Η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τις καλοκαιρινές μας διακοπές –πόσοι άραγε έχουν βαλθεί να κάνουν το
γύρο της; Αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου η κίνηση συνεχίζεται, είτε στις πιο μεγάλες πόλεις της, είτε στα χωριά της και τους ορεινούς προορισμούς της.
Επειδή, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να αποδράσουμε διατηρώντας το αστικό περιβάλλον και γνωρίζοντας νέες πόλεις, ας δούμε 5 από αυτές με πελοποννησιακά χρώματα.
Πάτρα: όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα
Η Πάτρα, μοιάζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στις πόλεις της Πελοποννήσου, αφού αφενός είναι η πολυπληθέστερη, με κατοίκους που φτάνουν τους 214 χιλιάδες και αφετέρου αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμάνι της Πελοποννήσου. Πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, η Πάτρα έχει πιο έντονο το αστικό στοιχείο από τις υπόλοιπες πελοποννησιακές πόλεις, παρ’ όλ’ αυτά, όμως, διαφέρει από την Αθήνα καθώς είναι αρκετά μικρότερη σε μέγεθος και πληθυσμό, και έχει αρκετά πιο δυνατό το στοιχείο της θάλασσας. Χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Πόλη που συνδέονται μεταξύ τους με τις σκάλες Γεροκωστοπούλου, με την Κάτω Πόλη να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και την Άνω να καλύπτει την περιοχή των παλαιότερων οικισμών, γύρω από το φρούριο. Σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους θα βρείτε το κάστρο της, ενώ το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το θέατρο «Απόλλων» το παλιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και τα Λουτρά - Χαμάμ Πατρών που χτίστηκαν επί ενετοκρατίας αποτελούν κάποια από τα πλούσια αξιοθέατά της. Βολτάρετε στις πλατείες της (Αγίου Γεωργίου, πλατεία Όλγας, Ψηλά Αλώνια) και όταν έρθουν οι Απόκριες, ετοιμαστείτε να ζήσετε την εμπειρία του Καρναβαλιού, όπως δεν την είχατε φανταστεί ποτέ.
Σπάρτη: η μυθική πόλη χωρίς… εφέ
Μπορεί ο Gerard Butler ως Λεωνίδας και οι «300» του Zack Snyder να τη σύστησαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι μας λέει, όμως, ότι η Σπάρτη, με το ένδοξο παρελθόν της και ως πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, δεν χρειάζεται όλα αυτά τα εφέ για να εξαπλώσει τη φήμη της. Χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, η σημερινή Σπάρτη με την καταπράσινη, δενδρόφυτη πεδιάδα που απλώνεται γύρω της, τον επιβλητικό Ταΰγετο και την κατάφυτη οροσειρά του Πάρνωνα, με τις πλατείες, τις νεοκλασικές οικοδομές και τους δεντροφυτεμένους δρόμους της, αλλάζει το σκηνικό της πόλης στην οποία είμαστε συνηθισμένοι. Μια βόλτα στο αρχαιολογικό της μουσείο και το μουσείο της ελιάς αποτελούν σημαντικές στάσεις για να τη γνωρίσετε καλύτερα, ενώ το βράδυ δεν θα σας λείψει τίποτα από τη νυχτερινή της ζωή, η οποία είναι πιο έντονη στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου και στην κεντρική της πλατεία.
Καλαμάτα: η πρωταγωνίστρια της μεσογειακής διατροφής
Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα, με 75 χιλιάδες κατοίκους, αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και φημίζεται για το νόστιμο, καλαματιανό της λάδι, τις ελιές και άλλα τοπικά προϊόντα που κάνουν τη μεσογειακή διατροφή ακόμη πιο λαχταριστή. Το κάστρο της Καλαμάτας με την πανοραμική θέα της πόλης βρίσκεται πάντα ψηλά στη λίστα των επισκεπτών της και το υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο της, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί επίσης συχνή στάση των τουριστών. Για να θαυμάσετε αρχαιολογικά εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, μια βόλτα από το Μπενάκειο Μουσείο της επιβάλλεται και μην παραλείψετε το πέρασμα από το σύμβολο της πόλης, την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, μια μικρή βυζαντινή εκκλησία με τοιχογραφίες του 14ου αι. Η Καλαμάτα, όμως, εκτός από λάδι ξέρει και από διασκέδαση. Το χειμώνα ο κόσμος μαζεύεται στο ιστορικό κέντρο, σε διάφορα κουτούκια και bar και το καλοκαίρι μεταφέρεται δίπλα στη θάλασσα σε beach bars και clubs και στη Βέργα, προάστιο στους πρόποδες του όρους Καλάθι.
Αίγιο: με νεοκλασικό αέρα
Συγκεντρώνοντας περίπου 26 χιλιάδες κατοίκους, το Αίγιο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας, ενώ η θέση του τού έχει χαρίσει τον τίτλο «μπαλκόνι του Κορινθιακού» που χρησιμοποιείται συχνά πυκνά σε αναφορές σε αυτό. Οι περισσότεροι τουρίστες εντυπωσιάζονται από το παλιό τμήμα της πόλης, αρχιτεκτονικής αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και από την παραλία από το σιδηροδρομικό σταθμό, μέχρι την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής. Διάσπαρτα στην πόλη θα βρείτε τα λιγοστά αρχαιολογικά του ευρήματα, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αιγίου θα μπορέσετε να πάρετε μια γεύση από την ιστορία του, καθώς σημαντικά αρχαία κτίσματα της πόλης έχουν καταστραφεί από σεισμούς, αλλά και από κατακτητές. Τα νεοκλασικά του και τα διατηρητέα του κτίρια (όπως το Μέγαρο του Παναγιωτόπουλου, ο Πύργος των Υψηλών Αλωνίων, το αρχοντικό του Γ. Σ. Μεσσηνέζη κ.ά.) κάνουν το Αίγιο πιο ατμοσφαιρικό και οι βόλτες στις πλατείες και τα πάρκα του (Πάρκο παραλίας Αιγίου, Ψηλά Αλώνια, πλατεία Αγίας Λαύρας, πλατεία Δεξαμενής κ.λπ) σας αφήνουν να νιώσετε τον παλμό και το χρώμα της πόλης. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπική σταφίδα, η οποία στηρίζει κατά πολύ την οικονομική κατάσταση της περιοχής.
Τρίπολη: ταξίδι στο κέντρο της… Πελοποννήσου
Στη μέση της Πελοποννήσου συναντάμε και την πιο μεγάλη πόλη του νομού Αρκαδίας, τηνΤρίπολη, μια μοντέρνα πόλη με έντονη πολιτιστική ζωή και ομορφιές διάχυτες απ’ άκρη σ’ άκρη. Με σύμμαχο το επιβλητικό όρος Μαίναλο, με την πλούσια βλάστησή της, τα όμορφα πάρκα της και τους πολυσύχναστους δρόμους της, η Τρίπολη δεν γινόταν παρά να βρίσκεται στους δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου. Γνωρίστε την πόλη από το Αρχαιολογικό της Μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές αρχαίων θέσεων στην Αρκαδία, από την κεντρική της πλατεία με τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου να δεσπόζει επιβλητικά στη θέση που κάποτε βρισκόταν το τζαμί του Μπεκίρ Πασά, από τα παζάρια της στην πλατεία Πετρινού και από τον πιο εμπορικό της δρόμο, την Εθνικής Αντιστάσεως. Κι αν θέλετε να πάρετε μια ανάσα ηρεμίας και οξυγόνου, κατευθυνθείτε στο Άλσος Αγίου Γεωργίου Τρίπολης και χαθείτε στα μονοπάτια του, απολαύστε το καλοκαίρι παραστάσεις και μουσικές βραδιές στο θέατρό του, μυρίστε τη φύση, «συστηθείτε» στη ντόπια πανίδα στο ζωολογικό πάρκο και δοκιμάστε τοπικές συνταγές στα διάφορα μαγαζιά που θα βρείτε τριγύρω σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου