ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η πιο σίγουρη λύση για να συνεχίζει να αφρίζει η σαμπάνια αφού ανοιχτεί!


Αποτέλεσμα εικόνας για σαμπάνια

Την πρώτη φορά που θα είδατε κάποιον να βάζει ένα μπουκάλι αφρώδες κρασί στο ψυγείο με ένα κουτάλι χωμένο στο στόμιο της φιάλης, σίγουρα θα απορήσατε. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Και τελικά… αυτό το πράμα όντως είναι χρήσιμο;


Άλλοι χρησιμοποιούν κουτάλι , άλλοι πηρούνι αλλά όλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι αυτό το κάνουν γιατί διατηρεί τις φυσαλίδες του αφρώδους κρασιού μέσα στο μπουκάλι. Όμως οι ειδικοί, δεν βρίσκουν τίποτα που να στηρίζει αυτή την υπόθεση. Ο Gérard Liger-Belair, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reims Champagne-Ardenne και κορυφαίος ερευνητής των φυσαλίδων της σαμπάνιας, είπε στο Decanter.com ότι δεν έχει ιδέα από που προήλθε η ιδέα  με το κουτάλι. «Έχουμε ήδη κάνει αρκετά πειράματα σχετικά με αυτό, και ένα κουτάλι δεν έχει καμία δράση στο να καταφέρνει να κρατάει διαλυμένο το CO2 μέσα στον αφρώδη οίνο.»

Ο expert σαμπάνιας  Tyson Stelzer, εξηγεί: «Μάλλον κάποιοι άνθρωποι θα εκπλήσσονται από το γεγονός ότι μια σαμπάνια μπορεί να αφρίζει μέσα στο ψυγείο για αρκετές μέρες και θα νομίζουν ότι βοηθάει το κουτάλι σε αυτό».

Γιατί όμως η σαμπάνια αφρίζει;

Μόλις το αφρώδες κρασί ανοιχτεί, απελευθερώνεται το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει και κάπως έτσι οι φυσαλίδες αρχίζουν να χορεύουν μέσα στη φιάλη, θέλοντας να βρουν την πιο σύντομη έξοδο από αυτή. Πώς όμως δημιουργούνται οι φυσαλίδες;

Το κρασί αυτό γίνεται αφρώδες όταν υποβάλλεται σε μια δεύτερη ζύμωση. Αυτό δημιουργεί CO2, γεγονός που καθιστά τις φυσαλίδες. Στη μέθοδο Champagne, ή στην παραδοσιακή μέθοδο όπως ονομάζεται, η δεύτερη ζύμωση γίνεται στην φιάλη. Τα κατακάθια από τη ζύμωση στη συνέχεια απομακρύνονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται disgorgement. Άλλοι αφρώδεις οίνοι, όπως πχ το Prosecco γίνονται αφρώδεις με ένα διαφορετικό στυλ οινοποίησης, αφού η δεύτερη ζύμωση σμβαίνει στη δεξαμενή.

Η πιο σίγουρη λύση για να συνεχίζει να αφρίζει η σαμπάνια αφού ανοιχτεί είναι να την σφραγίσουμε καλά με ένα stopper και να την διατηρήσουμε όσο πιο κρύα γίνεται. Ακόμα και τότε όμως, σταδιακά οι φυσαλίδες θα χαθούν γιατί το διοξείδιο του άνθρακα που τις δημιουργεί, θα εξατμιστεί στο κενό που έχει δημιουργηθεί μέσα στο μπουκάλι αφού ανοίχτηκε και πήραμε 1-2 ποτηράκια από το περιεχόμενο του.



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου