ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Μύηση στις τεχνικές συντήρησης των γεύσεων στα βάζα!


Γεύση στο βάζο
Φτιάχνουμε τουρσιά για να συντηρήσουμε τα χειμωνιάτικα λαχανικά, μα όχι μόνο γι’ αυτό. Η φασολάδα έχει άλλη γεύση όταν συνοδεύεται από τουρσί σέλινο, η ρώσικη .........σαλάτα μεγαλύτερη ένταση όταν περιέχει καρότο τουρσί αντί βραστό, το απλό σάντουιτς τυριού αποκτά ενδιαφέρον με φέτες από κουνουπίδι τουρσί. Τα τουρσιά είναι ιδανικά και ως ορεκτικά, γι’ αυτό συχνά σερβίρονται με μια ρακή ή τσίπουρο, σαν μεζές, συνοδεύοντας πολλές φορές αλμυρά μεζεδάκια, όπως παστή σαρδέλα, λακέρδα κ.ά. Ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει ποτέ τουρσί, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε. Ο τρόπος που θα σας δείξουμε είναι πολύ απλός: θα βάλετε σε βάζα τα λαχανικά που αγαπάτε με μια ξιδάτη και αρωματική μαρινάδα, θα τα διατηρήσετε στο ψυγείο και θα τα καταναλώσετε ύστερα από μερικές ημέρες.

Πώς, τι και πού

Διαλέγουμε τα πιο φρέσκα λαχανικά. Ο,τι είναι μαραμένο, μαλακό, χωρίς καλή γεύση δεν είναι κατάλληλο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάζα με γυάλινο καπάκι και έλασμα ή με μεταλλικό βιδωτό καπάκι.

Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε καλά και έπειτα είτε τα βράζουμε μέσα σε κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει για 10 λεπτά, είτε τα στεγνώνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά. Τα μεταλλικά καπάκια μπαίνουν στα τελευταία 5 λεπτά, για να μη χαλάσει ο ενσωματωμένος πλαστικός δακτύλιος.

Τοποθετούμε τα καυτά βάζα επάνω σε καθαρές πετσέτες στον πάγκο, για να μη σπάσουν.

Το ζεμάτισμα των λαχανικών συνιστάται, αν και δεν είναι απαραίτητο, εφόσον πρόκειται να κάνουμε μικρή ποσότητα που θα καταναλωθεί γρήγορα.

Εύκολο τουρσί λαχανικών

ΥΛΙΚΑ (για 1 βάζο των 500 ml)

Για 1 βάζο κουνουπίδι 

περίπου 400 γρ. κουνουπίδι, σε μπουκετάκια

100 γρ. σέλερι, σε λοξές ροδέλες

1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, σε ροδέλες              

Για χιονάτο κουνουπίδι και σκόρδο, προσθέτουμε χυμό από ½ λεμόνι στο νερό. Για να μείνει καταπράσινο το σέλινο, το αχνίζουμε με ξέσκεπη κατσαρόλα και το κρυώνουμε γρήγορα σε μπολ με παγωμένο νερό.




1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους 

1 κ.γ. ροζ πιπέρι, σε κόκκους

1 φλ. μαρινάδα

Για 1 βάζο καρότα

500 γρ. καρότα, σε μπαστουνάκια ή ροδέλες

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου


3 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. κόλιαντρο, σε κόκκους

1 φλ. μαρινάδα 

Για 1 βάζο σέλερι

2 κλωνάρια σέλερι, σε ροδέλες, τα βλαστάρια τους με τα φύλλα 

6 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους 

1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, σε ροδέλες

1 φλ. μαρινάδα 

Για τη μαρινάδα

½ φλ. λευκό ξίδι κρασιού ή μηλόξιδο


½ φλ. νερό

½ κ.σ. χονδρό αλάτι 


½ κ.σ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματίζουμε τα λαχανικά, το καθένα ξεχωριστά. Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.

Βάζουμε τα λαχανικά στα βάζα εναλλάξ με τα αρωματικά και τα μπαχαρικά.

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να διαλυθούν το αλάτι και η ζάχαρη.


Γεμίζουμε τα βάζα με την καυτή μαρινάδα, μέχρι 1 εκ. από το στόμιο. Με ένα ξύλινο καλαμάκι κουνάμε τα λαχανικά ώστε  να ελευθερωθούν όσο περισσότερες φυσαλίδες αέρα έχουν παγιδευτεί. Βιδώνουμε με τα καπάκια.

Οδηγίες για άμεση κατανάλωση: Γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα, αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 1 μήνα.

Για συντήρηση: Γεμίζουμε μια ψηλή κατσαρόλα με χλιαρό νερό, βάζουμε τα βάζα μέσα έτσι ώστε να καλύπτονται από το νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Επειτα από 10 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά. Βγάζουμε τα βάζα, τα ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι για 1 χρόνο. Η κονσερβοποίηση είναι πετυχημένη εφόσον δεν υπάρχουν σημάδια ζύμωσης στο βάζο και το μεταλλικό καπάκι παραμένει κοίλο. 


*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου