ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μεθυστικά μπλεξίματα στα πλοκάμια της γεύσης!

Χταπόδι «au vin»
Πριν από λίγες ημέρες δοκίμασα ένα χταπόδι που δεν είχε καμιά.....

.... θαλασσινή γεύση, έτσι όπως ήταν μαγειρεμένο μέσα σε μια γλυκερή σάλτσα από γλυκό κρασί ή πετιμέζι. Η πρόθεση του μάγειρα ήταν καλή, όπως πάντα, αλλά η μαγειρική του αντίληψη μάλλον περιορισμένη.


Για να διατηρήσει το χταπόδι την αρχική του ταυτότητα χρειάζεται να το βράσουμε για περίπου 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά, τοποθετώντας το στην κατσαρόλα ολόκληρο - πάντα - χωρίς αλάτι και χωρίς νερό. Ο όγκος του μειώνεται αισθητά με το βράσιμο, αλλά ο έντονος ζωμός του αποτελεί εξαιρετική βάση για σάλτσες. Σήμερα, όμως, σας προτείνω κάτι διαφορετικό: να το ζεματίσετε ελάχιστα και στη συνέχεια να το σιγομαγειρέψετε με ξηρό κρασί.

Χταπόδι κρασάτο

Υλικά για 4 άτομα


  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1,5-2 κιλά)
  • 3 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, χονδροκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι σέλινο και 1 κλωναράκι θυμάρι, δεμένα μαζί
  • μερικά κλωναράκια μαϊντανό (+ 1 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χωρίς τις φύτρες τους
  • 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
  • 500 ml κόκκινο ελαφρύ, αρωματικό, ξηρό κρασί
  • 1 κ. σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο ή ούζο
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ή 1 κ. καφέ μπούκοβο καυτερό
  • 500 ml εμφιαλωμένο νερό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαραίνετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Καθαρίζετε το χταπόδι, κόβετε τα πλοκάμια του σε ροδέλες των 4 εκ. και τα ρίχνετε σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα, με 2 λίτρα νερό που κοχλάζει, για να το ζεματίσετε. Περιμένετε να ξαναπάρει βράση το νερό και τότε σουρώνετε το χταπόδι, το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, προσθέτετε το ματσάκι με τα μυριστικά και μερικά κλωναράκια μαϊντανό, το σκόρδο και το καρότο. Αφήνετε το χταπόδι να σιγομαγειρευτεί για μερικά λεπτά και μόλις πάει να στεγνώσει προσθέτετε το κρασί, το τσίπουρο και την καυτερή πιπερίτσα ή το μπούκοβο. Δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις ξαναπάρει βράση ρίχνετε το εμφιαλωμένο νερό, τη χαμηλώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 2 ώρες, μέχρι να αρχίσουν οι βεντούζες να ξεκολλάνε από τα πλοκάμια. Βγάζετε τα κομμάτια του χταποδιού με μια τρυπητή κουτάλα και πετάτε το ματσάκι με τα αρωματικά και την πιπερίτσα. Το σκόρδο θα πρέπει να έχει λιώσει. Περνάτε τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας (κρεμμύδια και καρότα) από τον μύλο των λαχανικών ή από το μίξερ ή τα πολτοποιείτε επιτόπου με το ραβδομπλέντερ και τα αφήνετε να πάρουν άλλη μια βράση μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Ρίχνετε το χταπόδι στη σάλτσα και μόλις ζεσταθεί το σερβίρετε, πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ιδανικά, το συνοδεύετε με πατατούλες ή ρύζι στον ατμό.

Tips

  • Ιδεωδώς θα μπορούσατε να το μαγειρέψετε με το ίδιο κρασί με το οποίο θα συνοδέψετε το φαγητό και στο τραπέζι σας.
  • Για να καθαρίσετε το χταπόδι, κόβετε το κεφάλι του, το ανοίγετε, και αφαιρείτε προσεκτικά το ράμφος και τα μάτια του. Χαράζετε την κουκούλα του και αφαιρείτε τα εντόσθια από το εσωτερικό της.
  • Για να αποψύξετε σωστά ένα κατεψυγμένο χταπόδι πρέπει να το αφήσετε στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ και κάποιες ώρες εκτός ψυγείου την επομένη.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
πηγη
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου