ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ένας οδηγός για να αξιοποιήσεις στο έπακρο το Erasmus!




Το Erasmus δημιουργήθηκε το 1987, όταν ο Μανουέλ Μαρίν ήταν επίτροπος στην Κομισιόν για θέματα εκπαίδευσης. Τριάντα χρόνια πριν, δηλαδή. Πριν ......
..... από το ευρώ, πριν από τα ανοιχτά σύνορα, πριν καν πέσει το τείχος του Βερολίνου. Μάλιστα, οι Έλληνες φοιτητές ήταν από τους πρώτους που ταξίδεψαν με το πρόγραμμα, μαζί με φοιτητές από άλλες 10 χώρες, την πρώτη χρονιά λειτουργίας του. Από τότε, περισσότερα από 9 εκατομμύρια νέες και νέοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν ανοίξει το παράθυρο στην πολιτισμική ανταλλαγή.

Το όνομά του προέρχεται από τον Ολλανδό φιλόσοφο Έρασμο, ο οποίος λίγο-πολύ είχε γυρίσει όλη την Ευρώπη τον 15 αιώνα. Αλλά πλέον το πρόγραμμα είναι παγκόσμιο και ονομάζεται Erasmus+, ενώ τώρα περιλαμβάνει και ανταλλαγές μαθητών, καθηγητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, για να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία.
Γιατί ένα εξάμηνο σε μια άλλη χώρα είναι τόσο σημαντικό;



(AP Photo / Matt Rourke)



Η επαφή με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους από διαφορετικές χώρες σου ανοίγει τους ορίζοντες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 88% αυτών που έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής δήλωσαν ότι οι κοινωνικές τους δεξιότητες βελτιώθηκαν, 94% νιώθουν περισσότερο ανεκτικοί, ενώ 4 στους 5 δηλώνουν πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν στα κοινά. 97% λένε ότι τα πάνε πλέον καλύτερα με ανθρώπους άλλης εθνικότητας, 80% λένε ότι βελτιώθηκε η γνώση τους γύρω από άλλες κουλτούρες, ενώ 93% εκτιμούν περισσότερο την αξία άλλων πολιτισμών.

Ένα εξάμηνο σε μια άλλη χώρα είναι σαν ένα ταχύρρυθμο μάθημα ξένων γλωσσών. Όχι μόνο είναι δωρεάν, αλλά και σου μαθαίνει τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα, σε συνδυασμό με την πιο επίσημη, ακαδημαϊκή. Τι καλύτερο; 9 στους 10 δηλώνουν ότι οι γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες βελτιώθηκαν σημαντικά. Πολύ λογικό.

Σε κάνει πιο κοινωνικό. Και μπορεί να έχεις και τα τυχερά σου: 33% των συμμετεχόντων στα προγράμματα έχουν σύντροφο με διαφορετική εθνικότητα, το 27% των φοιτητών Erasmus συναντά τον μακροχρόνιο σύντροφό του στο πλαίσιο του Erasmus, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν γεννηθεί ένα εκατομμύριο παιδιά από σχέσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Δεν είναι μόνο βόλτες και πάρτι: το Erasmus μετράει στην αγορά εργασίας. 3 στους 4 εργοδότες εκτιμούν την διεθνή εμπειρία που προσφέρει το πρόγραμμα, ενώ οι συμμετέχοντες υπολογίζεται ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βρουν δουλειά μέσα σε έναν χρόνο από την αποφοίτησή τους, και βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά 25% γρηγορότερα από άλλους αποφοίτους. Έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό και, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 23% χαμηλότερο.
Κάνε (τουλάχιστον) ένα ταξίδι



(AP Photo/Charles Krupa, File)



Είτε λάβεις μέρος σε ανταλλαγή του Erasmus είτε όχι, άδραξε την ευκαιρία να κάνεις ένα ταξίδι. Βοηθάει περισσότερο αν σπουδάζεις μακριά από το σπίτι, γιατί θα γνωρίσεις τα μέρη όπου θα περάσεις τα επόμενα χρόνια της φοιτητικής σου ζωής.

Είσαι στη Βόρεια Ελλάδα; Κάνε ένα roadtrip στα Βαλκάνια – δεν απαιτεί μεγάλο budget και θα δεις μέρη που ακόμη δεν έχουν κατακλυστεί από ορδές τουριστών (ξέχνα το Ντουμπρόβνικ, τουλάχιστον μέχρι το 2020). Το roadtrip θα δέσει την παρέα και θα το θυμάσαι για πάντα. Δεν οδηγεί κανείς; Πάρτε τρένο.

Σπουδάζεις στο Ιόνιο ή στην Ήπειρο και Κεντρική Ελλάδα; Το ταξίδι στην Ιταλία είναι must. Διάλεξε γραφικά χωριά και φαντάσου καρμπονάρες και κανόλι. Σπουδάζεις στο Αιγαίο; Island hopping είναι οι μαγικές λέξεις. Στην Κρήτη; Επιβάλλεται ένα camping trip στη Γαύδο ή στη Χρυσή. Στην Πελοπόννησο οι επιλογές είναι επίσης πολλές. Για το εξωτερικό δεν χρειάζεται καν να σου πούμε. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ εύκολο να διασχίσεις τα σύνορα προς κάποιον άλλο χερσαίο ή θαλάσσιο προορισμό. Η παρέα να υπάρχει και όλα βρίσκονται.
Υποτροφίες και επιβραβεύσεις

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά ας επιστρέψουμε λίγο στην πεζή πραγματικότητα. Πώς τα βγάζεις πέρα αν μένεις μακριά από το σπίτι; Μπορείς πάντα να διεκδικήσεις μια υποτροφία. Το κακό με τις υποτροφίες είναι ότι συνήθως έχουν αρκετά προαπαιτούμενα. Πρέπει να περνάς όλα τα μαθήματα της χρονιάς και να έχεις και καλό μέσο όρο βαθμολογίας για όσο διάστημα λαμβάνεις την υποτροφία. Αν το αντέχεις, go for it – είναι καλύτερο από το να δουλεύεις παράλληλα με τις σπουδές, γιατί σου επιτρέπει να μη χάνεις ούτε τα μαθήματα ούτε ό,τι κανονίζει η παρέα.

Παραπονέθηκε κανείς για το διάβασμα; Όλοι, υποθέτουμε. Αλλά αξίζει τον κόπο, κάθε φορά. Πάρε για παράδειγμα τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αξίζει να δώσεις το 100% των δυνάμεών σου, γιατί το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει με δύο τρόπους: πρώτον, θα περάσεις στο πανεπιστήμιο (για να μπορέσεις να κάνεις και όλα όσα γράφουμε πιο πάνω) και δεύτερον θα σου εξασφαλίσει κάποιες χρηματικές επιβραβεύσεις. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα  Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία της Eurobank βραβεύει έναν αριστούχο απόφοιτο σε κάθε λύκειο της Ελλάδας – κάθε χρονιά εδώ και 15 χρόνια. Κάθε μαθητής παίρνει κι ένα χρηματικό ποσό για να καλύψει τα πρώτα του έξοδα – χωρίς καμία υποχρέωση. Κάθε ένας από τους 16.835 μαθητές που έλαβαν το βοήθημα, θα σε πείσει για την αξία της προσπάθειας.

Το διάβασμα είναι η αρχή. Μετά έρχονται όλα τα καλά.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Gene J. Puskar)

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata
. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου