ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Το τεχνητό δέρμα που «φοριέται» πάνω από το φυσικό και τα πολλαπλά οφέλη του !

Τεχνητό δέρμα που «φοριέται» πάνω από το φυσικό!
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα τεχνητό δέρμα, το οποίο «φοριέται» πάνω από το φυσικό δέρμα και του προσδίνει ξανά νεανική και υγιή εμφάνιση .....
... - τουλάχιστον προσωρινά για μερικές μέρες- μειώνοντας ρυτίδες και «σακούλες» κάτω από τα μάτια.


Το υλικό

Το βιομιμητικό φιλμ-δέρμα αποτελείται από ένα πολυμερές υλικό (πολυσιλοξάνη) με βάση τη σιλικόνη, είναι ελαστικό, ανθεκτικό, αόρατο και ενυδατικό. Εφαρμόζει καλά πάνω στο κανονικό δέρμα, το προστατεύει και το κάνει πιο σφιχτό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της νεοφυούς εταιρείας καλλυντικών προϊόντων Olivo Labs έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Materials». Το τεχνητό δέρμα, που «αναπνέει» κανονικά, έχει την ικανότητα να βελτιώνει την φυσική κατάσταση του φυσικού δέρματος από κάτω του. Ενυδατώνει καλύτερα και από τις καλύτερες ενυδατικές κρέμες στο εμπόριο, χωρίς να ερεθίζει το κανονικό δέρμα.

Τα πειράματα

Οι δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι το νέο υλικό (με την ονομασία XPL) ωφελεί ιδίως τα άτομα με πολύ ξηρό δέρμα, ενώ αποκαθιστά γενικότερα από αισθητική άποψη την εμφάνιση του γερασμένου δέρματος.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό δέρμα μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης - πέρα από αισθητικούς λόγους- στην ιατρική, για την χορήγηση φαρμάκων στο φυσικό δέρμα και για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα και η ψωρίαση, καθώς και τραυμάτων. Ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και ως αντηλιακό στο μέλλον, προστατεύοντας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Τα προβλήματα

Όσο το δέρμα γερνάει, τόσο γίνεται πιο χαλαρό, πιο θαμπό, πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό, προβλήματα που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο. Μετά την εφηβεία το δέρμα χάνει κολλαγόνο με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5%, ακόμη και χωρίς την επίδραση του ήλιου ή του καπνίσματος.

Η συνέπεια είναι ότι το φυσικό δέρμα σταδιακά χάνει την ικανότητά του να προστατεύει από τις ακραίες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τις τοξίνες, τους μικροοργανισμούς, την ακτινοβολία, τους μικροτραυματισμούς κ.α.  Τα προϊόντα κολλαγόνου έχουν γίνει πολύ δημοφιλή εσχάτως, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι όντως «δουλεύουν».

Το φυσικό δέρμα μπορεί να τεντωθεί έως 180% σε σχέση με το αρχικό μήκος του, ενώ το νέο ακόμη πιο ελαστικό δέρμα φθάνει το 250%, επανερχόμενο στην αρχική κατάτασή του μετά το τέντωμα.

Οι αμφιβολίες

Προς το παρόν, το δεύτερο δέρμα -που χρειάσθηκε περίπου μια δεκαετία για να αναπτυχθεί- εφαρμόζεται με μια διαδικασία δύο σταδίων, καθώς δύο διαδοχικά στρώματα του νέου υλικού (σε μορφή κρέμας ή αλοιφής) απλώνονται πάνω στο κανονικό δέρμα, δημιουργώντας ένα αόρατο φιλμ.

«Δεν καταλαβαίνεις καν ότι το φοράς», δήλωσε ο Λάνγκερ και πρόσθεσε ότι, όπως έδειξαν τα τεστ έως τώρα, μπορεί να εφαρμοσθεί για πάνω από 24 ώρες χωρίς να προκαλεί κάποια αίσθηση δυσφορίας.

Ορισμένοι δερματολόγοι πάντως εμφανίσθηκαν σκεπτικοί για το νέο δέρμα και δήλωσαν επιφυλακτικοί, εωσότου το χρησιμοποιήσουν και δουν στην πράξη την αποτελεσματικότητά του. Επεσήμαναν επίσης ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο όλοι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σωστά το δεύτερο δέρμα μόνοι τους στο σπίτι τους ή θα έπρεπε να απευθυνθούν σε ειδικό.

Ακόμη, οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η αντίστοιχη της Ευρώπης, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το δεύτερο δέρμα δεν επιφέρει κάποια δερματική βλάβη, προτού δώσουν άδεια για την εμπορική κυκλοφορία του. Αν μάλιστα, εκτός από καλλυντικό, χρησιμοποιηθεί στην ιατρική, θα πρέπει να προηγηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.



Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου