ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η προέλευση ονομασιών γνωστών τυριών !

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το ροκφόρ ονομάζεται έτσι ή από πού προήλθε η ονομασία «τσένταρ»; Διαβάστε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας παρακάτω…
Ροκφόρ
Η ιστορία της ονομασίας του ροκφόρ είναι αναμφισβήτητα πολύ ρομαντική. Σύμφωνα με το γαλλικό μύθο, ένας νεαρός βοσκός που έτρωγε το κολατσιό του σε μια σπηλιά, αντίκρισε μια πανέμορφη βοσκοπούλα. Εκείνος αναστατωμένος από την ομορφιά της, παράτησε το τυρί και το ψωμί του, προκειμένου να πλησιάσει την όμορφη νεαρή κοπέλα. Μετά από μερικούς μήνες επιστρέφοντας στην ίδια σπηλιά, βρήκε το τυρί του αρκετά διαφορετικό στην όψη αλλά και πολύ νοστιμότερο…
Ίσως όλη αυτή η ιστορία να ακούγεται κάπως τραβηγμένη, αλλά η περιγραφή της δημιουργίας του είναι ακριβώς η διαδικασία παραγωγής του ροκφόρ. Άλλωστε το όνομα ροκφόρ είναι προστατευόμενο και αφορά μόνο το τυρί που ωριμάζει μέσα σε σπηλιές του όρους Combalou, δίπλα στην κοινότητα του Roquefort-sur-Soulzon, από όπου και πήρε το όνομά του.
Τσένταρ
Το ροκφόρ δεν είναι το μόνο τυρί όμως, που πήρε το όνομά του από μια περιοχή γεμάτη σπηλιές. Το τσένταρ, που ανακαλύφθηκε περίπου τον 12ο αιώνα, πήρε το όνομά του από το αγγλικό χωριό Cheddar. Η περιοχή είναι γεμάτη σπηλιές που ενδείκνυνται για την ωρίμανση τυριών. Έτσι οι ντόπιοι γαλακτοπαραγωγοί, προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ένα νέο είδος τυριού. Και τα κατάφεραν φυσικά, με τη διαφορά, ότι αντίθετα με άλλα είδη τυριών, το τσένταρ μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε στον κόσμο κι όχι μόνο στο συγκεκριμένο μέρος. Το τσένταρ με τον καιρό, έγινε ένα από τα πιο διάσημα αγγλικά σνακ.
Πεκορίνο
Η προέλευση αυτού του ονόματος είναι μάλλον ξεκάθαρη. Η Pecora είναι η ιταλική λέξη για το κατσίκι. Επομένως, το σκληρό κατσικίσιο ιταλικό τυρί πήρε το όνομα Pecorino.
Μοτσαρέλα
Αυτό το λατρεμένο τυρί που στολίζει τις πίτσες σε όλο τον κόσμο, πήρε το όνομά του από το υποκοριστικό της λέξης mozza, που στην ναπολιτάνικη διάλεκτο θα πει «κόβω». Επομένως, το όνομα mozzarella οφείλεται στον τρόπο παραγωγής του συγκεκριμένου τυριού, αφού κατά την παραγωγή του, το τυρόπηγμα κόβεται και παίρνει στρογγυλό σχήμα.
Τυρί αμερικανικού τύπου (American cheese)
Αυτό είναι το τυρί που χρησιμοποιείται στα απανταχού μπέργκερ. Η καταγωγή του παραδόξως, δεν είναι αμερικανική αλλά βρετανική. Όταν οι βρετανοί άποικοι έφτασαν στη βόρεια Αμερική, έφεραν μαζί τους και την τεχνογνωσία της παραγωγής του τσένταρ. Τα πρώτα τυριά τύπου τσένταρ που παρήχθησαν στη βόρεια αμερική δεν ήταν και τα πιο γευστικά, αλλά ήταν πολύ οικονομικά. Μάλιστα ήταν τόσο φτηνά που μπορούσαν να τα στείλουν με πλοία πίσω στη χώρα τους και να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Αν και οι Βρετανοί δεν ενθουσιάζονταν με την γεύση του «αμερικάνικου τυριού», το προμηθεύονταν μιας και ήταν αρκετά οικονομικότερο από το τσένταρ.
Οι Αμερικανοί ενθουσιάστηκαν επίσης, με το  συγκεκριμένο τυρί που το ονόμαζαν «κίτρινο τυρί». Αλλά ακόμα και αυτό το τυρί δεν είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα σαν «American cheese». H τελική του επεξεργασία έγινε το 1916 από τον James L. Kraft ο οποίος κατοχύρωσε μια διαδικασία παστερίωσης και συσκευασίας, που επέτρεπε στο τυρί να  μεταφερθεί εύκολα και ασφαλώς σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτές είναι και οι φέτες κίτρινου τυριού αμερικανικού τύπου, που συσκευάζονται μέσα σε πλαστικά φακελάκια και πωλούνται στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου