ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Συνταγές της κρητικής ενδοχώρας!

%IMAGEALT%
Σαλάτα με σταμναγκάθι
Υλικά
  • ½ κιλό σταμναγκάθι
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • μερικά κλωνάρια μάραθο
  • 10 αγκιναράκια άγρια σε βαζάκι, κομμένα στη μέση
  • 150 γρ. απάκι κομμένο σε κυβάκια
Για τη σος
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Eκτέλεση: Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το σταμναγκάθι, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τον μάραθο και τα κόβουμε με το χέρι μας σε μέτρια κομμάτια. Προσθέτουμε το κομμένο απάκι και τα αγκιναράκια. Κατόπιν, χτυπάμε στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά της σος, περιχύνουμε τη σαλάτα και την ανακατεύουμε πολύ καλά προτού τη σερβίρουμε.


Κίτρινη κολοκύθα με κάστανα και ελιές

Κίτρινη κολοκύθα με κάστανα και ελιές
%IMAGEALT%
Yλικά
  • 2 κιλά κολοκύθα
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη καυτερή
  • 200 γρ. κάστανα καθαρισμένα
  • 100 γρ. ελιές πράσινες χωρίς το κουκούτσι
  • αλάτι, πιπέρι


Eκτέλεση: Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Καθαρίζουμε τα κάστανα ωμά ή τα αγοράζουμε έτοιμα ψημένα από τον καστανά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε πήλινη κατά προτίμηση γάστρα και ψήνουμε στους 180°C χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό, μέχρι να μείνει η κολοκύθα με το λαδάκι της.


Ξεροτήγανα με μέλι και καρύδια

Ξεροτήγανα με μέλι και καρύδια
%IMAGEALT%
Yλικά
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 2 ποτηράκια λικέρ μαρασκίνο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • μέλι, κανέλα και καρύδια για το σερβίρισμα
  • σπορέλαιο ή σησαμέλαιο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά και προσθέτουμε λίγο λίγο το λικέρ. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να δημιουργηθεί μια ζύμη σφιχτή και σταθερή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και έπειτα ξαναζυμώνουμε απαλά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα, ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα και κόβουμε σε τετράγωνα ή ρόμβους με μυτερό μαχαιράκι. Βάζουμε το σπορέλαιο να κάψει σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τη ζύμη προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια. Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τα σερβίρουμε ζεστά σε πιατέλα πασπαλίζοντας με χοντροκοπανισμένα καρύδια, κανέλα και μέλι.


Τσιλαδιά

Τσιλαδιά
%IMAGEALT%
Υλικά
  • 2 κιλά κρέας χοιρινό (ψαχνό)
  • 4 ποδαράκια χοιρινά
  • 1 πορτοκάλι (τη φλούδα του)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ ποτήρι ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 ασπράδι αβγού
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Eκτέλεση: Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κρέας, το σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε αρκετό αλάτι και βράζουμε για 2 ώρες (ενδιάμεσα το ξαφρίζουμε). Προς το τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ασπράδι για να γίνει το ζουμί διαυγές. Πετάμε το ασπράδι, κατεβάζουμε από τη φωτιά, καθαρίζουμε το κρέας μόλις κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σουρώνουμε το ζουμί, μετράμε 7 ποτήρια και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Αν δεν έχουμε αυτήν την ποσότητα, συμπληρώνουμε με νερό. Ρίχνουμε και το κρέας μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και, αφού πάρει μια – δυο βράσεις, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Στρώνουμε με μεμβράνη κουζίνας μια φόρμα και μεταφέρουμε την τσιλαδιά. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες να πήξει. Προτού σερβίρουμε, καθαρίζουμε το λίπος που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια.


Γουρουνόπουλο ψητό στα λεμονόφυλλα

Γουρουνόπουλο ψητό στα λεμονόφυλλα
%IMAGEALT%
Yλικά
  • 2 κιλά γουρουνόπουλο (μπούτι ή χεράκι με σπάλα)
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • λεμονόφυλλα φρέσκα
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Eκτέλεση: Πλένουμε καλά το κρέας και το χαράζουμε σε διάφορα σημεία. Στις σχισμές αυτές, μπήγουμε άφθονο αλατοπίπερο, λεμόνι και λεμονόφυλλα. Στρώνουμε τα λεμονόφυλλα σε ένα ταψί που να χωράει ίσα ίσα το κρέας, αλατίζουμε το γουρουνόπουλο και το τοποθετούμε με την πέτσα του προς τα κάτω. Ψήνουμε στους 180°C για 3 ώρες και στη συνέχεια γυρνάμε το κρέας από την άλλη μεριά. Ψήνουμε για μία ώρα ακόμη ώσπου να ροδοκοκκινίσει και να καραμελώσει η πέτσα του. Πετάμε τα λεμονόφυλλα και το σερβίρουμε με πατατούλες φούρνου λεμονοριγανάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου