Πιάσιμο στον αυχένα, δυσκαμψία στη μέση, κράμπες στα πόδια, πόνος στην κίνηση… Γυρίστε την πλάτη στον πόνο με φυσικές λύσεις.
Η εντατική γυμναστική, ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ......κακή φυσική κατάσταση, η χειρωνακτική εργασία, η λάθος στάση του σώματος ή ακόμη και μια απότομη κίνηση αρκούν για να αυξήσουν τη μυϊκή ένταση και τελικά να προκαλέσουν πόνο. Για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με φάρμακα, υπάρχει η επιλογή των εναλλακτικών θεραπειών. Σε αυτές στρεφόμαστε κι εμείς και σας παρουσιάζουμε πώς μπορούν να βοηθήσουν η αρωματοθεραπεία και η ρεφλεξολογία.
Τα έλαια που ανακουφίζουν
Τα αιθέρια έλαια που έχουν θερμαντικές ιδιότητες και ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους είναι ο ευκάλυπτος, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το μαύρο πιπέρι, η άρκευθος (άγριο κυπαρίσσι), η μέντα και το τζίντζερ. Όλα έχουν αναλγητική και αναζωογονητική δράση, λειτουργούν ως αποσυμφορητικά του κυκλοφορικού συστήματος και συγχρόνως είναι δυναμωτικά.
Tip: Η μέντα διαφοροποιείται λιγάκι από τα υπόλοιπα αιθέρια έλαια, καθώς έχει την ιδιότητα στην αρχή να προκαλεί μια αίσθηση δροσιάς και να ζεσταίνει την πονεμένη περιοχή μετά από λίγα λεπτά.
Λάδι: Σε ένα σκούρο μπουκαλάκι ρίχνουμε 30 ml λάδι βάσης (π.χ. λάδι καλέντουλας, βαλσαμέλαιο) και στη συνέχεια προσθέτουμε συνολικά 18 σταγόνες αιθέριων ελαίων. Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός είναι να χρησιμοποιήσουμε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου, 4 δεντρολίβανου, 5 τζίντζερ και 5 μέντας.
Tip: Εναλλακτικά, αντί για λάδι βάσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι από πιπέρια καγιέν. Για να το παρασκευάσουμε, σε ένα αεροστεγές δοχείο βάζουμε
200 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας και γεμίζουμε το δοχείο με αποξηραμένες πιπεριές καγιέν. Αφήνουμε το μείγμα για 15 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων το αναδεύουμε καθημερινά, κατόπιν το σουρώνουμε και είναι έτοιμο προς χρήση. Το λάδι από πιπέρι καγιέν εισχωρεί στους ιστούς του σώματος και ανακουφίζει από τις αρθρίτιδες, τους ρευματισμούς, τις οσφυαλγίες, τα προβλήματα δυσκαμψίας ή οποιονδήποτε πόνο στους μυς και τα οστά. Μάλιστα, είναι τόσο υγιεινό και ασφαλές, ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στο φαγητό (π.χ. στις σαλάτες).
! Δεν το εφαρμόζουμε ποτέ σε ερεθισμένο δέρμα ή σε ανοιχτές πληγές.
Κρέμα: Σε 30 γρ. ουδέτερης κρέμας (άοσμη και με ουδέτερο pH), την οποία αγοράζουμε από τα φαρμακεία, προσθέτουμε συνολικά 15 σταγόνες αιθέριων ελαίων και τις ανακατεύουμε σχολαστικά. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ευκάλυπτο, δεντρολίβανο και φασκόμηλο.
Tip: Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου καμφοράς, που θα κάνει την αλοιφή ακόμη πιο θερμαντική.
Έγχυμα: Σε ένα μέτριο δοχείο που περιέχει 2 κουταλάκια αποξηραμένα φύλλα ή άνθη από δεντρολίβανο, άρκευθο, φασκόμηλο, ευκάλυπτο ή μέντα (ή συνδυασμό αυτών) ρίχνουμε μία κούπα βραστό νερό. Σκεπάζουμε το δοχείο με ένα καπάκι ή ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να μην εξατμίζονται τα αιθέρια έλαια,
και αφού αφήσουμε το μείγμα για ένα δεκάλεπτο, το σουρώνουμε. Πίνουμε 1-2 φορές καθημερινά.
Tip: Δεν πίνουμε τα εγχύματα αυτά τις βραδινές ώρες, καθώς είναι τονωτικά και μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία.
Κομπρέσες: Σε ένα μπολ με ζεστό νερό, ρίχνουμε 5-10 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας. Μουσκεύουμε ένα κομμάτι ύφασμα ή μια αποστειρωμένη γάζα στο νερό αυτό και εφαρμόζουμε στο σημείο που υποφέρουμε.
Ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο: Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίχνουμε 6-8 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που προτιμάμε και αφήνουμε να μουλιάσουν τα χέρια ή τα πόδια μας για περίπου 15΄. Τόσο το ποδόλουτρο όσο και το χειρόλουτρο είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικά, δεδομένου ότι στα άκρα καταλήγουν οι περισσότερες νευρικές απολήξεις του σώματος.
Μπάνιο: Γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι τα μισά με ζεστό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, 3 δεντρολίβανου και 3 φασκόμηλου. Παραμένουμε μέσα στην μπανιέρα για περίπου 15-20΄ και όταν βγούμε το σώμα μας θα έχει ξεπιαστεί και θα νιώθουμε πολύ καλύτερα.
Χρήσιμες συμβουλές
* Τα αιθέρια έλαια τα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία και τα καταστήματα με βιολογικά είδη. Όσα αναφέρονται στις παραπάνω συνταγές είναι οικονομικά, αφού η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 7-8€ για κάθε μπουκαλάκι των 5 ml, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 100 σταγόνες.
* Στην περίπτωση που οι ποσότητες περισσέψουν, μπορούμε να τις φυλάξουμε στο ψυγείο σε γυάλινα και σκούρα αεροστεγή δοχεία. Σε σωστές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν έως και 2 μήνες.
Πιέσεις και ροές που θεραπεύουν
Η μέθοδος της ρεφλεξολογίας, με ειδικές πιέσεις και μαλάξεις στα πόδια, στα χέρια και στα αφτιά, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας του οργανισμού, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος και την έκκριση αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων ουσιών, που μειώνουν τον πόνο.
Ξεπιάνουμε τη μέση
1. Με τους αντίχειρες κάνουμε κυκλικές αριστερόστροφες κινήσεις στις εσωτερικές πλευρές των αστραγάλων.
2. Βρίσκουμε το σημείο όπου ενώνεται ο αντίχειρας με τον καρπό και κάνουμε ροές (πιέσεις με τα δάχτυλα) από πάνω προς τα κάτω.
Αποφορτίζουμε τον αυχένα
1. Στο πλάι του μεγάλου δάχτυλου, ξεκινώντας από το σημείο που δημιουργείται το κότσι και συνεχίζοντας προς την εξωτερική πλαϊνή πλευρά του νυχιού, κάνουμε κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Εναλλακτικά, ασκούμε ροές, δηλαδή τραβάμε μαλακά το δάχτυλό μας.
2. Κάνουμε κυκλικές κινήσεις κατά μήκος του αντίχειρα, από την πρώτη άρθρωσή του (εκεί που ενώνεται με την παλάμη) μέχρι το νύχι.
3. Ασκούμε πιέσεις πάνω από τον λοβό του αφτιού, στο σημείο όπου αρχίζει ο χόνδρος.
Ανακουφίζουμε τη σπονδυλική στήλη
Κάνουμε κυκλικές κινήσεις ή ασκούμε μικρές επαναλαμβανόμενες πιέσεις στα πέλματά μας, από τη βάση των δαχτύλων μέχρι την «μπάλα» (το φουσκωτό τμήμα του πέλματος).
Ξεκουράζουμε τα πόδια
1. Με τα δάχτυλά μας «δουλεύουμε» την εξωτερική πλαϊνή πλευρά του πέλματος, από το μικρό δάχτυλο μέχρι τη φτέρνα.
2. Βάζουμε τα πόδια μας σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, στην οποία έχουμε ρίξει λίγο αλάτι ή μία ασπιρίνη, και τα τρίβουμε είτε μεταξύ τους είτε με τα χέρια μας.
Χαλαρώνουμε τα χέρια
1. Κάνουμε ροές στην εξωτερική πλαϊνή πλευρά της παλάμης, από το μικρό δάχτυλο μέχρι τον καρπό.
2. Αν πονάμε στο ώμο, ασκούμε μικρές επαναλαμβανόμενες πιέσεις στην πρώτη άρθρωση των δαχτύλων (στο σημείο που ενώνεται το δάχτυλο με την παλάμη), ενώ αν νιώθουμε πόνο στον αγκώνα πιέζουμε στη μεσαία άρθρωσή τους.
Κινήσεις που κάνουν θαύματα!
Δύο κινήσεις που θα μας ανακουφίσουν από το πιάσιμο σε όλο το σώμα μας.
1. Κάνουμε μαλάξεις στο κέντρο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού. Εκεί βρίσκεται η αντανακλαστική περιοχή της υπόφυσης του εγκεφάλου, η οποία δίνει εντολή στα επινεφρίδια να απελευθερώσουν τις αναλγητικές ουσίες του οργανισμού.
2. Πιέζουμε απαλά στο κέντρο της καμάρας του ποδιού μας, πίεση που θα αποσυμφορήσει τα νεφρά και θα βοηθήσει να αποβάλουμε τις τοξίνες από το σώμα, η συσσώρευση των οποίων επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τους μυς.
Αιφνιδιάζουμε… τις κράμπες
1. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε στο κέντρο της φτέρνας.
2. Γλιστράμε τα δάχτυλά μας στον πήχη του χεριού (στην εσωτερική πλευρά), από τον αγκώνα έως τον καρπό. Ιδανικά επιλέγουμε το χέρι που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το πονεμένο πόδι.
Χρήσιμες συμβουλές
* Οι κυκλικές κινήσεις θα πρέπει να διαρκούν 1-2΄, ενώ για τις πιέσεις αρκούν περίπου 30-40΄΄ κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να βάζουμε πολλή δύναμη στα σημεία όπου αισθανόμαστε ενόχληση.
* Η χρήση βαζελίνης ή κάποιου ελαίου βοηθά να δουλέψουμε καλύτερα τα πονεμένα σημεία.
Τα μάτια μας… δεκατέσσερα!
* Πριν καταφύγουμε σε εναλλακτικές θεραπείες, καλό είναι να ζητήσουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας.
* Η χρήση των αιθέριων ελαίων δεν συστήνεται από εγκύους, θηλάζουσες, παιδιά και αλλεργικούς. Ειδικά, το φασκόμηλο, ο ευκάλυπτος και ο άρκευθος απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από τις μέλλουσες μητέρες, διότι είναι πολύ δυνατά και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και αποβολή, ενώ το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο είναι απαγορευτικά για τους επιληπτικούς. Επίσης, όσα αναφέρονται στις συνταγές δεν συστήνονται για τους υπερτασικούς, γιατί είναι θερμαντικά και ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση.
* Απαγορεύεται η απευθείας επαφή των αιθέριων ελαίων πάνω στο δέρμα, διότι ενδέχεται να προκαλέσει έντονο ερεθισμό. Γι’ αυτό πριν τη χρήση τους καλό είναι να τα διαλύουμε σε 1 κουταλιά ελαίου βάσης (π.χ. λάδι καλέντουλας, αμυγδαλέλαιο, βαλσαμέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο) ή σε 1 κουταλιά αλκοόλης (π.χ. οινόπνευμα, κονιάκ, τσίπουρο).
* Η μέθοδος της ρεφλεξολογίας δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις θρόμβωσης και φλεβίτιδας, σε καρδιοπάθειες, πριν από προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση αλλά και κατά την εγκυμοσύνη.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΝΑ, καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας στη σχολή «Natural Health Sciences», και τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΛΑΔΗ, ρεφλεξολόγο, ηλεκτροβελονιστή, συνεργάτη του κέντρου «Θεραπευτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου