ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Οι 6 ανθρώπινες ανάγκες: Η ανάγκη για... ανασφάλεια




"Μα είναι δυνατόν να έχω ανάγκη να αισθάνομαι Ανασφάλεια;" Με την κλασσική έννοια έχουν δίκιο. Μέσα σε έναν κόσμο μόνιμης ανασφάλειας όπου ζούμε, σπάνια σκεφτόμαστε τι πραγματικά μας προσφέρει αυτή η ανάγκη και την υποτιμάμε. Σκεφτείτε λίγο όμως. Εάν είχατε διαρκώς ασφάλεια, εάν γνωρίζατε τα πάντα εκ των προτέρων και μπορούσατε να προβλέψετε κάθε δυνατή κατάσταση χωρίς καμία αλλαγή ποτέ στη ζωή σας, τι θα νιώθατε;

Η απάντηση είναι… βαρεμάρα μέχρι θανάτου! Ρουτίνα! Μονοτονία. Σαν να ακούτε μουσική στην οποία ο συνθέτης έχει χρησιμοποιήσει μία και μοναδική νότα! Σαν να ζείτε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει ένα και μοναδικό χρώμα. Σαν να τρώτε καθημερινά και σε όλη τη ζωή σας ένα και μοναδικό φαγητό. Πως θα ήταν αυτή η ζωή;
Νομίζω ότι τώρα καταλάβατε γιατί είναι βασική ανάγκη η Αν-ασφάλεια ή όπως αλλιώς ονομάζεται, η ανάγκη για Ποικιλία. Όλοι χρειαζόμαστε περιπέτεια και προκλήσεις στη ζωή ώστε να αναπτύξουμε το πνεύμα και το σώμα μας. Όλοι χρειαζόμαστε μια ποικιλία πραγμάτων, εκπλήξεις, σασπένς, διαφορετικά πράγματα για να αισθανόμαστε καλά τόσο στο σώμα μας όσο και πνευματικά. Ο άνθρωπος που ζει μέσα στη ρουτίνα θα αναζητήσει οπωσδήποτε κάποιον τρόπο για να βιώσει κάτι διαφορετικό.
Καμιά φορά αυτό γίνεται με πολύ απλούς τρόπους (που εκνευρίζει τις γυναίκες) δηλαδή το κλασικό ανδρικό ζάπινγκ στα κανάλια της τηλεόρασης ή το ατέλειωτο σερφάρισμα στο internet ή κάτι που κάνουν συνήθως οι γυναίκες δηλαδή να επισκέπτονται όλα τα μαγαζιά για να πάρουν μια απλή λευκή μπλούζα ή να έχουν δεκάδες μπουκαλάκια καλλυντικών στο μπάνιο (κάτι που κανένας άντρας δεν μπορεί να κατανοήσει για τον κόσμο των γυναικών). Κάποιοι καλύπτουν την ανάγκη τους με απλούς τρόπους (παίζοντας διαφορετικά παιχνίδια στον υπολογιστή) ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν να κάνουν extreme sports. Κάποιοι άλλοι αλλάζουν τους ερωτικούς παρτενέρ τους "σαν τα πουκάμισα" ενώ άλλοι έχουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα (και σίγουρα η λέξη ρουτίνα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους).

Λέξεις κλειδιά για τη συγκεκριμένη ανάγκη είναι: Διασκέδαση, Περιπέτεια, Αλλαγή, Διαφορετικότητα, Φόβος, Χάος, Αμφιβολία, Έκπληξη, Σύγκρουση, Κρίση.
Άσκηση για να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου αλλά και παρατηρώντας τον σύντροφό μου, τους συνεργάτες ή τα παιδιά μου
Αναρωτηθείτε τώρα. Τι ρόλο παίζει αυτή η ανάγκη στη δική σας ζωή; Στη ζωή του/της συντρόφου σας; Στις ζωές των παιδιών σας; Πως την αξιολογείτε με βαθμό σημαντικότητας σε κλίμακα 0-10 όπου 0 σημαίνει καθόλου σημαντική και 10 σημαίνει απόλυτα σημαντική; Και κυρίως τι κάνετε καθημερινά για να εξασφαλίσετε ότι καλύπτετε ικανοποιητικά αυτή τη βασική ανάγκη; Καταγράψτε κάθε επιλογή, σκέψη, συμπεριφορά και πράξη που κάνετε κάθε ημέρα για να καλύψετε την ανάγκη σας για Ανασφάλεια ή Ποικιλία. Κάντε μια προσπάθεια κατανόησης αντίστοιχων τρόπων που χρησιμοποιεί ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας για να καταλάβετε καλύτερα τι αποζητούν και με ποιους τρόπους φροντίζουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη τους.
Οι  6 Ανθρώπινες Ανάγκες μας ωθούν να είμαστε και να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Οι 6 Ανάγκες είναι:
Ασφάλεια
Ανασφάλεια ή Ποικιλία
Σημαντικότητα
Αγάπη ή Σύνδεση
Ανάπτυξη ή Πρόοδος
Συμμετοχή, Φιλανθρωπία, Προσφορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου