Γράφει ο Απ. Ηλ. Αρβανιτίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.
Τον περασμένο Ιανουάριο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημοσίευσε μία συγκριτική μελέτηαπόδοσης για όλα τα συστήματα θέρμανσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αντλίες θερμότητας είναι οικονομικότερες από κάθε άλλη μέθοδο, με τα pellets να είναι ακριβότερα κατά 48%, το κλειστό ενεργειακό τζάκι κατά 78% το φυσικό αέριο κατά 81%, τα panels υπερύθρων κατά 86%, ενώ οι ηλεκτρολέβητες παρουσιάζουν 348% μεγαλύτερη κατανάλωση από τις αντλίες.
Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις Αντλίες Θερμότητας, είναι ότι, επιτυγχάνουν μεν τη μεγαλύτερη οικονομία αλλά είναι πολύ ακριβές και δε συνεργάζονται με κοινά σώματα, αλλά μόνο με ενδοδαπέδια θέρμανση ή fancoils.
Ωστόσο αυτό δεν ισχύει: οι γνήσιες αντλίες θερμότητας που είναι σχεδιασμένες εξ' αρχής για θέρμανση, ενσωματώνουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικές εφαρμογές για αδιάκοπη λειτουργία (συμπιεστές scroll αντί rotary των κλιματιστικών, θερμοελεγχόμενες βαλβίδες αντί τριχοειδών σωλήνων των κλιματιστικών και "freon" 407c αντί 410a των κλιματιστικών, για υψηλότερη θερμοκρασία νερού και υψηλή απόδοση.
Έτσι συνεργάζονται απόλυτα με κοινά σώματα, αφού επιτυγχάνουν θερμοκρασίες νερού μέχρι 70οC.
Οι αντλίες NewEnergy είναι εξ' αρχής σχεδιασμένες για θέρμανση, χρησιμοποιούν τον καλύτερο συμπιεστή στον κόσμο (Copeland), την καλύτερη βαλβίδα εκτόνωσης (ALCO-EMERSON), κυκλοφορητή WILO, "freon"R407c αντί R410a για υψηλότερη θερμοκρασία, έχουν 5 χρόνια εγγύηση και διαθέτουν πιστοποιητικά COP με κορυφαίες επιδόσεις και μάλιστα, από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο.
Όσον αφορά το κόστος τους, η μονάδα των 12kW που αντιστοιχεί σε κατοικία μέχρι 140τ.μ, κοστίζει μόλις 2750€ + ΦΠΑ και εγκατάσταση, δαπάνη που μπορεί να αποσβεσθεί εύκολα σε 2-3 χρόνια, αφού το κόστος λειτουργίας της για όλο το χειμώνα δεν ξεπερνά τα 400-500 ευρώ.
Και όλα αυτά πολιτισμένα, με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς συντήρηση, καύσιμα, αποθήκες, στάχτες, καπνούς και προσωπική εργασία.
Ακόμη δε και μια εξωπραγματική αύξηση της ΔΕΗ κατά 30%, θα αύξανε το ετήσιο κόστος λειτουργίας μόλις κατά 120-150 ευρώ.
Η επιλογή μιας αντλίας θερμότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευθείτε έναν ανεξάρτητο μηχανικό της εμπιστοσύνης σας.
Διαφορετικά ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές συμβουλές που θα σας προστατεύσουν από προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, που προφορικά υπόσχονται τα πάντα, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά σας.
Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι:
1. Η μονάδα είναι γνήσια αντλία θερμότητας για θέρμανση, δηλαδή ενιαία αντί της διαιρούμενης και με το συμπιεστή στον ίδιο χώρο (χωρίς διάφραγμα), ώστε να ψύχεται από το διερχόμενο αέρα.
2. Ο εναλλάκτης είναι τύπου μπόιλερ (tube in shell) για να μη φράσσει από τη σκουριά και τη λάσπη του δικτύου θέρμανσης, όπως συμβαίνει με τον πλακοειδή, λόγω μικρών ανοιγμάτων.
3. Το ψυκτικό υγρό είναι R407c (μέγιστη θερμοκρασία νερού 70οC),αντί του R410a των κλιματιστικών (μέγιστη θερμοκρασία νερού 55οC), ώστε να λειτουργεί με κοινά σώματα.
4. Ο συμπιεστής είναι scroll (επαγγελματικών εφαρμογών) από αναγνωρισμένο και καταξιωμένο κατασκευαστή, για συνεχή λειτουργία, αντί rotary (οικιακών κλιματιστικών).
5. Η μονάδα δεν διαθέτει Inverter διότι, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση, όταν η αντλία συνδυάζεται με δοχείο αδράνειας και δεν έχει συχνές εκκινήσεις.
5. Διαθέτει εξατμιστή (ψυγείο) με μεγάλα διάκενα, ώστε να μη φράσσει από τη σκόνη του χειμώνα και να καθαρίζεται εύκολα.
6. Συνοδεύεται από δοχείο αδράνειας για άμεση και οικονομική απόψυξη αντί των χρονοβόρων και ενεργοβόρων αντιστάσεων, και επιπλέον αποθήκευση φθηνής ενέργειας με νυχτερινό τιμολόγιο.
7. Συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση για το σύνολο της μονάδας από τον ίδιο τον πωλητή, αντί για εγγυήσεις τρίτων και μάλιστα για μέρη του ενσωματωμένου εξοπλισμού (συμπιεστής, κυκλοφορητής κλπ) αντί για το σύνολο της μονάδας.
8. Διαθέτει πιστοποιητικό με το συντελεστή επίδοσης (COP), από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο
Μην βασίζεστε σε προφορικές δηλώσεις - διαβεβαιώσεις ή στα έντυπα των ίδιων των κατασκευαστών
Κυκλοφορούν επίσης συστήματα με δύο αντλίες θερμότητας σε σειρά, προκειμένου να επιτύχουν θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη των 65οC όπου λειτουργούν οι γνήσιες αντλίες θερμότητας, υποστηρίζοντας και παραπληροφορώντας ότι οι 65οC δεν είναι επαρκείς για τα κοινά σώματα.
Άραγε ποιος ρυθμίζει σήμερα το λέβητα στους 80-90οC για να ζεστάνει νερό στους 70-80οC?
Οι γνήσιες αντλίες θερμότητας έχουν ήδη αποδείξει ότι συνεργάζονται αρμονικά με τα κοινά σώματα, προσφέροντας απόλυτα ικανοποιητική θέρμανση ακόμη και με θερμοκρασία περιβάλλοντος -15οC.
Στην περίπτωση δε που κάποιος χώρος δεν καλύπτεται με τους 65οC αυτό οφείλεται στο θερμαντικό σώμα που διαθέτει και ενδεχόμενα δεν θα επαρκούσαν ούτε οι 70-80οC των «αντλιών υψηλών θερμοκρασιών».
Στην περίπτωση αυτή η ενδεδειγμένη λύση είναι η τοποθέτηση μεγαλύτερου σώματος με κόστος περί τα 100€, αντί της αξίωσης πολλών επιπλέον χιλιάδων για τοποθέτηση αντλίας «υψηλών θερμοκρασιών».
Επί πλέον ο βαθμός απόδοσης της αντλίας υψηλών θερμοκρασιών είναι σημαντικά χαμηλότερος, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας και την αδυναμία απόσβεσης του υψηλού κόστους αγοράς.
Ο Απ. Ηλ. Αρβανιτίδης είναι μηχανικός της εταιρείας BIOCHEM A.E., αποκλειστικής αντιπροσώπου των αντλιών θερμότητας «New Energy» Τηλ: 800.11.755.200 www.new-energy.com.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου