Yλικά
- ½ κιλό καλαμαράκια μικρά ολόκληρα, καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 350 γρ. κριθαράκι σπιτικό
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 5-4 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση: Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τα καλαμαράκια με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το γυρνάμε 2-3 φορές. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την ντομάτα, τα αρωματικά και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Οταν αρχίσει ο βρασμός, μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κριθαράκι.
Tip: Το μυτιληνιό κριθαράκι, που γίνεται από πρόβειο και γίδινο γάλα, είναι πολύ νόστιμο. Στην Αθήνα, το βρίσκουμε στην οδό Αθηνάς, στο μπακάλικο με προϊόντα Λέσβου.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Yλικά
- ½ κιλό αμπελόφυλλα
- ½ κιλό κρεμμύδια
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μαρούλι
- 2 κολοκυθάκια τρυφερά, τριμμένα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό
- ½ φλιτζάνι άνηθο
- ½ φλιτζάνι δυόσμο
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση: Βάζουμε μαζί σε λεκάνη τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), το μαρούλι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, όλα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα στρώνουμε στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι και 2½ φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους και να μαλακώσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά να ααπορροφηθούν οι υδρατμοί. Τα σερβίρουμε σκέτα ή τα συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό.
Σφουγγάτο με κολοκυθάκια
Yλικά
6 κολοκυθάκια μέτρια, τριμμένα
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
8-10 αβγά
½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
½ φλιτζάνι φέτα τριμμένη
4-5 κουτ. σούπας άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση: Πλένουμε και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τα στύβουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Ζεσταίνουμε λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε για 10-15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά. Χτυπάμε τα αβγά, τα ρίχνουμε στο μείγμα, προσθέτουμε τη γραβιέρα, τη φέτα, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε κι από την άλλη πλευρά. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
Tip: Το μυστικό του σφουγγάτου είναι στο σοτάρισμα. Οι Μυτιληνιές νοικοκυρές αφήνουν το κολοκυθάκι να «πιάσει» στο τηγάνι, δηλαδή να κολλήσει λίγο (χωρίς να καεί).
Χιώτικα ρακένια με γαρίδες
Yλικά
- 1 πακέτο χιώτικα ρακένια ζυμαρικά
- ½ κιλό γαρίδες μέτριες αποφλοιωμένες
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά κόκκινη γλυκιά
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ούζο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο για πασπάλισμα
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση: Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμυδάκι, την πιπεριά και τις ντομάτες σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαραθούν και να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε, ενισχύουμε τη γεύση με 1 σφηνάκι ούζο και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη. Pίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό στη σάλτσα μας και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε και τα ρακένια. Mαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Aφήνουμε για 15 λεπτά το φαγητό να μελώσει και να ενωθούν οι γεύσεις του (ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια-δυο φορές). Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.
Κουκιά λεμονάτα με μάραθο
Yλικά
- 2 κιλά κουκιά φρέσκα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μάραθο
- λίγο άνηθο
- 1-2 λεμόνια (τον χυμό)
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση: Aποφλοιώνουμε τα κουκιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μαζί τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κουκιά, τον μάραθο και τον άνηθο ψιλοκομμένα, μαζί με ζεστό νερό για να καλύψει ίσα ίσα τα κουκιά. Bράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν τα κουκιά. Mπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Pίχνουμε τον χυμό από τα 2 λεμόνια, ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού και σερβίρουμε το φαγητό μας χλιαρό.
Αμυγδαλωτά φούρνου
Yλικά
- 3 φλιτζάνια αμύγδαλο τριμμένο σαν πούδρα
- 4-5 πικραμύγδαλα σε σκόνη
- ½ κιλό ζάχαρη άχνη
- 1 ασπράδι αβγού σε σφιχτή μαρέγκα
- 1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο
Eκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Aνακατεύουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα με την άχνη και τον κρόκο του αβγού. Zυμώνουμε. Aν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε τη μαρέγκα σιγά σιγά ώστε να πλάθεται η ζύμη. Πλάθουμε σε σχήμα μικρών αχλαδιών, τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Προσέχουμε να μη ροδίσουν, απλώς να στεγνώσουν με τη θερμοκρασία του φούρνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου