ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Κυνήγι και άγρια ζευγαρώματα!

Τα άγρια... ζευγαρώματα!
Μπορεί στα περισσότερα θηλαστικά και στα πουλιά το ζευγάρωμα να αρχίζει πάντα την άνοιξη, αλλά τα αγριογούρουνα έχουν ήδη αρχίσει... το άγριο σεξ από τις κρύες μέρες του Γενάρη....

Αυτήν την εποχή κορυφώνεται μάλιστα η διαδικασία του ζευγαρώματος, καθώς τα κοπάδια με τα ενήλικα θηλυκά και τις έφηβες που γεννήθηκαν την προηγούμενη χρονιά μπαίνουν ταυτόχρονα στην περίοδο του οίστρου, στέλνοντας τα σχετικά... σήματα «προθυμίας» στους κάπρους της «γειτονιάς» τους. Οι μπεκατσοκυνηγοί, που κυκλοφορούν ακόμη σε δάση που κρατούν γουρούνια, έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό τα χαρακτηριστικά σημάδια: τα τριψίματα και οι τρίχες των αγριόχοιρων πάνω στον φλοιό των δένδρων έχουν αυξηθεί και τα ίχνη του κυνηγητού και των «μαχών» δημιουργούν ολόκληρα αυλάκια πάνω στο χώμα...
Οι ξαναμμένοι αρσενικοί, μόλις λάβουν τα «μηνύματα», ξεχύνονται στην αναζήτηση των θηλυκών και ρισκάρουν τόσο πολύ που κυκλοφορούν... ακόμη και το μεσημέρι! Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι όσοι τούτον τον καιρό βλέπουν μονιάδες ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας. Ο Θεοφάνης Καραμπατζάκης, δασολόγος- περιβαλλοντολόγος με μεγάλη γνώση στη μελέτη της συμπεριφοράς του αγριόχοιρου στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μας λέει:
«Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ζευγαρώσει μια θηλυκιά είναι το σωματικό της βάρος, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες κλιματικές και διατροφικές συνθήκες. Οι περισσότερες θα ζευγαρώσουν όταν το βάρος τους φτάσει τα 50-60 κιλά»!
Η... ετοιμότητα!
Αντίθετα, η... «ετοιμότητα» των αρσενικών εξαρτάται από... το βάρος των όρχεών τους! Αν αυτό είναι «ικανοποιητικό» και, αν είναι τυχεροί, μπορούν να αρχίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα πριν ακόμη κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Οπως μας τόνισε ο Φ. Καραμπατζάκης, η γνώση αυτών των σημαντικών στοιχείων της συμπεριφοράς των αγριόχοιρων είναι απαραίτητη και για την κυνηγετική διαχείριση του είδους... Αν οι «παρέες» μιας περιοχής δεν αφήσουν έναν ικανό αριθμό μεγάλων και εύρωστων «μονιάδων», το έργο του «ζευγαρώματος» θα το «αναλάβουν» τα υποδεέστερα χρονιάρικα αρσενικά, με σοβαρές... εκπτώσεις στις γέννες και στην ετήσια αναπαραγωγή της περιοχής.
Οι μεγάλοι μονιάδες είναι που παράγουν περισσότερα και πιο δυνατά γουρουνόπουλα. Εάν υπήρχαν περισσότεροι μεγάλοι μονιάδες, οι ανήλικοι δεν θα μπορούσαν να ζευγαρώσουν, καθώς οι ώριμοι και δυνατοί θα τους έδιωχναν από τις θηλυκές. «Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε περιοχή να μένει στη φύση το 20% των μεγάλων κάπρων, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της αναπαραγωγής», τονίζει ο κ. Καραμπατζάκης. Το ίδιο, όμως, ισχύει και στα θηλυκά! Την έναρξη του οργασμού σε κάθε κοπάδι «ρυθμίζει» η θηλυκή αρχηγός, η οποία θα πρέπει να έχει επιβιώσει από την κυνηγετική περίοδο... Ενα νεαρό θηλυκό μπορεί να γεννήσει μόνο 2-3 γουρουνάκια, ενώ ένα ώριμο θηλυκό με βάρος πάνω από 60 κιλά μπορεί να φέρει στη ζωή ακόμα και 8 νεογνά! Αυτήν την εποχή οι μεγάλες θηλυκές δίνουν το «σύνθημα» και ξεκινά η περίοδος του οργασμού που διαρκεί 22 ημέρες. Από αυτές μόνο οι δύο είναι οι «κρίσιμες»... και γόνιμες!
Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε περιοχή να μένει στη φύση το 20% των μεγάλων κάπρων, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της αναπαραγωγής.
Ο συγχρονισμός...
Οι «σκρόφες» έχουν καταναλώσει τους ώριμους καρπούς των δασικών δέντρων (βελανίδι, «φιστίκι» οξιάς κ.ά.), αποθηκεύοντας στους ιστούς τους τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον «κύκλο» τους... Ο θηλυκός αγριόχοιρος πρέπει να ζευγαρώσει αυτήν την εποχή για να έχει γεννήσει μέχρι τα τέλη Μαϊου. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπατζάκη, αυτήν την... οργασμική περίοδο τα μικρά αρσενικά θα εκδιωχθούν από το κοπάδι για να μην υπάρξει κίνδυνος αιμομιξίας.
«Ο συγχρονισμός του οίστρου όλων των θηλυκών ζώων σε ένα κοπάδι αποτελεί μια ιδιαιτερότητα των αγριογούρουνων, που με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν όλες οι γεννήσεις να γίνονται ταυτόχρονα και η ανατροφή των νεογνών να γίνεται συλλογικά. Ετσι διατηρείται η συνοχή του κοπαδιού και η προστασία από τους φυσικούς εχθρούς είναι πιο αποτελεσματική», μας εξήγησε ο Φάνης Καραμπατζάκης.
Οι ξαναμμένοι κάπροι ψάχνουν όλο το βράδυ «πρόθυμες» θηλυκές...
Είναι, όμως, η γουρούνα αυτή που θα αποφασίσει πότε ακριβώς θα γίνει το ζευγάρωμα, αφού οι μέρες σύλληψης είναι μόνο δύο. Ετσι ο κάπρος την ακολουθεί εξαντλημένος συνέχεια, για να είναι... παρών την κατάλληλη στιγμή!
Η συμβουλή...
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό που σαν «συμβουλή» άφησε για το τέλος ο κ. Καραμπατζάκης: Αν ένα κοπάδι αποτελείται από μια θηλυκή με τα γουρουνάκια της και αυτή η μητέρα σκοτωθεί, τα μικρά θηλυκά του κοπαδιού... θα μείνουν στείρα για μεγάλο διάστημα, καθώς δεν θα υπάρχει η έμπειρη γουρούνα για να δώσει το σύνθημα... του οργασμού!
Ο συγχρονισμός του οίστρου όλων των θηλυκών ζώων σε ένα κοπάδι αποτελεί μια ιδιαιτερότητα των αγριογούρουνων, που με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν να γίνονται, όλες οι γεννήσεις ταυτόχρονα και η ανατροφή των νεογνών συλλογικά.
«Δεν τουφεκάμε τις μεγάλες θηλυκές των κοπαδιών, αν θέλουμε να έχει η περιοχή κυνήγι και τα επόμενα χρόνια», σημειώνει με έμφαση ο κ. Καραμπατζάκης.
INFO
Γέννες & ποσοστά
Το ποσοστό αρσενικών-θηλυκών νεογνών είναι σε κάθε γέννα το ίδιο (50-50), ενώ οι θηλυκές, προστατευό-μενες από την ομαδική ζωή της αγέλης, περνούν τη περίοδο της εγκυμοσύνης τους ήρεμα, επιλέγοντας τις καλύτερες περιοχές με τροφή. Τον πρώτο χρόνο ζωής τους οι γουρούνες κάνουν μία γέννα και τον δεύτερο δύο.
Αντώνης Μπληζιώτης
Φωτογραφίες Mαurizio Bonora
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου