ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μπορεί η θετική σκέψη να αλλάξει το σώμα μας;

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το σώμα μας έχει άμεσα αποτελέσματα  στην εικόνα μας. Πώς γίνεται αυτό;

Επειδή, εάν η σκέψη μας δείχνει φροντίδα προς το σώμα μας, προσανατολίζεται προς συμπεριφορές φροντίδας και το σώμα μας απολαμβάνει τα οφέλη της σκέψης μας δείχνει αποστροφή ή μη αποδοχή, τότε προσανατολιζόμαστε προς αμέλεια ή την αδιαφορία για το σώμα μας και αυτό μαραζώνει, αφού το αφήνουμε  στην τύχη του.
Υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε τη θετική μας σκέψη, έτσι ώστε να ωφελείται άμεσα το σώμα μας;
Υπάρχουν απλοί τρόποι να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να αρχίσει να σκέφτεται για το σώμα μας με τρόπο που να μας ομορφαίνει και να ενισχύει την υγεία.-Μερικοί βασικοί και απλοί τρόποι είναι οι ακόλουθοι:
Δείχνουμε πάντα σεβασμό προς το σώμα μας, τη φυσική υπόσταση τον εαυτό μας. Αποδεχόμαστε ποιοι είμαστε και φερόμαστε με καλοσύνη προς τις αδυναμίες του. Θεωρούμε ότι το σώμα μας είναι «το μωρό μας» που έχουμε την της φροντίδας του: οργανώνουμε την τροφή του, την καθαριότητά, τον καλό του ύπνο. Η φροντίδα αυτή είναι καθημερινή και για πάντα: Εμείς  δείχνουμε την αγάπη μας και αυτό θα είναι πάντα καλά κι ευτυχισμένο.
2.            Μιλάμε θετικά για το σώμα μας, ακόμα και μέσα στην ίδια μας τη σκληρή υπερβολική κριτική που ασκούμε συχνά για τις ατέλειές του είναι δύστυχο τάση που ενθαρρύνει έντονα η σύγχρονη κουλτούρα, και ειδικά στις γυναίκες. Μέσα από προτροπές στα media καλούμαστε να «συγκριθούμε» με τις όμορφες» γυναίκες του κόσμου, να ελέγξουμε πόσο πιο λεπτή είναι η δική μας μέση, πόσο πιο μεγάλο το στήθος ή το μήκος των ποδιών τους σε σχεση με τα δικά μας. Η σύγκριση καλλιεργείται σε κάθε εκπομπή, σε κάθε περιοδικό: όπου το «σωστό» μέγεθος δίνεται με ακρίβεια χιλιοστών και γραμμαρίων, το  ανθρώπινο σώμα όμως έχει πάντα τη δική του ομορφιά, που δεν μπαίνει σε καλούπια. Υπάρχουν πολλά μεγέθη που έχουν τη δική τους χάρη και πολλοί διαφορετικοί τύποι ομορφιάς.
Για να καλλιεργήσουμε τη θετική σκέψη προς την εικόνα μας, καθιερώνουμε την ημερήσια καταγραφή 5 ή και περισσότερων σημείων στο σώμα μας και στον εαυτό μας που μας αρέσουν. Μπορεί να είναι οι γάμπες μας, το χιούμορ μας, τα μάτια μας, το πόσο καλοί φίλοι είμαστε, οι ικανότητές μας να συναρμολογούμε πράγματα. Ό,τι και να είναι αυτό που μας αρέσει, το καταγράφουμε και το αφήνουμε σε ένα σημείο από το οποίο περνάμε συχνά μέσα στη μέρα και το βλέπουμε. Κάθε φορά που πιάνουμε τον εαυτό μας να ταλαιπωρείται με αρνητικές σκέψεις για εμάς, ξαναδιαβάζουμε τη λίστα και, εάν θέλουμε, προσθέτουμε και άλλα θετικά μας σημεία.
3.            Ξεχνάμε τη ζυγαριά και αλλάζουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον καθρέφτη μας. Η ζυγαριά δεν μπορεί να δείξει την ομορφιά μας, ούτε την υγεία μας. Μόνο μας μπερδεύει με αριθμούς που θέλουν ιδιαίτερη ερμηνεία και συμψηφισμό με πολλούς άλλους παράγοντες, ώστε να μεταφραστούν σωστά. Γι’ αυτό αφήνουμε τη ζυγαριά και στρέφουμε την προσοχή μας στους παράγοντες που θα μας κρατούν σε υγιές βάρος. Επίσης, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να κοιτάζουμε διαφορετικά το σώμα μας στον καθρέφτη: κοιτάζουμε ολόκληρη την εικόνα μας και δεν εστιάζουμε στα σημεία που δεν μας ικανοποιούν. Καλό είναι να εκπαιδεύσουμε, επίσης, τον εαυτό μας να αναφέρει και ένα θετικό σχόλιο για την εικόνα μας κάθε φορά που κοιταζόμαστε. Για παράδειγμα, μπορούμε να λέμε «μου πηγαίνει πολύ αυτό το χρώμα» ή «δείχνω υγιής και δυνατή».
4.            Επιδιώκουμε να περιστοιχιζόμαστε από ανθρώπους που μας υποστηρίζουν και που μιλούν θετικά για εμάς και το σώμα μας. Οι πραγματικοί φίλοι μάς αγαπούν για αυτό που είμαστε και όχι για την εικόνα μας. Εκπαιδεύουμε τους αγαπημένους μας να μας μιλούν με θετικό τρόπο, εξηγώντας τους ότι έτσι μας εμπνέουν να συνεχίσουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας.
5.            Κρατάμε ημερολόγιο στο τέλος της ημέρας στο οποίο σημειώνουμε όλα όσα έγιναν για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Μπορεί να είναι για θετικά σχόλια που μας έκαναν για τη δουλειά μας, για τον όμορφο καιρό που έκανε όλη μέρα, για τον ωραίο καφέ που μας σέρβιρε ο αγαπημένος μας. Κλείνουμε την ημέρα μας, αναπολώντας τις ωραίες της στιγμές. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ημερολόγια ευγνωμοσύνης έχουν άμεσο θετικό αποτέλεσμα τόσο στη σκέψη, όσο και στη σωματική μας υγεία και μας κρατούν κοντά στην αίσθηση καλής ισορροπίας.

Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Ελέγχου και Αποκατάστασης Διατροφικών Διαταραχών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου