ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η... υπεραξία ενός όπλου!


Eνα όπλο κατασκευασμένο γι’ αυτόν, με αιθέριο ζύγισμα, που έρχεται στον ώμο τόσο εύκολα ώστε να νομίζει ότι το κυβερνά με τη σκέψη του και όχι με τους μυς του.


Τι αγοράζει ένας γνώστης (δώστε έμφαση στη λέξη γνώστης), όταν αγοράζει ένα κυνηγετικό όπλο αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ; Ο γνώστης αγοράζει ένα όπλο κατασκευασμένο γι’ αυτόν, με αιθέριο ζύγισμα, που ....
..... έρχεται στον ώμο τόσο εύκολα ώστε να νομίζει ότι το κυβερνά με τη σκέψη του και όχι με τους μυς του. Ο τυχερός κάτοχος απλά εστιάζει τη ματιά του στον στόχο, πιέζει τη σκανδάλη και τα σκάγια πάνε εκεί που βλέπει. Ο χειρισμός του όπλου είναι τόσο εύκολος και απαλός, που ο κάτοχος το ξεχνά και συγκεντρώνεται στο κυνήγι και όχι στο όπλο. Παράδοξο το συμπέρασμα αλλά έτσι είναι: ο γνώστης δίνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει ένα όπλο που θα το ξεχνά! Αντίστοιχα ο καλός κατασκευαστής είναι αυτός που μπορεί να κατασκευάσει όπλα τα οποία ταιριάζουν τόσο καλά στον κάτοχό του και είναι τόσο καλοζυγισμένα που δεν θυμίζουν την ύπαρξή τους κατά τη χρήση τους.


Το ίδιο ισχύει και για άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα: εργαλεία, ρούχα, υποδήματα, γάντια, μουσικά όργανα και άλλα. Το κριτήριο είναι πάντα το ίδιο. Ταιριάζουν και βολεύουν τον χρήστη τους σε απόλυτο βαθμό. Οταν ένας οπλοκατασκευαστής κατασκευάζει τέτοια όπλα, σημαίνει ότι έχει λάβει υπόψη πολλά πράγματα, πέρα από τη φόρμουλα των μέτρων του αγοραστή.


Tα σωματικά ελαττώματα
Ο καλός μάστορας θα ψάξει τις συνήθειες, τα σωματικά ελαττώματα, τη σκοπευτική τεχνική (καλή ή κακή) του αγοραστή, τα αντανακλαστικά του, καθώς και το είδος κυνηγίου που κάνει. Πρόκειται για δουλειά που απαιτεί αισθητήριο πολύ πιο βαθύ και ευρύ από την απλή λήψη μέτρων. Ευνόητο είναι ότι ένα τέτοιο όπλο σίγουρα θα έχει ύψιστη κατασκευαστική ποιότητα, αλλά αυτή είναι απλά το θεμέλιο και όχι το αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Οταν τελειώσει αυτό το κατασκεύασμα, θα είναι ένα εξαιρετικό κυνηγετικό όπλο για τον άνθρωπο για τον οποίο κατασκευάστηκε και, ίσως, για τον δίδυμο αδελφό του. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Το καλό όπλο φτιάχνεται για συγκεκριμένα άτομα και για κανέναν άλλο. Η αγορά «καλού όπλου» δεν σημαίνει ότι οι μετέπειτα κάτοχοι θα έχουν την ίδια αίσθηση που είχε ο αρχικός αγοραστής. Το ζητούμενο είναι λοιπόν πως θα αποκτήσουν οι μετέπειτα αγοραστές αυτή την αιθέρια αίσθηση από ένα «καλό όπλο». Και ας μη γελιόμαστε, η συντριπτική πλειονότητα που κατέχει αυτά τα «καλά όπλα» τα αγοράζει δεύτερο και κάποτε τρίτο ή τέταρτο χέρι.

Μερικά όπλα είναι πιο «ευπροσάρμοστα» από άλλα. Εδώ παίζει ρόλο ο τύπος του μηχανισμού και το κατά πόσο επιτρέπει θεμιτές οπλουργικές επεμβάσεις, που θα προσαρμόσουν αυτό το «ξένο» πράγμα στον νέο του κάτοχο. Μερικοί μηχανισμοί είναι πιο ευπροσάρμοστοι από άλλους.


Ο καλός κατασκευαστής μπορεί να κατασκευάσει όπλα τα οποία ταιριάζουν τόσο καλά στον κάτοχό του και είναι τόσο καλοζυγισμένα που δεν θυμίζουν την ύπαρξή τους κατά τη χρήση τους.



Μερικά όπλα είναι από κατασκευής πιο καλοζυγισμένα. Εάν ψάξει κανείς στον ορίζοντα γι’ αυτά τα «ευπροσάρμοστα» μεγάλα όπλα, ένα είναι που έρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο: το Browning B25, σε κυνηγετική έκδοση πάντα.

Eξαιρετικό ζύγισμα
Το κυνηγετικό Β25 έχει από τη «μάνα του» εξαιρετικό ζύγισμα. Επίσης έχει μασίφ βάση που κρατά τα διάφορα τμήματα σε σταθερή σχέση μεταξύ τους, άρα δεν φθείρονται εύκολα (και να φθαρούν, αλλάζουν χωρίς τα γνωστά προβλήματα της εφαρμογής στο χέρι κ.λπ.)

Λόγω της ιδιοφυΐας του σχεδιαστή του -του μεγάλου John Moses Browning- το Β25 είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη χρήση, ακόμη και στην κατάχρηση! Αρα οι πιθανότητες να έχει επιβιώσει σε καλή κατάσταση είναι μεγάλες και αυτό είναι θετικό για τον αγοραστή του μεταχειρισμένου.

Το κοντάκι του Β25 συγκρατείται στη βάση με τζαβέτα, επιτρέποντας την προσαρμογή στα μέτρα του κατόχου, καθώς και την αλλαγή του κοντακιού με κάποιο ημικατεργασμένο που βρίσκεται σχετικά εύκολα και φθηνά. Επίσης, το κοντάκι που βγαίνει εύκολα δουλεύεται πιο εύκολα σε ό,τι αφορά το ζύγισμα, όπου πρέπει να γίνει προσεκτική αφαίρεση (ή ακόμη και πρόσθεση), βάρους για να έρθει το όπλο στο σημείο που ο κάτοχός του θα ξεχνά την ύπαρξή του...




Ομως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Β25 είναι ότι ξέφυγε, προς το παρόν τουλάχιστον, από τη συλλεκτική μανία των απανταχού συλλεκτών. Είναι ακόμη δυνατό να βρεθεί ένα Β25 Α1 (το ασκάλιστο μοντέλο που κατά τη γνώμη πολλών είναι και το πιο όμορφο) σε τιμή κάτω των 2.000 ευρώ. Αντίστοιχης ποιότητας μεγάλα όπλα, όπως τα SO της Beretta, τα Perazzi, τα Merkel και άλλα, εύκολα φτάνουν τις 7.000 και συχνά τις 10.000 ευρώ.

Ενα Α1 Β25 όμως στέκει άνετα ως ίσος -και συχνά ως ανώτερος- ανταγωνιστής σε αυτή την «παρέα» σε ό,τι αφορά την κατασκευαστική ποιότητα.

Πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Β25 έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει την άυλη αξία του μεγάλου όπλου στα χέρια του νέου κατόχου του, και αυτό είναι κάτι που δεν μετριέται σε χρήμα

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ BROWNING


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου