Ανάμεσα στα υπέροχα μοντέρνα κτίρια και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, που είναι άξια θαυμασμού τη σημερινή εποχή, υπάρχουν μνημεία που είναι αξεπέραστα. Μνημεία που έχτισε ο άνθρωπος χρόνια πριν -ακόμη και χιλιάδες χρόνια πίσω-, τα οποία
εκτός του ότι αποτελούν τεράστια σύμβολα στη χώρα στην οποία βρίσκονται, εξακολουθούν να συγκινούν τον κόσμο σε κάθε εποχή, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου.
Σινικό Τείχος, Κίνα
Οι ορδές κόσμου που καταφτάνουν για να δουν το Μέγα Σινικό Τείχος κρατούν εδώ και αιώνες κι όχι άδικα, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Χτιζόταν από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ (χρησιμοποιώντας ένα ήδη υπάρχον τείχος 2000 χρόνων πριν) και εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χιλιομέτρων. Παρ’ όλο που οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν φαίνεται από το διάστημα ή όχι, το Τείχος, που ουσιαστικά αποτελεί μια κινέζικη οχύρωση, συνεχίζει να εντυπωσιάζει, περνώντας από τα βουνά ανάμεσα σε Κίνα και Μογγολία.
Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Χρειάστηκε 23 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί (από το 1630 ως το 1653) και αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η συμμετρία του. Το ανήγειρε ο αυτοκράτορας Σαν Γιαχάν ως μαυσωλείο για την πολυαγαπημένη γυναίκα του Μουμτάζ Μαχάλ, που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Το μεγαλόπρεπο αυτό μαυσωλείο είναι φτιαγμένο από άσπρο μάρμαρο και το εξωτερικό του αντανακλά τα χρώματα της ημέρας καθώς αλλάζουν, προκαλώντας θαυμασμό στους επισκέπτες του, ενώ σε νύχτα με πανσέληνο, μεταμορφώνεται σε εικόνα που μαγεύει. Για την ανέγερσή του απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά.
Πυραμίδα του Χέοπα, Αίγυπτος
Η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, είναι το αρχαιότερο από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και το μόνο που σώζεσαι στις μέρες μας. Ολοκληρώθηκε το 2560 π.Χ και χρειάστηκε περίπου 2 εκατομμύρια πέτρες, με την κάθε μια να ζυγίζει 2 τόνους, για να κατασκευαστεί. Η πυραμίδα χτίστηκε σαν τάφος σε διάστημα 10 με 20 χρόνων και με ύψος που έφτανε τα 146,5 μέτρα, παρέμεινε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου για πάνω από 3.800 χρόνια.
Πύργος του Άιφελ, Γαλλία
Το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού κατασκευάστηκε το 1889 για τη διεθνή έκθεση Uneversell, αλλά και για την εκατονταετή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης και φωταγωγείται με 10 χιλιάδες λαμπάκια, τα οποία δίνουν άλλη χάρη στα 325 μέτρα ύψος του Πύργου. Σχεδιάστηκε από τον Stephen Sauvestre και ονομάστηκε από τον Gustave Eiffel, ο οποίος ειδικευόταν στις κατασκευές από σίδερο, συμπεριλαμβανομένου και του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, αλλά και διάφορων γεφυρών ανά τον κόσμο.
Κτίριο της Chrysler, Ηνωμένες Πολιτείες
Κατασκευασμένο από ατσάλι για να φιλοξενήσει τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Κράισλερ, το διάσημο κτίριο στο Μανχάταν ολοκληρώθηκε το 1930. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ουίλιαμ Βαν Άλεν και είναι σημαντικό δείγμα Αρ Ντεκό και τέταρτο σε ύψος κτίριο στην Νέα Υόρκη (319 μέτρα).
Big Ben, Αγγλία
Το “Big Ben” είναι η ονομασία που έχει δοθεί στο ρολόι και την καμπάνα των Ανακτόρων του Westminster, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως για το ρολόι ή τον πύργο του ρολογιού. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858 και είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο φτάνοντας τα 96 μέτρα, ενώ έχει και μια μικρή κλίση (περίπου 22 εκατοστά) προς τα βορειοδυτικά λόγω του εδάφους.
Μάτσου Πίτσου, Περού
Η «χαμένη πόλη των Ίνκα», το Μάτσου Πίτσου, βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων στη Σιέρρα Βιλκαμπάμπα και αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα. Η μυστική πόλη, η οποία χρησίμευε και ως θερινό ανάκτορα των βασιλέων, αποτελείται από ερείπια ανακτόρων, λουτρά, ναούς και η κατασκευή της πιστεύεται ότι ξεκίνησε γύρω στο 1440. Ανακαλύφθηκε το 1911 από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ και φαίνεται πως σε κάποια σημεία είναι χτισμένη χωρίς ασβεστοκονίαμα και στις ενώσεις δεν χωράει ούτε… πιστωτική κάρτα.
Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ, Ηνωμένες Πολιτείες
Στους Μαύρους Λόφους της Νότιας Ντακότα, το μεγαλειώδες αυτό μνημείο σηματοδοτεί τα πρώτα 150 χρόνια της αμερικάνικης ιστορίας και ουσιαστικά πρόκειται για τα σκαλισμένα σε μια γρανιτένια πλαγιά πρόσωπα 4 προέδρων των Η.Π.Α, του Ουάσινγκτον, του Τζέφερσον, του Λίνκολν και του Ρούσβελτ. Η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον, ενώ το μνημείο κατασκεύασαν ο γλύπτης Gutzon Borglum και ο γιος του και ολοκληρώθηκε το 1941.
Stonehedge, Αγγλία
Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί οι τεράστιες αυτές πέτρες 50 τόνων μεταφέρθηκαν από την Ουαλία 5 χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό που είναι, όμως, γνωστό, είναι ότι το προϊστορικό αυτό μνημείο στο Wiltshire της Αγγλίας κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 2500 π.Χ και το 2000 π.Χ. και ότι η ύπαρξή του μάλλον είχε αστρολογικές και θρησκευτικές ρίζες.
Angkor Wat, Καμπότζη
Πρόκειται για ένα ναό που χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν 2ο και αποτέλεσε ιερό τόπο πολλών θρησκειών, ενώ ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, σημαντική μορφή θεότητας του Ινδουισμού. Αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη κι εμφανίζεται στη σημαία της χώρας, ενώ είναι και το κύριο τουριστικό της αξιοθέατο. Σήμερα, αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου