Μια πρόσφατη έρευνα από τη Σουηδία έρχεται να ταράξει τα νερά στην πεποίθησή μας σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το γάλα για τα οστά και την υγεία μας. Και αυτό επειδή δείχνει........... ότι η υψηλή πρόσληψη γάλακτος τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες δεν συνοδεύεται από χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων και αντ' αυτού μπορεί να συσχετισθεί με ένα αυξημένο ποσοστό θανάτου!
Σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλά επίπεδα λακτόζης και γαλακτόζης (τύποι σακχάρου) στο γάλα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή σε μελέτες σε ζώα.
Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση και δεν μπορεί να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα όσον αφορά την κατανάλωση γάλακτος και τον κίνδυνο θανάτου ή την πιθανότητα καταγμάτων. Προσθέτουν επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας "θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν από οποιαδήποτε οριστικά συμπεράσματα ή διαιτητικές συστάσεις".
Για τις ανάγκες της έρευνας, ο επικεφαλής καθηγητής Karl Michaëlsson και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις περιπτώσεις 61.433 γυναικών ηλικίας 39-74 ετών και 45.339 ανδρών ηλικίας 45-79 ετών. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δώσουν στοιχεία για τις διατροφικές τους συνήθειες, το σωματικός τους βάρος, το ύψος τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, αλλά και τις καθημερινές τους συνήθειες (εργασία, χόμπι κλπ). Από εκεί και πέρα, παρακολουθούσαν τακτικά την πορείας της υγείας τους για περίπου 20 χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι:
-Σε αυτή την 20ετία, 15.541 γυναίκες πέθαναν και 17.252 έπαθαν κάταγμα εκ των οποίων οι 4.259 έπαθαν ισχιακό κάταγμα
-Για τις γυναίκες δεν βρέθηκε καμία μείωση στην πιθανότητα κατάγματος από την κατανάλωση γάλακτος
-Οι γυναίκες που έπιναν πάνω από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα (μέσος όρος 680ml) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από 1 ποτήρι γάλα την ημέρα (μέσος όρος 60ml)
-Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας, 10.112 άντρες πέθαναν και 5.066 έπαθαν κάποιο κάταγμα, εκ των οποίων οι 1.166 έπαθαν κάταγμα ισχίου
-Όπως στις γυναίκες, έτσι και στους άντρες, η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος δεν έδειξε καμία μείωση στην πιθανότητα κατάγματος
-Άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο γάλα έδειξαν αυξημένους δείκτες οξειδωτικού στρες και χρόνιας φλεγμονής
-Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί, γιαούρτι) με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη συνδέθηκε με μειωμένη πιθανότητα θανάτου και κατάγματος, ειδικά στις γυναίκες
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου