ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ιορδανία. Πέτρα, ανεξίτηλο σημάδι της ανθρώπινης ιστορίας.

 
ΑΣΙΑΣτην άκρη της Αραβικής ερήμου, φωλιάζει ένα ανεξίτηλο σημάδι της ιστορίας του ανθρώπου, η ροδοκόκκινη πόλη Πέτρα  Ο επισκέπτης βρίσκεται ξαφνικά από το πουθενά στη μέση μιας ολοζώντανης και ταυτόχρονα νεκρής αρχαίας πολιτείας. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η αρχαία αυτή πόλη είναι ένα αριστούργημα γλυπτικής, αφού είναι λαξεμένη πάνω σε μαλακά, ψαμμιτικά πετρώματα. Οφείλει την ύπαρξη της στη φυλή των Ναβαταίων και σήμερα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιορδανίας.

Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της Πέτρας το Ελ Χάζνεχ (ο θησαυρός)
Η αρχαία πόλη της Πέτρας θεωρείται ένας από τους εθνικούς θησαυρούς και το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η Πέτρα βρίσκεται περίπου 3 ώρες νότια του Αμμάν και αποτελεί την κληρονομιά των Ναβαταίων, ενός πολυμήχανου Αραβικού λαού, που είναι εγκαταστημένος στη Νότια Ιορδανία για περισσότερα από 2.000 χρόνια περίπου και που άκμασαν από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως και το 100 μ.Χ. Η Πέτρα ήταν η αστραφτερή πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ναβαταίων (Nabataean)  του βασιλιά Aretas IV (9 π.Χ. έως 40 μ.Χ.). Γνώστες της τεχνολογίας νερού, οι Ναβαταίοι εξόπλισαν την πόλη τους με μεγάλες κατασκευές υπογείων σηράγγων και θαλάμους νερού. Με αξιοθαύμαστο τρόπο και αριστοτεχνική διαχείριση των υδάτινων πόρων οι Ναβαταίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σε μια τόσο άνυδρη περιοχή ένα δίκτυο περισυλλογής και διάθεσης των ομβρίων υδάτων, σκάβοντας δεξαμενές και λαξεύοντας ακόμη και πάνω στους βράχους κανάλια ώστε το νερό να έχει συνεχή ροή.

Στην Πέτρα υπάρχουν έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου. Όπως φαίνεται και από το όνομα, η Πέτρα είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων, οι οποίοι μαγεμένοι προφανώς από την τοποθεσία (συν τοις άλλοις και στρατηγική) φρόντισαν να βάλουν τη σφραγίδα τους. Αργότερα, οι Ρωμαίοι φρόντισαν βέβαια κι αυτοί να «σκαλίσουν» τα δικά τους μνημεία στους βράχους του φαραγγιού. Ρωμαϊκό θέατρο, ρωμαϊκή οδός, λουτρά, όλα κλασικά σημάδια μιας πόλης-χώρας η οποία καταστράφηκε μέσα σε μια μέρα από ισχυρότατο σεισμό.

Όταν η πόλη παράκμασε, χάθηκε από το χάρτη, περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ.  H Πέτρα παρέμεινε στην αφάνεια για περισσότερο από 1.700 χρόνια, έως ότου την ανακαλύψει ξανά η περιέργεια και η επιμονή ενός Ελβετού εξερευνητή, του John Lewis Burckhart το 1812. Σήμερα είναι διάσημη και σε αυτή έχουν γυριστεί και κάποιες ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς! 

Αυτό που κάνει την Πέτρα ιδιαίτερα ελκυστική είναι η θέση της, που τη βρίσκουμε στο βάθος ενός στενού φαραγγιού χαραγμένου μέσα στην έρημο. Από την είσοδο ο επισκέπτης διασχίζει ένα εντυπωσιακό siq (φαράγγι), μια απέραντη χαράδρα μήκους ενός χιλιομέτρου χωμένη μέσα στους χρωματιστούς θεόρατους βράχους που φθάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα ύψος. φτιαγμένους από την πολύχρωμη άμμο της ερήμου.

Το εντυπωσιακό siq (φαράγγι). Με ένα χιλιόμέτρο μήκος μέσα στους χρωματιστούς θεόρατους βράχους που φθάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα ύψος.
Ίσως ο δημοφιλέστερος τρόπος να φτάσει κανείς στον αρχαιολογικό χώρο από το σημείο που θα τον αφήσουν τα τουριστικά πούλμαν, είναι καβάλα σε άλογο ή καμιά φορά ακόμα και σε γάιδαρο. Η άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς θα πρέπει να διασχίσετε το πολύ στενό φαράγγι που κρύβει τη θέα προς τα αρχαία. Έτσι, θα δείτε ξαφνικά μια πολύ εντυπωσιακή εικόνα καθώς θα φτάνετε στα τελευταία μέτρα του φαραγγιού.

Οι βασιλικοί τάφοι με την πρόσοψη ύψους 42 μέτρων
Κοντά στο τέλος του περάσματος το φαράγγι με ένα τέλειο στυλ κάνει τελευταία στροφή και βγαίνοντας από το σκοτάδι, μέσα στο αποκορύφωμα της λάμψης και της φωτεινότητας εμφανίζεται το πιο εντυπωσιακό μνημείο της Πέτρας το Ελ Χάζνεχ (ο θησαυρός). Λαξευμένα σε μασίφ βράχο, απομεινάρια της αρχαιότητας σας περικυκλώνουν και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν. Έντονες είναι οι αιγυπτιακές και ελληνιστικές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική των Ναβαταίων, οι οποίες αποτυπώνο νται σ' αυτήν την εκπληκτική κατασκευή.

Στην κορυφή το βράχου δεσπόζει το μοναστήρι El-Deir με την πρόσοψη Ελληνιστικού ναού
Ενώ πέρα από το Ελ Χάζνεχ μπορεί κανείς να περπατήσει και να επισκεφθεί κυριολεκτικά εκατοντάδες άλλα κτίσματα όπως τους βασιλικούς τάφους με την πρόσοψη ύψους 42 μέτρων, μικρές και μεγάλες κατοικίες, δεξαμενές, λουτρά, τον Ελληνιστικό ναό στο μοναστήρι El-Deir και το Ρωμαϊκό θέατρο του πρώτου αιώνα π.Χ χωρητικότητας 3.000 θεατών που αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα Μεσανατολικού πολιτισμού.

Η Πέτρα χαρακτηρίστηκε το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και σήμερα βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO. Αν ξεκινήσετε νωρίς το πρωί, ίσως. και να καταφέρετε να την εξερευνήσετε. Διαφορετικά, θα χρειαστείτε δύο με τρεις μέρες προκειμένου να περιηγηθείτε αυτό το ανοιχτό μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου