Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι όσοι κατοικούν δίπλα σε άλση ή σε περιοχές με πράσινο νιώθουν πιο ευτυχείς και λιγότερο αγχωμένοι. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτό οφείλεται στην επαφή με τη φύση, η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες.
Πλέον μαθαίνουμε πως ένας περίπατος στο γειτονικό πάρκο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «αστική κόπωση». Τουλάχιστον κάτι τέτοιο διαπίστωσαν οι ειδικοί στα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και Χέριοτ-Βατ της Σκοτίας.
Για τι πράγμα μιλάμε; Πρόκειται για την αδυναμία του μυαλού να παραμένει ήρεμο και συγκεντρωμένο. Αυτό συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει εξαντληθεί από το συνεχή θόρυβο αλλά και από τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω σκοτσέζικη μελέτη, μια σύντομη βόλτα σε ήσυχο περιβάλλον δεν είναι ικανή μόνο να μας ηρεμήσει, αλλά και να δώσει στον εγκέφαλό μας το περιθώριο να ταξινομήσει όλες τις συσσωρευμένες πληροφορίες.
Προκειμένου να διαπιστώσουν το παραπάνω, οι ειδικοί εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία, παρέχοντας σε μια ομάδα υγιών εθελοντών φορητούς ηλεκτροεγκεφαλογράφους. Οι συμμετέχοντες προσάρμοσαν το gadget στο κεφάλι τους και το συνέδεσαν με ένα λαπτοπ που βρισκόταν στο σακίδιο που είχαν στην πλάτη τους. Σ” αυτό καταγράφονταν τα μηνύματα που έστελνε ο εγκέφαλός τους. Όταν ήταν έτοιμοι, ξεκίνησαν για έναν περίπατο δύο χιλιομέτρων, περνώντας από τρεις περιοχές του Εδιμβούργου: από έναν εμπορικό δρόμο με μποτιλιάρισμα και σύγχρονα κτίρια, από έναν πεζόδρομο με όμορφα, παλιά κτίρια και λιγοστά αυτοκίνητα και από ένα πάρκο.
Όταν τελείωσε η βόλτα, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί κατά το πέρασμα από κάθε περιοχή. Τα ευρήματα είναι ενδεικτικά: όσο οι εθελοντές βρίσκονταν στον πολυσύχναστο δρόμο, ο εγκέφαλός τους ήταν σε κατάσταση συναγερμού. Την ώρα που περπατούσαν στον πεζόδρομο η λειτουργία του ήταν ήπια, ενώ στο πάρκο δεν σημειώθηκε έντονη παραγωγή εγκεφαλικών κυμάτων.
Συμπερασματικά, όταν βρισκόμαστε σε ήρεμο περιβάλλον και δεν είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε διαρκώς την προσοχή μας στραμμένη κάπου, τότε επιτρέπουμε στον εγκέφαλο όχι μόνο να πάρει τη δική του ανάσα, αλλά και να ασχοληθεί με την απαραίτητη αρχειοθέτηση των πληροφοριών με τις οποίες τον έχουμε φορτώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου