ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑ ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...

ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ
Από καταβολής κόσμου απασχολεί τη ζωή μας σχεδόν όσο ο έρωτας γιατί όπως και αυτός, αφορά τους πάντες ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εθνικότητα, θρήσκευμα. Ο λόγος για τη μοναξιά.Μα ποια είναι επιτέλους αυτή η κυρία? Είναι το συναίσθημα που βιώνει κανείς όταν αισθάνεται ότι η οικειότητα, η κατανόηση, η φιλία και η αποδοχή απουσιάζουν από τη ζωή του.Είναι το συναίσθημα αποκοπής από τους άλλους, το...


  • ... συναίσθημα του να είναι κανείς εντελώς μόνος του.
Ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία υπογραμμίζει ότι η μοναξιά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα συναίσθημα και όπως τα χέρια ή τα πόδια μας είναι απλώς μέρη του σώματος μας, έτσι ακριβώς και τα συναισθήματά μας είναι απλώς μέρη του ψυχισμού μας. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι και το ίδιο το λεξιλόγιο μας είναι λανθασμένο και μόνο μπροστά σε αδιέξοδα μπορεί να μας φέρει. Για παράδειγμα όταν λέμε "Είμαι μόνη", η φράση αυτή υποσυνείδητα μας οδηγεί στην αίσθηση ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μας που δεν αλλάζει, σαν να λέγαμε "Είμαι λευκή" ή "Είμαι γυναίκα", δηλαδή ιδιότητες που δεν αλλάζουν και για τις οποίες δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αντιθέτως, αν χρησιμοποιήσω τη φράση "αισθάνομαι μόνη" είναι πιθανότερο να απεγκλωβιστώ από το συναισθηματικό αυτό αδιέξοδο και να πω στον εαυτό μου "αισθάνομαι μόνη αλλά θα κάνω κάτι για αυτό. " Ίσως σου φαίνεται από πολύ απλό έως χαζό, αλλά σκέψου ότι αυτοί οι υποσυνείδητοι μηχανισμοί λειτουργούν χρόνια και επιδρούν τόσο βαθιά που μας ωθούν από νεαρές ακόμα ηλικίες να αντιμετωπίζουμε το συναίσθημα της μοναξιάς με υπερβολή, τρομερή δυσαρέσκεια ακόμα και ενοχή με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε και οι ίδιοι από το περιβάλλον μας.
Από ψυχολογική άποψη, η μοναξιά είναι η εκφρασμένη ανάγκη μας να ξαναβρούμε τον χαμένο εαυτό μας, δηλαδή αυτόν των παιδικών μας χρόνων όταν ήμασταν χαρούμενοι χωρίς να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη συνεχή κριτική, την αγωνία απόδοσης και τις προσωπικές μας ανασφάλειες όπως συμβαίνει πολύ συχνά στην ενήλικη ζωή. Αυτό έχει ως συνέπεια να απομακρυνόμαστε από τον «βαθύτερο» εαυτό μας νιώθοντας συνεχώς, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι, ένα αίσθημα αποκοπής. Για αυτό οι ψυχολόγοι θεωρούν πολύτιμο το χρόνο που περνά κανείς μόνος του, αφού του προσφέρεται η ευκαιρία να γνωριστεί με τον καινούργιο ενήλικο εαυτό του ή να επουλώσει παιδικά τραύματα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι αν δεν συμβεί αυτό και δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου, δεν θα μπορέσεις να απαλλαγείς από τη μοναξιά.
Ωστόσο, το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να ενεργοποιηθεί και από διάφορα γεγονότα της ζωής: σύνταξη, απόλυση, ο θάνατος ενός αγαπημένου, μια ασθένεια, κατάχρηση ουσιών, ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση, μετακόμιση, το τέλος μιας φιλίας ή ενός γάμου. Κανένας, λοιπόν, δεν μπορεί να αποφύγει τη μοναξιά σε κάποια φάση της ζωής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα για να την αντιμετωπίσουμε όταν έρθει η ώρα.
  • Κάνε την αρχή και κατάλαβε έναν απλό κανόνα: για να πάρεις ό, τι θέλεις, πρέπει πρώτα να το δώσεις! Οι πράξεις μας λειτουργούν σαν μπούμερανγκ: γυρνάνε πίσω. Αν χτυπήσω κάποιον, το πιθανότερο είναι να με χτυπήσει και αυτός. Αν τον αγκαλιάσω, το πιθανότερο είναι να με αγκαλιάσει και αυτός. Έτσι απλά. Πώς λέγανε οι παλιοί μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν? Ε, το ανάποδο!
  • Άλλο η μοναξιά και άλλο η μοναχικότητα. Η διαφορά τους είναι ότι η δεύτερη είναι επιλογή, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνθρωποι που είναι απόλυτα ευτυχισμένοι ενώ το ίδιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για όλους όσοι αισθάνονται μόνοι αφού αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σε αποσύνδεση με το περιβάλλον τους. 
  • Ρώτα τον εαυτό σου γιατί αισθάνεσαι έτσι και τι είναι αυτό που σε οδηγεί σε αυτό το συναίσθημα. Αν δεν μπορείς να απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις το πιθανότερο είναι να μην μπορέσεις να απαλλαγείς από τη μοναξιά σου. Προκειμένου να εντοπίσεις, να αναλύσεις και να ξεπεράσεις τη μοναξιά (που είπαμε είναι απλώς κάτι που νιώθεις) ενδεχομένως να πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό ώστε να βοηθηθείς, αν η ένταση και η συχνότητα που αισθάνεσαι μοναξιά είναι τέτοιες που σε προβληματίζουν. Το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να γίνει τρομερά επικίνδυνο όταν βιώνεται χρόνια από το άτομο γιατί πολύ συχνά το οδηγεί να αναζητήσει διέξοδο σε εθιστηκές συνήθειες «αποσυμπίεσης» όπως ναρκωτικά, αλκοόλ, σεξ ή τζόγος. Επιπλέον επιβαρύνει τόσο πολύ τον ψυχισμό μας που μπορεί να μετατραπεί σε άγχος ή κατάθλιψη. 
  • Ανάλαβε την ευθύνη. Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους, τα οικονομικά σου, την ηλικία σου, τη μοίρα και ανάλαβε την ευθύνη για τις επιλογές σου. Σταμάτα να παραπονιέσαι διαρκώς και κινητοποιήσου. Αξίζεις να είσαι ευτυχισμένη. Προσπάθησε να κάνεις τις σωστές επιλογές, παίρνοντας πρωτοβουλίες. 
  • Κράτα ένα ημερολόγιο. Όποτε θέλεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου, αλλά δεν υπάρχει κάποιος να μιλήσεις, γράψε σε αυτό. Το να γράφεις τις σκέψεις σου όπως ακριβώς τις σκέφτεσαι μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό γιατί έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου και μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά όπως θα λειτουργούσε η επικοινωνία σου με κάποιον άλλο. 
  • Γίνε μέλος σε ομάδες. Μπορείς να επιδιώξεις να κάνεις κάτι που να σε φέρνει σε επαφή με ανθρώπους σε μια τακτική βάση όπως για παράδειγμα ένας αθλητικός σύλλογος, διάφορα μαθήματα ενηλίκων, δημοτικοί σύλλογοι κ.τ.λ.
  • Γυμνάσου. Η μοναξιά συνδέεται με την παθητικότητα, οπότε ξεκούνα! Είναι καλύτερο να είσαι δραστήρια όταν νιώθεις μόνη γιατί αν είσαι αδρανής κινδυνεύεις να βυθιστείς περισσότερο σε αυτό Η άσκηση όχι μόνο θα βοηθήσει την υγεία σου, θα ανεβάσει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση σου αλλά θα φέρει και καινούργιους φίλους. 
Όλα αυτά είναι μερικά καλά «εργαλεία», αγαπημένη μου, αλλά το σημαντικότερο είναι να αποδεχθείς ότι η μοναξιά είναι απλώς ένα συναίσθημα και τίποτα άλλο οπότε δεν υπάρχει λόγο να το αντιμετωπίζεις με πανικό ή υπερβολές!
hmarymary

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου