Τι δείχνουν οι μετρήσεις για επιδόσεις, αυτονομία, περιβάλλον
Τα περιβαλλοντικά οφέλη της αεριοκίνησης είναι ποικίλα, καθώς με τη χρήση φυσικού αερίου κίνησης επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, μείωση της ηχορύπανσης και μείωση του σχηματισμού όζοντος κατά 80-90%. Ήδη κινούνται με φυσικό αέριο κίνησης 1.000 λεωφορεία του ΟΣΥ, 112 απορριμματοφόρα και μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός ΙΧ και ταξί, τα οποία εφοδιάζονται από τα δύο πρατήρια που λειτουργούν στην Αττική, στην Ανθούσα και στα Λιόσια.
Ανάπτυξη δικτύων
Η αεριοκίνηση είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη, καθώς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη και ειδικά την Ασία, εδώ και χρόνια. Η δυσμενής όμως συγκυρία της διεθνούς οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου (πρώτη ύλη και για το υγραέριο), έχει επιταχύνει τη στροφή προς το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα το «Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο» (Compressed Natural Gas ή CNG), που είναι φυσικό αέριο το οποίο αποθηκεύεται στις φιάλες του οχήματος υπό υψηλή πίεση (250 bar).
Τι δείχνουν οι μετρήσεις
Με την εξοικονόμηση χρημάτων να υπολογίζεται έως και στο 66% - χωρίς να συνυπολογισθεί το μεγαλύτερο βεληνεκές που δίνει το αέριο - τα περιθώρια περεταίρω ανάπτυξης της αεριοκίνησης είναι προφανή. Παγκοσμίως, ο μέσος όρος για το κόστος του καυσίμου δείχνει ότι η οδήγηση ενός οχήματος φυσικού αερίου επιτυγχάνει ποσοστό εξοικονόμησης 66% έναντι της χρήσης ενός οχήματος με βενζίνη, και 33% έναντι ενός με ντίζελ.
Για να γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτό το εύρος της οικονομίας, αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση δοκιμές της ADAC, ένα Fiat Panda με καύσιμο CNG κατάφερε να διανύσει 720 χλμ. με μόλις 30 ευρώ, όταν τα υπόλοιπα 241 αυτοκίνητα που εξετάστηκαν - συμπεριλαμβανομένων σε αυτά υβριδικών και πετρελαιοκίνητων - δε ξεπέρασαν το όριο των 500 χλμ.Διεθνής τάσηΜε την ανάπτυξη δικτύου ανεφοδιασμού στην Ελλάδα από τη ΔΕΠΑ ανοίγει ο δρόμος για να διευρυνθεί η αεριοκίνηση και στη χώρα. Στη Γερμανία, ο αριθμός των πρατηρίων που μπορούν να εφοδιάσουν οχήματα με φυσικό αέριο ξεπέρασε, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα 900. Στην Ιταλία, το δίκτυο προϋπάρχει της ανάπτυξης των νέων μοντέλων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και δεκαετίες, καθώς χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τη βιομηχανία από την δεκαετία του 50. Έτσι, τον Απρίλιο του 2012 τα πρατήρια είχαν ήδη φτάσει τα 1142, ενώ περισσότερα από 80 χιλιάδες οχήματα ιδιωτικής χρήσης χρησιμοποιούν πλέον το φυσικό αέριο ως καύσιμο για την κίνηση τους.
Ο μέσος όρος για το κόστος του καυσίμου δείχνει ότι η οδήγηση ενός οχήματος φυσικού αερίου επιτυγχάνει ποσοστό εξοικονόμησης 66% έναντι της χρήσης ενός οχήματος με βενζίνη, και 33% έναντι ενός με ντίζελ
Στην Ιρλανδία, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ευρύ πρόγραμμα χρήσης του φυσικού αερίου από τις δημόσιες συγκοινωνίες με κατασκευάστρια εταιρία τη MAN. Πριν ένα περίπου έτος, ο παγκόσμιος στόλος των οχημάτων που κινούνταν με αέριο είχε φτάσει τα 14,8 εκατομμύρια, αλλά από τότε εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 5% επιπλέον, με αιχμή την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Πολλοί κατασκευαστές έχουν λανσάρει οχήματα που είναι εργοστασιακά εφοδιασμένα με διπλό σύστημα τροφοδοσίας, βενζίνης και φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών η Fiat και η Opel (General Motors), που διαθέτουν τα οχήματα αυτά και στην ελληνική αγορά, αλλά και οι Peugeot, Citroën, Renault, Volkswagen, Toyota, Honda Volvo και Mercedes. Πολλά εξ αυτών εισάγονται στην Ελλάδα ή είναι διαθέσιμα κατόπιν παραγγελίας. ΜετατροπέςΟποιοδήποτε όμως βενζινοκίνητο αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί εύκολα και οικονομικά σε όχημα που μπορεί να καταναλώσει και CNG, με το χρόνο που χρειάζεται για την απόσβεση να υπολογίζεται (ανάλογα με τα ετησία χιλιόμετρα) ακόμα και σε λιγότερο από ένα έτος. Υπάρχουν ήδη εταιρείες στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στις μετατροπές ΙΧ και ελαφρών φορτηγών, με κάποιες μεγάλες να είναι μάλιστα πιστοποιημένες από τη ΔΕΠΑ. Η απαιτούμενη επένδυση μπορεί να αποσβεστεί πολύ σύντομα δεδομένου του πολύ χαμηλότερου κόστους του καυσίμου. Οι τιμές για τα συστήματα αεριοκίνησης των ΙΧ ξεκινούν από τα 1300 - 1.500 ευρώ και στα μικρά φορτηγά από τα 1.700 ευρώ. Για μεγαλύτερα φορτηγά, το κόστος ξεκινά από τα επίπεδα των 5.000 - 6.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 12.000 ευρώ.Πρέπει να σημειωθεί πως έχει ήδη προχωρήσει (πέραν του πιλοτικού σταδίου) και η εισαγωγή του φυσικού αερίου - με κύρια χρήση αυτή της υγροποιημένης μορφής του - σε ειδικές εφαρμογές μηχανημάτων και άλλων μηχανών. Ενδεικτικά αναφέρονται γερανοί, γεωργικά μηχανήματα, αεροπλάνα και ελαφρά αεροσκάφη, σκάφη, πλοία και τρένα.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου