ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κάστανα. Το φάρμακο του χειμώνα!



Τα βρίσκουμε σε κάθε γωνία του κέντρου και είναι μια νοστιμιά ταυτισμένη τόσο με τα παιδικά μας χρόνια όσο και με όλους τους χειμώνες της ζωής μας.

Τα κάστανα είναι ένα μεγάλο δώρο της φύσης και έχουμε κάθε λόγο να τα αγαπάμε.
Εξάλλου, έχουν λιγότερες θερμίδες από τα καρύδια και περισσότερες εφαρμογές τόσο στα γλυκά όσο και στα φαγητά μας.
Με πολύ πλούσια θρεπτική αξία, τα κάστανα μεταξύ άλλων είναι:1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή, βοηθούν τόσο στη μείωση της χοληστερίνης όσο και στην διατήρηση, σε φυσιολογικά επίπεδα, του σακχάρου. Επιπλέον, ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα.
2. Τα κάστανα είναι πλούσια, ακόμα, σε μαγγάνιο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες και προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελεύθερες ρίζες και να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης.
3. Ένα ακόμα πολύτιμο συστατικό που περιέχουν είναι ο χαλκός που βοηθά στην ισχυροποίηση των οστών, στον σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος και στην καλή λειτουργία των νεύρων.
4. Τα κάστανα είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων που είναι αρκετά πιο περίπλοκοι από τους συνηθισμένους. Απορροφούνται πιο αργά και έτσι προσφέρουν ενέργεια σε πολύ μεγάλα ποσοστά.
5. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ένα μείγμα βιταμινώνΒ. Αυτό σημαίνει καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καλύτερη ποιότητα δέρματος και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
6. Τα κάστανα είναι, επίσης, πλούσια σε αμινοξέαμέταλλα και βιταμίνη C.
κάστανα,κάστανο,συνταγές με κάστανο,γλυκά με κάστανο,ξηροί καρποί,χριστουγενιάτικες συνταγές
Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως δεν έχεις κανένα λόγο να σταματήσεις να αναζητάς τους γραφικούς καστανάδες της πόλης. Αν και όπως είπαμε τα κάστανα μπορείς να τα απολαύσεις και με πολλούς άλλους τρόπους εκτός από ψητά:
- Μπορείς να τα βράσεις και να τα βάλεις μέσα στο γιαούρτι με τα δημητριακά.
- Να φτιάξεις με κάστανα ένα τέλειο ριζότο.
- Μπορείς ακόμα να τα βουτήξεις σε σοκολάτα και να τα κάνεις σοκολατάκια.
- Τέλειο είναι ακόμα το κέικ κάστανο όπως και η μαρμελάδα.
Τέλος να σου πω, πως εγώ αγαπώ το χοιρινό με κάστανο το οποίο το θεωρώ άκρως Χριστουγεννιάτικο και μου αρέσει πολύ περισσότερο πάνω στο γιορτινό τραπέζι από την γαλοπούλα. Σκέψου του το καλά.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου