Οπλα-μαϊμού, όπλα δηλαδή που δεν είναι αυτό που φαίνονται, υπήρχαν από παλιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο...
Πιο ηχηρό παράδειγμα είναι τα φτηνά βελγικά όπλα των αρχών του περασμένου αιώνα με αγγλοφανή ονόματα. Για παράδειγμα, τα φτηνιάρικα W. Richards, Purdy, Griner τα οποία είναι αδέξιες απόπειρες εκμετάλλευσης των γνήσιων ονομάτων μεγάλων Αγγλων κατασκευαστών, των Westley Richards, Purdey, Greener κ.λπ.
Πιο ηχηρό παράδειγμα είναι τα φτηνά βελγικά όπλα των αρχών του περασμένου αιώνα με αγγλοφανή ονόματα. Για παράδειγμα, τα φτηνιάρικα W. Richards, Purdy, Griner τα οποία είναι αδέξιες απόπειρες εκμετάλλευσης των γνήσιων ονομάτων μεγάλων Αγγλων κατασκευαστών, των Westley Richards, Purdey, Greener κ.λπ.
Η τακτική αυτής της σκόπιμης «ονοματοδοσίας» συνεχίζεται και σήμερα. Ενα φτηνό τουρκικό όπλο με κυρτή βάση, που μοιάζει επιδερμικά με το μεγάλο σκοτσέζικο Dickson, πωλείται με το όνομα Dickinson. Ενα άλλο σχετικά φτηνό ιταλικό όπλο, που μιμείται το εξωτερικό σχήμα του επίσης σκωτσέζικου McKay Brown, ονομάστηκε Inverness (πασίγνωστο σκοτσέζικο τοπωνύμιο).
Εκτός από αδεξιότητα, τέτοια κόλπα είναι προσβλητικά για τον υποψήφιο αγοραστή, αφού υποθέτουν ότι δεν ξέρει τίποτε για τον κόσμο και δεν ξέρει να διαβάσει έναν χάρτη.
Υπάρχουν όμως και χειρότερα! Παλιά στην Ελλάδα εισάγονταν όπλα χωρίς καμία ένδειξη κατασκευαστή. Η μόνη ονομασία που έφεραν αυτά τα... αριστουργήματα ήταν «Acciaio Breda» στην κάννη. Η φράση σημαίνει ατσάλι Breda, οπότε χωρίς άλλη διευκρίνηση ο αγοραστής αφηνόταν να υποθέσει ότι το όπλο ήταν Breda (που βέβαια δεν ήταν)...
Σύστημα Holland!
Συχνά αυτή η επιμονή στην ονοματοδοσία παίρνει επίσημη μορφή και αναγνώριση. Δείτε για παράδειγμα πόσα όπλα διατυμπανίζουν ότι έχουν σύστημα Holland.
Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν το όνομα της αγγλικής εταιρείας ως όνομα μοντέλου, όπως το Bernardelli Holland, και δεν είναι το μόνο. Αυτή η τακτική είναι αποδεκτή λόγω μακράς και ανενόχλητης χρήσης. Προφανώς η Holland και άλλοι πρωτοπόροι κατασκευαστές αποφάσισαν ότι η μίμηση αποτελεί όντως ύψιστη κολακεία!
Υπάρχουν όμως και άλλες «μαϊμουδιές», ενίοτε πιο επικίνδυνες, αλλά ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν. Μία από αυτές συνιστούσε περισσότερο... εκδήλωση άγνοιας παρά δόλου για τον όρο «χειροποίητο».
Παλιός οπλουργός θεωρούσε ότι «χειροποίητο» ήταν το μη εργοστασιακό (όπως π.χ. η σπιτική πίτα και το κρασί χύμα), οπότε η δική του προσέγγιση στο θέμα ήταν να παίρνει δύο όπλα του ίδιου κατασκευαστή, π.χ. Smith, και να αλλάζει τις κάννες μεταξύ τους, εφαρμόζοντας τες κακήν κακώς στις βάσεις!
Μετά έξυνε τα νούμερα και σφράγιζε δικά του (τότε επιτρεπόταν η λεγόμενη «συναρμολόγηση»). Με περισσή υπερηφάνεια λοιπόν, έδειχνε τα κατασκευάσματά του στους πελάτες: υποστηρίζοντας ότι «αυτά είναι χειροποίητα, γιατί δεν έχουν εργοστασιακά νούμερα».
Πιο εκπληκτική από... τη «χειροποίητη» κατασκευή ήταν η... προθυμία πελατών να αγοράσουν αυτά τα... όπλα.
Δήθεν έμπειροι κυνηγοί που απέρριπταν ως μειονεκτικά όπλα γνωστών κατασκευαστών εξυμνούσαν τα χειροποίητα και τα «μέταλλά» τους.
Οι σφραγίδες δοκιμής
Πώς όμως προφυλάσσεται ο αγοραστής από τις μαϊμούδες;
Πρωτίστως με τις σφραγίδες δοκιμής. Οι περισσότερες χώρες που έχουν κατασκευή όπλων ανήκουν στη Διεθνή Ενωση Τραπεζών Δοκιμών (CIP) και σφραγίζουν ΟΛΑ τα όπλα.
Οι σφραγίδες, εκτός από μετρικά στοιχεία για το όπλο, αναφέρουν τη χώρα κατασκευής και έχουν το οικόσημο ή το όνομα του κατασκευαστή.
Με απλές στοιχειώδεις γνώσεις μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ένα όπλο Griner, που υποτίθεται ότι είναι αγγλικό, δεν μπορεί να φέρει βελγικές σφραγίδες δοκιμής!
Το άλλο μέσο είναι η στοιχειώδης μετάφραση... Ατσάλι Breda δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από αυτό που λέει. Δεν είναι υπογραφή κατασκευαστή, είναι περιγραφή μετάλλου.
Για τον μέσο αγοραστή το όνομα και η φήμη του κατασκευαστή είναι σημαντικό στοιχείο, γι’ αυτό ας βεβαιωθεί τουλάχιστον ότι αυτό που βλέπει είναι όντως αυτό που νομίζει ότι είναι.
Για τα «χειροποίητα» όπλα χρειάζεται επιπλέον προσεκτική ανάλυση των αριθμών του όπλου.
Τα περισσότερα όπλα έχουν τον αριθμό τους σφραγισμένο σε όλα τα κύρια μέρη τους: στη βάση, στις κάννες, στο σίδερο της πάπιας.
Ενδέχεται σε μη καίρια μέρη, όπως το σίδερο πάπιας, να σφραγίζονται τα τρία ή τέσσερα τελευταία νούμερα του σειριακού αριθμού.
Ιδιόρρυθμοι συλλέκτες
Το άλλο σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι οι σφραγίδες δοκιμής. Οποιαδήποτε παραμόρφωση ή σβήσιμο των σφραγίδων δοκιμής ακυρώνει τις σφραγίδες!
Στις χώρες-μέλη του CIP η παραποίηση και αλλοίωση σφραγίδων είναι ποινικό αδίκημα, και αυτό θεσμοθετήθηκε για να προστατευτούν οι αγοραστές.
Οι περισσότεροι αγοραστές αποφεύγουν τα όπλα «μαϊμούδες». Ενδέχεται βέβαια να υπάρχουν ιδιόρρυθμοι συλλέκτες που τις μαζεύουν ως δείγματα ανεντιμότητας και άγνοιας.
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη τον κίνδυνο που εγκυμονεί η χρήση αδοκίμαστων όπλων και κρατήστε τις «μαϊμούδες» σας στο «κλουβί» τους, μακριά από το κυνήγι...
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Το αλαλούμ με τα ονόματα συχνά δημιουργείτο από τις ίδιες τις δημόσιες αρχές. Κάποιοι υπάλληλοι χαρακτήριζαν όλα τα ιταλικά όπλα ως «Beretta», και αυτό πέρασε και στις σύγχρονες άδειες κατοχής για όπλα που όχι μόνο δεν είναι Beretta, αλλά... δεν είναι καν ιταλικά!
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου