ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Τσερέπα! Το παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης!


Σήμερα φτιάξτε τσερέπα! Το παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης

Η τεχνική της τσερέπας υπάρχει και στην γειτονική Κεφαλονιά, όμως είναι παραδοσιακό φαγητό της Ιθάκης. Η τσερέπα είναι μοναδικό φαγητό και αξίζει.....
την ταλαιπωρία της παρασκευής του. Πολλοί λίγοι όμως έχουν τσερέπα το σκεύος δηλαδή που είναι απαραίτητο για την παρασκευή του φαγητού. H τσερέπα φτιάχνεται από λευκό πηλό που έχουν ζυμώσει με μαλλιά από γίδα για να μη σκορπά εύκολα. Στον Πλατρειθιά υπάρχει μια περιοχή με πηλό, ο λεγόμενος κουταλάς, από όπου φτιάχτηκαν όλες σχεδόν οι τσερέπες του νησιού. Την πρώτη φορά η τσερέπα καίγεται, αφού στηριχθεί λοξά για δυο ώρες μέχρι να ασπρίσει. Ουσιαστικά η τσερέπα είναι ένα πήλινο καπάκι με το οποίο σκεπάζουμε το ταψί με το φαγητό.
Όσοι δεν έχουν το σκεύος τσερεπα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πήλινη γάστρα αν σιγοψηθεί έχει το ίδιο αποτέλεσμα!

Υλικά
1 κοτόπουλο
500 γρ. πατάτες
 3 Ντομάτες
200 γρ. κολοκύθια
200 γρ. πιπεριές
Λάδι, αλάτι πιπέρι
Λίγο κοπανισμένο σκόρδο
1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, το πλένουμε, το σκουπίζουμε καλά ώστε να μην έχει υγρά. Στην συνέχεια το αλατοπιπερώνουμε, το τοποθετούμε στην τσερέπα ή στην γάστρα μας, προσθέτουμε τα λαχανικά μας και τις πατάτες χοντροκομμένες, ρίχνουμε αλάτι,, πιπέρι, σκορδάκι, λάδι και στύβουμε το λεμόνι.
Αν θέλετε βάζετε ένα ζυμαράκι γύρω από το καπάκι της γάστρας ώστε να σφραγίσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 3 ώρες

Σημείωση: Υγρά θα βγάλουν τα λαχανικά δεν χρειάζεται να βάλουμε εμείς πολλά!

Εκτέλεση αν έχουμε σκεύος τσερέπα

Στο μέρος που θα κάψω την τσερέπα, ανάβω μια καλή φωτιά με ξύλα και κάρβουνα, δηλαδή σε ένα μεγάλο τζάκι ή στην φουφού της κουζίνας. Πάνω από την φωτιά στηρίζω την τσερέπα λοξά με τα τσερεποπόδαρα, για να καεί πολύ καλά από μέσα. Στο μεταξύ έχουν ανάψει καλά τα κάρβουνα και έχει παραχθεί αρκετή στάχτη. Καθαρίζω την περιοχή κάτω από την τσερέπα, βάζω το ταψί και το σκεπάζω προσεκτικά. Θέλει προσοχή, γιατί η ζεστή τσερέπα σπάει εύκολα.
Μετά κλείνω τα χείλη της τσερέπας με στάχτη και κάρβουνα για να μην παίρνει καθόλου αέρα από έξω, αλλά και να μη φεύγουν οι ατμοί και η μυρωδιά του φαγητού.
Αφήνω την τσερέπα σκεπασμένη για μια ή δυο ώρες. Όταν την ξεσκεπάσω το φαγητό είναι έτοιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου