Το κουλούρι pretzel είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν το ξέρουν πολλοί. Δεν έχει τόσο τραγανή κρούστα όσο το κουλούρι Θεσσαλονίκης αλλά είναι πολύ νόστιμο. Το συγκεκριμένο είναι νοστιμότατο και καυτερό (έτσι για να σας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα).
Υλικά:
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (περίπου 45 βαθμού Κελσίου)
1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι χοντρό
2¼ κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
¼ φλιτζανιού (4 κουταλιές) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
4½ φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
5 φλιτζάνια νερό
⅓ φλιτζανιού μαγειρική σόδα
1 μεγάλο κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό
48 φέτες από καυτές πιπεριές σε βάζο
2 φλιτζάνια μεξικάνικό τριμμένο μείγμα τυριών
Εκτέλεση:
Στο μπολ ενός μίξερ, ανακατεύουμε το νερό, την ζάχαρη, αλάτι και μαγιά. Τα χτυπάμε όλα μαζί, μετά αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον γάντζο ζύμης. Μόλις αναμειχθούν, ζυμώνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί μία απαλή, λεία μπάλα ζύμης.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μπολ 2 λίτρων και χρησιμοποιούμε ένα απορροφητικό χαρτί για να λαδώσουμε το μπολ με αυτό.
Μεταφέρουμε την μπάλα ζύμης στο μπολ, καλύπτουμε και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (από 1 έως 1-1/2 ώρα).
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος, προθερμαίνουμε τον 230°C. Ψεκάζουμε με σπρέι μαγειρέματος 2 ταψιά και απλώνουμε 2 λαδόκολλες για επένδυση.
Ρίχνουμε το νερό με την μαγειρική σόδα σε ένα δοχείο 3 λίτρων και το αφήνουμε να βράσει.
Εν τω μεταξύ, λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας μας.
Μεταφέρουμε την μπάλα ζύμης στην επιφάνεια εργασίας και χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι την κόβουμε σε 8 ίσα μέρη.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το κυλάμε σε ένα μακρόστενο μπαστούνι (σαν φίδι) 20-24 εκατοστά σε μήκος.
Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα U, στη συνέχεια πιάνουμε τα άκρα και περιστρέφοντας τα πατάμε στο κάτω μέρος του «U» για να δώσουμε το σχήμα του κουλουριού. Το μεταφέρουμε στο έτοιμο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Βουτάμε ένα κουλούρι στο βραστό νερό και το αφήνουμε να καθίσει για 30 δευτερόλεπτα. Το βγάζουμε και το μεταφέρουμε στο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κουλούρια.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το αυγό και το νερό. Αλείφουμε με αυτό τις κορυφές των κουλουριών.
Τοποθετούμε τις φέτες πιπεριάς πάνω από κάθε κουλούρι, στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με τυρί. Ψήνουμε για 14-16 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και το τυρί καραμελώσει, περιστρέφοντα τα ταψιά στην μέση του ψησίματος.
Βάζουμε τα ταψιά πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν λίγο πριν το σερβίρισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου