Συνήθως όταν φτιάχνω φοντάν φτιάχνω με καραμέλα ή με σοκολάτα. Τις προάλλες δοκίμασα τα φοντάν που είχε φτιάξει η ξαδέρφη μου τα οποία είχαν καραμέλα και σοκολάτα. Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός γιατί δεν γινότανε μονότονη η γεύση τους αφού είχες και τα δύο υλικά μαζί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές ποικιλίες σοκολάτας (όπως έκανα και εγώ) ή μία ανάλογα με τα γούστα σας.
Υπέροχα φοντάν με καραμέλα και σοκολάτα!
Υλικά:
- 4 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη εσπρέσο
- 25 καραμέλες marshmallows, κανονικού μέγεθος
- 330γρ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
- 340γρ. ημίγλυκες σταγόνες σοκολάτας
- 60γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
- 310γρ. σταγόνες καραμέλας ή περίπου 2 φλιτζάνια καραμέλες
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τη βανίλια, το βούτυρο και τη σκόνη espresso.
- Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Για το επόμενο βήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σταθερό μίξερ, αλλά και ένα μίξερ χειρός είναι μια χαρά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις marshmallows και τη σοκολάτα.
- Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα πάνω από αυτά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Γυρνάμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και το αφήνουμε να χτυπάει για περίπου 2-3 λεπτά, ξύνοντας κάτω από τις πλευρές του μπολ αρκετές φορές.
- Ενώ χτυπάμε, τοποθετούμε την καραμέλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων και το ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να λιώσει και να γίνει λείο. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε το κρεμώδες μείγμα φοντάν σε ένα ταψί 25×35 εκατοστών με λαδόκολλα. Περιχύνουμε με την ζεστή καραμέλα, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι για να δημιουργήσουμε στροβιλισμούς στο φοντάν.
- Πασπαλίζουμε αμέσως με αλάτι χοντρό (ή χοντρό θαλασσινό αλάτι).
- Το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Κόβουμε σε μικρές μπουκιές και το βάζουμε στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου