ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τα μυστικά της τέλειας σπιτικής πίτσας!



Και σε ποιον δεν αρέσει η πίτσα; Με λεπτό και τραγανό ζυμάρι ή με πλούσιο και αφράτο, γαρνιρισμένη με ό,τι λαχταράμε κάθε φορά, η πίτσα έχει πια κατακτήσει όλο τον κόσμο. Η καλύτερη πίτσα είναι αυτή που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας, γι’αυτό και μοιραζόμαστε μαζί σας μυστικά για να φέρετε την Ιταλία στο σπίτι σας.


1. Ποσότητα υλικών

Όλα ξεκινούν με την ποσότητα των υλικών που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τη ζύμη της πίτσας που είναι η βάση της νοστιμιάς της. Αυτό που χρειαζόμαστε για να μετρήσουμε κυρίως το πόσο αλεύρι απαιτείται είναι μια ζυγαριά κουζίνας. Για να έχουμε μια ζύμη που δεν θα μας κολλήσει και θα μπορούμε  εύκολα και στον σωστό χρόνο να την πλάσουμε και να την ανοίξουμε, πρέπει να μετρήσουμε με ακρίβεια το αλεύρι, αφού η ποιότητά του μπορεί να μας ξεγελάσει αν το μετρήσουμε διαφορετικά.  Γι’αυτό, ξεχάστε το μέτρημα με τα φλιτζάνια κι αγοράστε μια ζυγαριά κουζίνας.

2. Το σωστό αλεύρι

Από τη στιγμή που το αλεύρι είναι το κύριο συστατικό για τη ζύμη, πρέπει να διαλέξουμε ένα σωστού τύπου και καλής ποιότητας. Το κατεξοχήν ιδανικό αλεύρι για πίτσα είναι το αλεύρι τύπου 00. Βέβαια, εμείς στο σπίτι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι σκληρό  (δηλαδή δυνατό) τα οποία μπορούμε εύκολα να βρούμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

3. Ζυμάρι

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στο ζυμάρι, απλώς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας. Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλά στα χέρια μας. Αν στη συνταγή χρησιμοποιείται αλάτι, ζυμώνουμε για 5 λεπτά τα υπόλοιπα υλικά και κατόπιν το προσθέτουμε. Μετά το ζύμωμα, πρέπει να σκεπάσουμε με μια βρεγμένη πετσέτα τη λεκάνη με τη ζύμη και να την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ή για όσο χρόνο λέει η συνταγή. Στη συνέχεια, για να φουσκώσει, πρέπει να την τυλίξουμε πάλι με βρεγμένη πετσέτα και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.

4. Η ζύμη στο ψυγείο

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, τη βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με βρεγμένη πετσέτα για μια μέρα τουλάχιστον, για  να φουσκώσει και κυρίως για να γίνει η γεύση της  καλύτερη. Επίσης, μπορούμε να την φυλάξουμε και στην κατάψυξη για τουλάχιστον ένα μήνα και να την χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τη βγάλουμε από το προηγούμενο βράδυ και να την αφήσουμε στο ψυγείο για να ξεπαγώσει.

5. Άνοιγμα ζύμης

Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε πλάστη για πιο σίγουρο κι ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Βέβαια, οι Ιταλοί ανοίγουν τη ζύμη αποκλειστικά με τα χέρια, επομένως μπορείτε κι εσείς να πειραματιστείτε.

6. Υλικά για το γαρνίρισμα

Φυσικά και μπορείτε να προσθέσετε ό,τι επιθυμείτε για να γαρνίρετε την  πίτσα σας. Πάντα χρησιμοποιούμε ως βάση σπιτική σάλτσα ντομάτας, ενώ τα πιο απλά υλικά, κι όχι τα εξεζητημένα, με τους κατάλληλους συνδυασμούς  είναι αυτά που φέρνουν την αυθεντική νοστιμιά.

7. Ψήσιμο

Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 200οC, αφού για να ψηθεί σωστά η πίτσα πρέπει να είναι πολύ γρήγορη η διαδικασία και σε πολύ δυνατή θερμοκρασία.  Επίσης, δεν τη τοποθετούμε ποτέ στην σχάρα, αλλά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος είναι 15-20 λεπτά.

Για να πάρετε ιδέες για το τι υλικά μπορείτε να βάλετε στην πίτσα σας, σας έχουμε τις πιο λαχταριστές συνταγές  και ιδέες για να φτιάξετε  πίτσα με ό,τι φαγητό σας έχει περισσέψει από χθες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου