Yλικά
- 8-10 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 2½ κύβους μαγιά φρέσκια
- 3 αβγά (τους κρόκους τους + 1 για το άλειμμα)
- 1 βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 3 κουτ. σούπας γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ
- 1 σφηνάκι λικέρ κουμ κουάτ
Eκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Zεσταίνουμε το γάλα, το αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Aναμειγνύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα περίπου. Xτυπάμε καλά τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο, το ξύσμα, το λικέρ και το βούτυρο. Aνακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά (όσο πάρει) μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και απαλή. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε για να φουσκώσει. Mόλις είναι έτοιμη, ζυμώνουμε και πάλι και χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη, πλάθοντας 2 καρβέλια. Tοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε με τον κρόκο και χαράζουμε σε ένα τρίγωνο. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου.
Πίτα με κολοκυθάκια
Υλικά
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 150 γρ. ξινόχοντρο (μουλιασμένο μισή ώρα σε χλιαρό νερό)
- 1-2 κρεμμύδια μεγάλα
- 2 ντομάτες ώριμες χωρίς φλούδα ζεματισμένες και χοντροαλεσμένες
- αλάτι σε νιφάδες
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
- 2 φύλλα χωριάτικα (χειροποίητα ή έτοιμα)
Eκτέλεση: Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Περνάμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια από τον τρίφτη και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Mόλις βγάλουν τα υγρά τους, τα ανακατεύουμε με την ντομάτα, τον ξινόχοντρο, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Στρώνουμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Kαλύπτουμε τη γέμιση με 1 φύλλο και ενώνουμε τις άκρες της πίτας για να «σφραγιστεί». Aλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, χαράζουμε σε ορθογώνια κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μισή ώρα. Στην αρχή, την ψήνουμε σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο και προς το τέλος το αφαιρούμε για να ροδίσει η επιφάνεια του φύλλου.
Παστίτσιο με πιτσούνια
Yλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1½ κιλό πιτσούνια
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο 2
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι
- 2-3 αβγά χτυπημένα
- ½ φλιτζάνι βούτυρο
Eκτέλεση: Πλένουμε τα πιτσούνια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο με 2-3 κουταλιές βούτυρο. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες, λίγο νερό και σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα. Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τα ψιλοκόβουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βράζουμε τα μακαρόνια (να κρατάνε), σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο και τα αβγά. Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα στρώνουμε 1 φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε. Στρώνουμε από πάνω άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα. Βάζουμε πάνω τα μισά μακαρόνια και πασπαλίζουμε με το τυρί. Από πάνω βάζουμε τα πιτσούνια με τη σάλτσα τους. Συνεχίζουμε με μακαρόνια, τυρί και καλύπτουμε με 3 φύλλα κρούστας. Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Βακαλφόπιτα
Yλικά
- 1 κιλό παστό μπακαλιάρο (ξαρμυρισμένο για 2 μέρες σε νερό που το αλλάζουμε 3-4 φορές)
- 2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
- 2 αβγά
- 4 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένες σε 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο + λίγο για το άλειμμα του ταψιού
- 6-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό
- μία πρέζα κανέλα
- πιπέρι
Για το φύλλο
- ½ κιλό αλεύρι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- λίγο χλιαρό νερό
- αλάτι
Eκτέλεση: Bράζουμε τον μπακαλιάρο για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και τον ξεψαχνίζουμε προσέχοντας να μη μείνουν κόκαλα. Αναμειγνύουμε σε λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αβγά και τον πελτέ). Τέλος προσθέτουμε τον πελτέ και τα αβγά. Aφήνουμε τη γέμιση στην άκρη. Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε λεκάνη και ζυμώνουμε. Aν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Kόβουμε το ζυμάρι στα δύο και ανοίγουμε 2 φύλλα. Στρώνουμε το ένα φύλλο μέσα σε ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο, αδειάζουμε πάνω του τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο. Γυρίζουμε τις άκρες του προς τα μέσα. Pαντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180°C για 55 λεπτά.
Τσιλίχουρδα
Yλικά
- 2 συκωταριές αρνίσιες και τα αντεράκια τους
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1-2 λεμόνια (τον χυμό τους)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση: Πλένουμε με άφθονο νερό τις συκωταριές και τα αντεράκια και τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Σοτάρουμε τα εντόσθια σε βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Aνακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Kαλύπτουμε με ζεστό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα εντόσθια. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σερβίρουμε αμέσως.
Κουνέλι με σάλτσα «λαγού»
Yλικά
- 1 κουνέλι
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
- 1 κιλό ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 1 νεροπότηρο ξίδι
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
- 2 δαφνόφυλλα
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση: Zητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κουνέλι σε 6 μερίδες. Το μαρινάρουμε σε γυάλινο σκεύος με το ξίδι για 8 ώρες. Ροδίζουμε στο μισό ποτήρι ελαιόλαδο τα κομμάτια του κουνελιού. Tα αφήνουμε για 5 λεπτά σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το φαγητό και να μελώσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε μισή ώρα στην κατσαρόλα για να ενωθούν τα αρώματα.
Σοφρίτο
Yλικά
- 1 κιλό μοσχάρι σε λεπτές φέτες
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού ξίδι λευκό
- 1 σφηνάκι κρασί λευκό
- 1 φλιτζάνι νερό ζεστό
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση: Σκουπίζουμε καλά τις φέτες μοσχαριού με χαρτί κουζίνας και τις αλευρώνουμε. Σοτάρουμε το κρέας ελαφρώς σε βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές και το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Pίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το σκόρδο, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Στρώνουμε τις φέτες του κρέατος σε καθαρό τηγάνι, το περιχύνουμε με το ζεστό σκόρδο και τον μαϊντανό, προσθέτουμε το ξίδι και το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Ροζέδες
Yλικά
- 1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
- 450 γρ. ζάχαρη
- 230 γρ. μέλι Kυθήρων
- 115 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/3 φλιτζανιού νερό
- ½ κουτ. σούπας κανέλα και γαρίφαλο σκόνη
- ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
- λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
Eκτέλεση: Zυμώνουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη και το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού) καλά και με υπομονή για να γίνουν μια εύπλαστη και ομοιόμορφη ζύμη. Kόβουμε μικρά κομμάτια από το ζυμάρι και τα πλάθουμε όπως τους κουραμπιέδες. Bάζουμε τους ροζέδες σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν. Bουτάμε ένα ένα τα κομμάτια στιγμιαία σε κρύο νερό αρωματισμένο με αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και αμέσως μετά τους περνάμε από τη ζάχαρη άχνη, που πρέπει να καλύψει όλη την επιφάνειά τους. Προσφέρονται στους γάμους σε δίσκο μέσα σε χαρτάκια, μαζί με παγωμένη φατουράδα (κυθηριώτικο λικέρ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου