ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Το ζωοφιλικό δίλημμα!


Το... ζωοφιλικό δίλημμα


Ο τελευταίος χιονιάς έφερε στην επιφάνεια το πόσο μακριά από τη φύση και τα φαινόμενά της έχουμε καταφέρει να φτάσουμε. Με τον ολικό παγετό, η λίμνη της Καστοριάς, που είναι καταφύγιο θηραμάτων και απαγορευμένη περιοχή για κυνηγούς και τα σκυλιά τους, μεταμορφώθηκε σε μια απέραντη παγωμένη πεδιάδα......
...Τα αδέσποτα σκυλιά, αυτά για τα οποία τα διάφορα ζωοφιλικά κινήματα και ομάδες χαλούν τον κόσμο για την προστασία τους, βρήκαν την ευκαιρία να ξαναγίνουν σκυλιά της φύσης και της άγριας ζωής. Οσες γενιές και αν έχουν περάσει μέσα στα χιλιάδες χρόνια της εξέλιξης του σκύλου δίπλα στον άνθρωπο, εξακολουθεί ο σκύλος να είναι ένας «εξημερωμένος λύκος».

Οι αταβιστικές συνήθειές του να παίζει και να κυνηγά άλλα ζώα στο χιόνι, χωρίς να χρειάζεται ζακετάκια και καλτσούλες που φορούν στα ταλαίπωρα σκυλάκια τους οι φιλόζωοι, να στριφογυρίζει πριν κοιμηθεί πάνω στο μαλακό παπλωματάκι του, είναι κατάλοιπα της ζωής των άγριων σκύλων πριν από χιλιάδες χρόνια σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Χιονισμένες πεδιάδες και κοπάδια από πουλιά και ζώα που προσπαθούν να επιβιώσουν. Αυτή την ευκαιρία περιμένουν οι λύκοι για να πάρουν το μερτικό τους.
Τα αδέσποτα σκυλιά δεν μπορούσαν να μη συμπεριφερθούν με παρόμοια τρόπο. Παρόλο που δεν έχουν πρόβλημα τροφής, δεν έχασαν την ευκαιρία να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν αρκετές χήνες της λίμνης, που ως εξημερωμένες δεν έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν και να ξεφύγουν από τους διώκτες τους. Το παγωμένο δίλημμα των ζωόφιλων που αντίκριζαν το φαινόμενο αυτό ήταν τραγελαφικό. Ποιον να υπερασπιστούν και ποιον να φροντίσουν;
Τα καημένα τα σκυλάκια που πεινάνε, που δεν πεινάνε όμως, ή τα καημένα τα παπάκια που κρυώνουν στο χιόνι, που δεν κρυώνουν. Ολοφυρόμενοι ζωόφιλοι εξέφραζαν την απορία και την αγανάκτησή τους στο Διαδίκτυο αντικρίζοντας ένα φυσιολογικό κατά τα άλλα φαινόμενο. Μα γιατί δεν τα ταΐζουν τα σκυλάκια;

Παπάκια & σκυλάκια
Το πιο φυσιολογικό στην πραγματική ζωή, το ότι ένα πουλί που είναι χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα έγινε τροφή ενός σαρκοφάγου, θεωρήθηκε απαράδεκτο.
Θρήνος και κοπετός... Μα γίνονται αυτά τα πράγματα; Μεγαλωμένοι με την κουλτούρα και την οικολογία της αποστειρωμένης φύσης, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η πραγματική ζωή στη φύση δεν είναι σαν την ταινία της «Μαδαγασκάρης» όπου η ζέβρα και το λιοντάρι είναι φιλαράκια και ψωνίζουν το φαγητό τους από τα μαγαζιά.
Στην κανονική ζωή η ζέβρα αποτελεί την τροφή του λιονταριού και η χήνα τροφή του αδέσποτου σκύλου τον χειμώνα. Φαινόταν αδιανόητο στους κατά τα άλλα ζωόφιλους ότι τα αδέσποτα «σκυλάκια», τεράστιοι σκύλαροι ήταν αλλά τέλος πάντων, δεν προτιμούσαν τις κονσέρβες του σούπερ μάρκετ που τα τάιζαν καθημερινά ευαίσθητοι συμπολίτες μας, αλλά τη ζωντανή τροφή της φύσης που ήταν μια παχουλή χήνα, μια άρρωστη πάπια, ένας ψόφιος κύκνος κ.ά.
Πριν από μερικά χρόνια κηρύχθηκε επανάσταση για να μπορούν τα αδέσποτα σκυλιά να ζουν ελεύθερα μέσα στις πόλεις και στα πάρκα, αδιαφορώντας για τα συνεπακόλουθα. Τώρα θρήνοι και φωνές για την καταστροφή που επιφέρουν τα αδέσποτα σκυλιά στην άγρια πανίδα.
Οσο απομακρυνόμαστε από τη φύση τόσο θα νομίζουμε ότι τα μπιφτέκια βγαίνουν από μηχανές και τα σκυλάκια είναι χαρούμενες κουκλίτσες και όχι εξημερωμένοι λύκοι. Αν και για τους λύκους υπάρχει πρόβλημα να αντιληφθούμε τον ρόλο τους, γιατί έχουν γίνει οι καλοί των παραμυθιών και σε λίγο θα πρέπει να συλληφθεί και η Κοκκινοσκουφίτσα με τον κυνηγό για όχληση και κακοποίηση άγριου(;) ζώου
ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΣΕΛΑΣ


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου