ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Δε βρίσκω σύντροφο, τι κάνω λάθος;



Παρά τις όποιες επιτυχίες σε άλλους τομείς, η μοναξιά συχνά είναι αφόρητη και, ακόμα χειρότερα, η προοπτική του να περάσουν τα χρόνια και να βρεθεί κανείς στην τρίτη ηλικία χωρίς σύντροφο φαντάζει δυσβάσταχτη.
Πολλές γυναίκες και άνδρες σήμερα διαμαρτύρονται διότι δε βρίσκουν τον κατάλληλο σύντροφο. Σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουν να μείνουν μόνοι μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο άτομο, σε άλλες περιπτώσεις κάνουν σχέσεις της μιας βραδιάς, ενώ άλλοτε πάλι επιλέγουν κάθε φορά το λάθος άτομο.
Μόνοι από επιλογή
Πολλά άτομα επιλέγουν να μείνουν μόνα τους, περιορίζοντας συχνά και τις κοινωνικές τους επαφές, αφού δεν έχουν ταίρι. Το σκεπτικό τους είναι ότι «αφού δε βρίσκω κατάλληλο σύντροφο θα πρέπει να περιμένω».
Λανθασμένη συλλογιστική
Κι ενώ εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό και ρεαλιστικό, στη βάση του, τις περισσότερες φορές, ενέχει μια λανθασμένη συλλογιστική: το άτομο αυτό συνήθως απομονώνεται και περιμένει ότι, με μαγικό τρόπο, θα βρεθεί ο πρίγκιπας ή η πριγκίπισσα του παραμυθιού!
Η πεποίθηση ότι κάποιο άλλο άτομο θα ανακαλύψει το μοναχικό άτομο και θα το ερωτευτεί έχει τις ρίζες της στη σημασία που δίνουμε στο να μας εκτιμήσουν σωστά οι άλλοι. Όμως, όταν κανείς δε δείχνει τον εαυτό του προς τα έξω και κλείνεται, οι άλλοι δεν έχουν ευκαιρία να τον γνωρίσουν.
Μια άλλη λανθασμένη αντίληψη που στέκεται εμπόδιο στις γνωριμίες που θα μπορούσε να κάνει αυτό το άτομο είναι η πεποίθηση ότι δε χρειάζεται να κάνει το ίδιο κάποια προσπάθεια και να απογοητευτεί, αν είναι τυχερό να βρεθεί σύντροφος, αυτό θα γίνει. Επίσης, το άτομο αυτό λανθασμένα πιστεύει ότι οι άλλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν τα προτερήματά του και να το προσεγγίσουν, χωρίς το ίδιο να κάνει κάποια προσπάθεια. Βέβαια, στη βάση αυτού του συλλογισμού συχνά βρίσκεται το γεγονός ότι αυτό το άτομο πράγματι δεν έχει καλές διαπροσωπικές ικανότητες και δε γνωρίζει πώς ακριβώς να προσεγγίσει τους γύρω του.
Ψυχολογικά χαρακτηριστικά
Τα άτομα που επιλέγουν να μείνουν μόνα τους, ενώ επιθυμούν διακαώς να κάνουν μια ερωτική σχέση, συχνά χαρακτηρίζονται από έλλειψη αυτοπεποίθησης κι αίσθημα ανασφάλειας. Δεν τολμούν να πάρουν ρίσκα στον ερωτικό τομέα και φοβούνται ιδιαίτερα την απόρριψη.
Επιλογή λάθος συντρόφου κάθε φορά
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ερωτικό σύντροφο για να ανακαλύψουν συντομότερα ή αργότερα, ότι έκαναν λάθος επιλογή! Κι αυτό συμβαίνει τόσο συχνά, που παύει πια να είναι τυχαίο γεγονός, όπως και οι ίδιοι συνειδητοποιούν.
Λανθασμένη συλλογιστική
Συνήθως η σκέψη αυτών των ατόμων είναι παρορμητική, με την έννοια ότι γνωρίζουν κάποιο άτομο και κατευθείαν δημιουργούν ερωτική σχέση, χωρίς να εξετάσουν από πριν αν ταιριάζουν ή αν υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις.
Συχνά, δεν παρατηρούν λεπτομέρειες ή αρνητικά σημάδια ή τείνουν να τα δικαιολογήσουν λέγοντας πως ότι δεν τους αρέσει θα «αλλάξει με τον καιρό», κάτι που φυσικά δε συμβαίνει. Αλλοτε πάλι το σκεπτικό τους είναι «προκειμένου να είμαι μόνος/η μου, καλύτερα να είμαι με κάποιο άλλο άτομο, έστω και αν δεν είναι το κατάλληλο».
Αυτό συνήθως λειτουργεί για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια έρχονται στην επιφάνεια οι διαφορές, γίνονται καυγάδες και ακολουθεί ο χωρισμός και το συναίσθημα της απογοήτευσης. Τα άτομα αυτά συνήθως θεωρούν την ερωτική σχέση επιβεβαίωση και αυτοσκοπό, γι' αυτό και τα κριτήριά τους για την επιλογή συντρόφου δεν είναι ξεκάθαρα.
Ψυχολογικά χαρακτηριστικά
Τα άτομα που μπαινοβγαίνουν σε λάθος σχέσεις συνήθως έχουν έντονη ανάγκη επιβεβαίωσης και αγάπης από τους άλλους. Συχνά έχουν λανθασμένα πρότυπα κι εμμένουν σε μια παθολογία που έχει βαθύτερες ρίζες. Για παράδειγμα, κάνοντας εδώ μια απλούστευση, αν είχαν απορριπτικούς γονείς τείνουν να βρίσκουν απορριπτικούς συντρόφους, σε μια προσπάθεια να «ξαναγράψουν» το σενάριο και να γίνουν αποδεκτοί.
Σχέσεις της μιας βραδιάς
Για άλλα πάλι άτομα, η λύση στο πρόβλημα του «δε βρίσκω τον κατάλληλο σύντροφο» είναι να κάνουν σχέσεις της μιας βραδιάς, κάτι που μπορεί να φέρνει ευχαρίστηση για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να αφήνει ψυχικά κενά την άλλη μέρα, όταν κανείς ξυπνά μόνος του ή μόνη της και ξέρει πώς ότι έζησε το προηγούμενο βράδυ τελείωσε.
Λανθασμένη συλλογιστική
Στη βάση της σκέψης αυτών των ατόμων βρίσκεται το «να περάσουμε καλά σήμερα και αύριο βλέπουμε». Το άτομο εστιάζει τόσο πολύ στο εδώ και τώρα και στην καλοπέραση της στιγμής, που δεν σκέφτεται τις συνέπειες της πράξης του ή ότι αυτό που κάνει δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει ή δεν θα οδηγήσει εκεί που επιθυμεί (δηλαδή στη μόνιμη σχέση).
Συνήθως τα άτομα αυτά μπορούν να «δουν» ξεκάθαρα το σεξουαλικό κομμάτι της σχέσης, αλλά δεν αντιλαμβάνονται, όχι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον, ότι το συναισθηματικό κομμάτι το επεξεργάζεται κανείς με διαφορετικό τρόπο. Ένα επιχείρημα των ατόμων αυτών είναι «θέλω να ζήσω τη ζωή έντονα», το οποίο όμως συγκαλύπτει άλλα, βαθύτερα ψυχολογικά κίνητρα.
Ψυχολογικά χαρακτηριστικά
Τα άτομα που κάνουν σχέσεις της μιας βραδιάς συχνά έχουν κρυμμένα συναισθήματα κενού, φόβου της μοναξιάς και του θανάτου. Πολλές φορές χαρακτηρίζονται από έλλειψη καλής συναισθηματικής οργάνωσης και διέπονται από θυμό κι εκδικητικότητα προς τον εαυτό τους, σε λανθάνουσα μορφή. Η αυτοκαταστροφική τους τάση μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, σε σεξουαλική παρόρμηση, και διοχετεύεται σε μια έντονη ερωτική ζωή, η οποία όμως αφήνει το άτομο ανικανοποίητο.
Μπορεί τελικά κανείς να βρει κατάλληλο σύντροφο;
Η απάντηση είναι ότι αν πράγματι το επιθυμεί, θα βρει το κατάλληλο άτομο. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει κανείς να κοιτάξει ειλικρινά μέσα του και να παραδεχτεί τις λανθασμένες αντιλήψεις του, τα ψυχολογικά του κίνητρα, τους φόβους αλλά και τις προσδοκίες του. Εξετάζοντας όλα αυτά τα κομμάτια, μόνος ή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, θα μπορέσει να βρει τα λάθη που πιθανότατα κάνει και τον/την εμποδίζουν από το να βρει τον ή την κατάλληλη σύντροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου