαχανικά, το ψητό κρέας ή το κοτόπουλο.

Aγιολί με σαφράν: Ταιριάζει στα θαλασσινά, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει και τη μαγιονέζα ή τη σκορδαλιά. Yλικά: 2 κρόκους αβγού σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κουτ. γλυκού κλωστές σαφράν μουλιασμένες σε 1 κουτ. σούπας νερό, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από 1/2 λεμόνι και 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Xτυπάμε στο μπλέντερ τους κρόκους, το σαφράν με το νερό του, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο και μόλις γίνει λεία η σάλτσα, τελειώνουμε ρίχνοντας και το λεμόνι. Aν το μείγμα δεν πήζει, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας έτοιμη μαγιονέζα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αμυγδαλοσαλάτα: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με άνηθο, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και μισό φλιτζάνι αμύγδαλο λευκό τριμμένο στο multi.
Καρυδοσαλάτα: Απλώς χτυπάμε στο multi 1 φλιτζάνι καρύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κρεμμυδάκι, 2 κουτ. σούπας μαϊντανό και 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Τζατζικι με κολοκυθακια: Τρίβουμε στον τρίφτη ½ κιλό κολοκυθάκια, τα στραγγίζουμε και τα δουλεύουμε με 1 σκελίδα σκόρδο, 300 γρ. γιαούρτι, 2 κουτ.σούπας άνηθο και 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένα, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Εναλλακτικά, μπορούμε να τρίψουμε μισό καρότο-μισό κολοκύθι και να αρωματίσουμε με μαϊντανό.


thecookbook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου