ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Μπλεκ , ο ξανθός μυώδης υπερήρωας μεγάλωσε!



Στα μικράτα μου διάβαζα Μπλεκ. Πήγαινα στο περίπτερο με το χαρτζιλίκι της εβδομάδας, πληρώνοντας ακόμα σε δραχμές για να αγοράσω το περιοδικό και να χαθώ στις πολύχρωμες παραστάσεις του. Αρκετά χρόνια μετά συνάντησα τον Μπλεκ, να πωλείται σε ευρώ. 



Ο ξανθός μυώδης υπερήρωας των παιδικών μου αναγνωσμάτων μεγάλωσε. Μαζί μ’ εκείνον μεγάλωσα κι εγώ. Το πέρασμα του χρόνου.....
τον οδήγησε σταδιακά στο περιθώριο, καθώς σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2010 στην πιο… παραγωγική του ηλικία. Ο «Έλληνας» Μπλεκ ήταν μόλις 41 ετών. 

Παρόλα αυτά ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, απόγονος του άλλοτε συγγραφέα του Μικρού Ήρωα και αργότερα εκδότη του Μπλεκ, Στέλιου Ανεμοδουρά, είχε διαφορετική άποψη. «Ο Μπλεκ δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός δράσης!», ήταν σαν να έλεγε. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι του 2014 ο Μπλεκ επανακυκλοφόρησε. Λαβωμένος αυτή τη φορά όχι τόσο από μόνιμους εχθρούς του στις σελίδες του περιοδικού, τους Άγγλους, κυρίως όμως από τη χειμαρρώδη επέλαση του διαδικτύου. Αρχικά πολλοί αμφέβαλαν αρχικά για την επιτυχία της… αποκοτιάς του Ανεμοδουρά του νεότερου. Κι όμως… Ο «νέος» Μπλεκ μετράει ήδη 18 τεύχη, ενώ στις 15 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει το 19ο. 

«Το 2010 προσπάθησα να εκδώσω κάποια περιοδικά, προσπάθεια η οποία δεν "περπάτησε". Στις αρχές του 2014 σε συζητήσεις που είχα με παλιούς αναγνώστες των κόμιξ της εταιρείας, με παρότρυναν να ξεκινήσω και πάλι το Μπλεκ με δεδομένο ότι είχα ήδη τη θέληση να επανεκδώσω ορισμένα εικονογραφημένα περιοδικά. Ένας από αυτούς που με "έσπρωξαν" σε αυτή την κατεύθυνση ήταν ο Νίκος Νικολαΐδης. Πίστεψε από την αρχή σε μία τέτοια κίνηση, λέγοντάς μου ότι εάν επανεκδοθεί, θα πάει καλά. Για να ξεκινήσει πιο ομαλά το εγχείρημα και ίσως με μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας, τα πρώτα βήματα έγιναν μέσω της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος". Εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα κάποιων ηρώων, όπως ο Μπλεκ, ο Ζαγκόρ, ο Ρόι Ρέις και ο Τομ Κάρτερ, όλοι παλιοί ήρωες των εκδόσεών μας. Έτσι, δημιουργήσαμε μία ειδική έκδοση και τα έξι πρώτα τεύχη κυκλοφόρησαν μέσω της εφημερίδας. Η κίνηση αυτή είχε ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο. Έπρεπε όμως να αποφασίσω όταν θα ολοκληρωνόταν αυτός ο κύκλος των έξι τευχών, πώς και εάν θα συνέχιζα», λέει  ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς. 


Από τις 100.000 πωλήσεις την εβδομάδα στις 2.000 το μήνα

Ο Μπλεκ στις εποχές της δόξας του έφτανε σε πωλήσεις τις 100.000 αντίτυπα την εβδομάδα, όντας ακόμα εβδομαδιαίο περιοδικό. Ωστόσο, η επάνοδός του έγινε κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, λέει ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς. Ο χάρτινος αμερικανοτραφής ήρωας συνέχισε να χρησιμοποιεί τις ατσαλένιες γροθιές του και σπανιότερα το τουφέκι του για να τιμωρεί όσους Άγγλους του στέκονται ακόμα και σήμερα εμπόδιο. Γοητεύοντας ακόμα τους περίπου 2.000 ρομαντικούς και πιστούς αναγνώστες του, οι οποίοι πηγαίνουν κάθε 15 του μηνός στο περίπτερο για να αγοράσουν το καινούργιο τεύχος. 

«Το εγχείρημα γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση μέσω των social media, καθώς οι αναγνώστες μας εξέφραζαν τις προτιμήσεις τους σχετικά με το περιεχόμενο. Εμείς από την πλευρά μας, σε μία προσπάθεια να ανανεώνουμε διαρκώς το περιεχόμενο, αλλάζουμε κάτι στην ύλη ανά δύο μήνες. Προσθέτουμε νέους ήρωες, εξασφαλίζουμε καινούργια δικαιώματα με σκοπό να βρισκόμαστε πιο κοντά στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Έχουμε αγοράσει παλιές ιστορίες του Ζαγκόρ, ο οποίος ήταν ήρωας των αρχών της δεκαετίας του ’70. Επίσης αποκτήσαμε τα δικαιώματα του Martin Mystery, ο οποίος είχε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Παράλληλα, ενσωματώσαμε στο περιεχόμενο του Μπλεκ ένα ελληνικό κόμικ με τίτλο "Ο Τετρακοσάρης", σε σενάριο Νίκου Νικολαΐδη και σκίτσα του Κώστα Φραγκιαδάκη. Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα με πρωταγωνιστή έναν Έλληνα, ο οποίος βιώνει την κρίση και ακολουθεί τα γεγονότα της επικαιρότητας. Για παράδειγμα στο επόμενο τεύχος αναμένονται οι εξελίξεις, που θα σχετίζονται με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης», εξηγεί ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς.


Ο πρώτος ιστορικός κύκλος του Μπλεκ ξεκίνησε το 1969 και ολοκληρώθηκε το 1994 με την πτώχευση της εκδότριας εταιρείας. Το εικονογραφημένο περιοδικό ήταν εβδομαδιαίο, ενώ εκδίδονταν παράλληλα και μηνιαία τεύχη. Από το 1994 ξεκινάει η έκδοση του συλλεκτικού Μπλεκ, ενός μηνιαίου τόμου που περιλάμβανε αποκλειστικά ιστορίες του Μπλεκ. Η έκδοση αυτή όμως σταμάτησε οριστικά το 2010. 

Ποιος είναι όμως ο ξανθός πρωταγωνιστής των Esse Gesse που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα; Όπως εξηγεί ο Λεωκράτης Ανεμουράς, «είναι ένας αγωνιστής, εχθρός των Άγγλων, ο οποίος δρα κατά την περίοδο της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Πρεσβεύει ιδανικά όπως ο αγώνας για την ελευθερία και την αντίσταση κατά της τυραννίας. Είναι ο υπερασπιστής των αδυνάτων και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε να έχει ένας νέος εκείνης της εποχής. Ρωμαλέος, έξυπνος, δυνατός. Ο Μπλεκ όμως δεν είναι μόνος του. Πλαισιώνεται από δύο πρόσωπα, τα οποία συμπληρώνουν τα στοιχεία που δεν έχει εκείνος. Ο καθηγητής Μυστήριος είναι έξυπνος αλλά και ατσούμπαλος. Ο Ρόντυ από την άλλη πλευρά του είναι ο νέος και ο ενθουσιώδης της παρέας».


Ο διάδοχος του Μικρού Ήρωα

Ο ξανθός ευθυτενής ήρωας ξεκίνησε ως η συνέχεια του Μικρού Ήρωα. Ο Στέλιος Ανεμοδουράς εξέδωσε για πρώτη φορά το Μικρό Ήρωα το 1952, αναγκάστηκε όμως να διακόψει την κυκλοφορία του το 1967 λόγω της δικτατορίας.

«Λίγο αργότερα επετράπη και πάλι η κυκλοφορία του. Έστω και ένα τρίμηνο απουσίας από τα περίπτερα όμως, σήμαινε το θάνατο του περιοδικού. Έτσι ο Μικρός Ήρωας σταματάει να εκδίδεται, ενώ ο Στέλιος Ανεμοδουράς έψαχνε ήδη τον αντικαταστάτη του. Ο διάδοχος του Μικρού Ήρωα ήταν ένας άλλος… ήρωας, υπερασπιστής των Αμερικανών και εχθρός των Άγγλων. Όπως πίστευε ο ίδιος, ταίριαζε στο καθεστώς εκείνης της εποχής. Ο Μπλεκ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1969 και ο κόσμος τον αγκάλιασε. Καταγόταν από την Ιταλία, δημιούργημα της τριάδας σεναριογράφων - σκιτσογράφων Esse Gesse. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε σε αρκετές ευρωπαϊκές όπως χώρες η Γαλλία, η Σερβία ή αλλού».


Οι αθεράπευτα ρομαντικοί και πιστοί αναγνώστες

Όπως λέει ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, «τις εποχές εκείνες δεν υπήρχε ενημέρωση ή ψυχαγωγία από άλλη πηγή, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι έφηβοι της εποχής αγόραζαν τον Μπλεκ. Μετά την επανακυκλοφορία του όμως, το αναγνωστικό κοινό άλλαξε. Πλέον είναι κυρίως οι νοσταλγοί του περιοδικού και μία πολύ μικρή μερίδα νέων κάτω των 16 ετών, η οποία όμως μεγαλώνει. Σήμερα που είναι τόσο εύκολο να βρει κανείς σχεδόν τα πάντα στο διαδίκτυο, τα εικονογραφημένα περιοδικά καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς». 

Οι ενστάσεις για την επανέκδοση του Μπεκ ήταν εξαρχής αρκετές. «Ακόμα και ο γιος του Στέλιου Ανεμοδουρά, Γιώργος, ο οποίος ανήκει στη δεύτερη γενιά εκδοτών του Μπλεκ είχε σοβαρές αμφιβολίες: "Καλά τι πάμε να κάνουμε τώρα, θα βγάλουμε δύο-τρία τεύχη και αυτό ήταν", τον θυμάμαι να μου λέει. Παρόλα αυτά επειδή είμαστε πάνω από το περιοδικό και το βελτιώνουμε συνεχώς, συνεχίζει να επιβιώνει».


Παρά τις ενστάσεις και τα εμπόδια, την εισβολή του διαδικτύου σε κάθε πιθανή οθόνη της καθημερινότητάς μας, ο Μπλεκ δείχνει να αντιστέκεται. Αντιμέτωπος όχι μόνο με Βρετανούς αξιωματικούς και στρατιώτες , καθώς και με την ταχύτητα της εποχής του. Ακολουθώντας κυρίως τη συναισθηματική παρόρμηση ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί που ζούσε ο Μπλεκ. Ανάμεσα σε χιλιάδες τεύχη και εκδόσεις, ζώντας κι εκείνος τις περιπέτειες μερικών από τους πιο σπουδαίους μαχητές της παιδικότητάς μας.

Το τεύχος Νο 19 του ΜΠΛΕΚ κυκλοφορεί από τις 16 Ιουνίου σε όλα τα περίπτερα της Ελλάδας. Εαν επιθυμείτε τα προηγούμενα τεύχη της έκδοσης ή και τεύχη παλαιότερων εικονογραφημένων εκδόσεων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της COMICS & CROSSWORDS PUBLICATIONS ccpublic.gr ή τη σελίδα του ΜΠΛΕΚ στο Facebook ή τηλεφωνήστε στα γραφεία της εταιρείας στο 210-8983824.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου