Και ξαφνικά στα «καλά καθούμενα» σας πιάνει ένας περίεργος πονοκέφαλος, ο οποίος συνοδεύεται από ζάλη, βοή στα αυτιά και θολή όραση. Μήπως πρόκειται για απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης;
Παρά το γεγονός ότι πολλοί υπερτασικοί αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, η αλήθεια είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Για το λόγο αυτό αποκαλείται και.. «σιωπηλός δολοφόνος».
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπέρταση
Κάθε μέρα η καρδιά μας αντλεί και προωθεί 8.000 λίτρα αίματος, που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό του σώματός μας με οξυγόνο, άλατα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από το μεταβολισμό των κυττάρων.
Η πίεση που δημιουργεί η καρδιά να αντλήσει και να προωθήσει το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, ονομάζεται πίεση αίματος. Η υψηλή πίεση αίματος ονομάζεται υπέρταση. Όταν η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, η πίεση είναι υψηλότερη και ονομάζεται συστολική πίεση (μεγάλη). Όταν η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει αίμα, η πίεση είναι χαμηλότερη και ονομάζεται διαστολική (μικρή). Η πίεση δεν είναι σταθερή όλο το 24ωρο, συνήθως είναι υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες και μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου για να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο που αντιστοιχεί στο βαθύτερο ύπνο δηλαδή στην 3η ή 4η πρωινή ώρα. Επομένως, η πίεση ακολουθεί το δικό της βιολογικό κύκλο.
Ένα επεισόδιο απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης δεν πρέπει να σας δώσει μεγάλη ανησυχία. Τέτοιες αυξήσεις μπορούν να συμβούν και σε φυσιολογικά άτομα κάτω από συνθήκες στρες. Σημασία έχει η μακροχρόνια και όχι η περιστασιακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε συχνό έλεγχο με τακτικές μετρήσεις ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα.
5 λεπτά για να ηρεμήσετε σε ζεστό περιβάλλον.
Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πράγματι, το πρώτο αντίδοτο κατά της υπέρτασης (ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε κατάσταση στρες) είναι η ηρεμία. Έτσι μειώνεται και η δράση της αδρεναλίνης στο αίμα που σας προκαλεί υπερδιέγερση.
Επίσης, σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα ζεστό περιβάλλον, δηλαδή να σκεπαστείτε με μια κουβέρτα αν είστε στο σπίτι ή να καθίσετε στον ήλιο αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Η υψηλή θερμοκρασία διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας την πίεση. Το ιδανικό, βέβαια, είναι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να κάνετε ένα ζεστό ντους.
2 λεπτά για βαθιές ανάσες και αυτοσυγκέντρωση
Πάρτε βαθιές και αργές ανάσες επικεντρώνοντας το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο στο ύψος των ματιών σας ή αυτοσυγκεντρωθείτε επιλέγοντας μια αγαπημένη σας ανάμνηση ή εικόνα. Υιοθετήστε μια παθητική διάθεση, χωρίς να ανησυχείτε πώς τα πάτε. Όταν έρχονται άλλες σκέψεις στο μυαλό προσπαθήστε να τις διώξετε.
2 λεπτά για να πιείτε ένα ζεστό αφέψημα
Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα βοτάνων (βαλεριάνα, μελισσόχορτο) ή ένα χαμομήλι. Η ζέστη όπως αναφέραμε έχει αγγειοδιασταλτική δράση, χαμηλώνει την πίεση, επομένως και την πίεση του αίματος.
1 λεπτά για ένα μικρό γλυκό
Φάτε ένα σοκολατάκι ή δύο μικρά μπισκότα: η ζάχαρη συμβάλλει στη μείωση της πίεσης. Οι πιο θαρραλέοι μπορούν να φάνε μια κόκκινη καυτερή πιπεριά που ζεσταίνει και διαστέλλει άμεσα τα αιμοφόρα αγγεία.
Αν διαθέτετε στο σπίτι πιεσόμετρο, καλό είναι να εξακριβώσετε (μετά τα παραπάνω) αν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Διαφορετικά μην αμελήσετε να πάτε στο πλησιέστερο φαρμακείο για να σας μετρήσουν. Αν η πίεση παραμένει ακόμη υψηλή χρειάζεται να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, ώστε να εξακριβωθεί απολύτως αν πρόκειται για μια παροδική κρίση ή για μια χρόνια υπέρταση.
Πότε μιλάμε για υπέρταση;
Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 mmHg σε επανειλημμένες μετρήσεις από το γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση της υπέρτασης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί άμεσο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά επεισόδια (π.χ. εγκεφαλικά, εμφράγματα). Τα υπέρβαρα άτομα και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου