Εντάξει, δεν λέω ο κορμός με σοκολάτα πάντα είχε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου αλλά από τότε που δοκίμασα αυτόν τον κορμό κατάλαβα ότι και με άλλα υλικά μπορεί να γίνει ένας κορμός αριστούργημα. Το
λεμόνι σε συνδυασμό με την ζάχαρη είναι ένα άψογο δίδυμο και σε συνδυασμό με υπέροχη κρέμα με τυρί μασκαρπόνε το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό.
Κορμός με λεμόνι και κρέμα μασκαρπόνε. Ένα εντυπωσιακό γλυκό για μία γιορτινή περίσταση και όχι μόνο…
Υλικά:
Για το κέικ:
- 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάστα βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας
Για τη γέμιση:
- 340γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη, συν περισσότερο για πασπάλισμα
- 1/4 φλιτζανιού μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Θα χρειαστούμε: λαδόκολλα, ταψί, και αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος.
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Ετοιμάζουμε ένα ταψί 25X35 εκατοστών με επένδυση λαδόκολλα, το ψεκάζουμε με σπρέι μαγειρέματος και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
2. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
3. Σε ένα μίξερ, χτυπάμε τα αυγά και την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάμε σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι το μείγμα να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να γίνει πυκνό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Γυρνάμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
4. Χύνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι οι άκρες να ροδίσουν και στο κέντρο να είναι ελαστικό όταν το πατάμε με το χέρι μας, 10 με 12 λεπτά.
5. Τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα ή λαδόκολλα σε ένα πάγκο και κοσκινίζουμε από πάνω με ένα στρώμα ζάχαρη άχνη. Όταν το κέικ ψηθεί, το απλώνουμε προσεκτικά πάνω στην επικαλυμμένη με ζάχαρη πετσέτα. Η ζάχαρη θα κολλήσει πάνω του. Προσεκτικά, τραβάμε την πετσέτα μακριά από το κέικ. Αμέσως το καλύπτουμε με μία υγρή πετσέτα. Αυτό θα το κρατήσει υγρό, ενώ εμείς φτιάχνουμε την κρέμα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
6. Ενώ το κέικ κρυώνει, ανακατεύουμε το τυρί μασκαρπόνε, τη ζάχαρη άχνη, το μέλι, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι σε ένα μίξερ. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 1 λεπτό μέχρι να αναμειχθούν καλά και το μείγμα να γίνει αφράτο. Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς, αφαιρούμε την υγρή πετσέτα και απλώνουμε την κρέμα που φτιάξαμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Είναι πολύ σημαντικό να εξαπλωθεί η κρέμα ομοιόμορφα.
7. Ξεκινώντας από το ένα άκρο, γυρνάμε το κέικ σε ρολό όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται έως ότου όλο το κέικ να γίνει ένας κύλινδρος. Με ένα μεγάλο μαχαίρι ψωμιού, κόβουμε τις άκρες για να είναι επίπεδες. Πασπαλίζουμε όλο το κέικ με επιπλέον ζάχαρη άχνη. Κόβουμε και σερβίρουμε.
Σημειώσεις:
Για να κάνουμε εκ των προτέρων τον κορμό, φτιάχνουμε το κέικ και το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το κόβουμε. Μπορεί να γίνει 3 ημέρες νωρίτερα και επίσης μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για να κρατήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου