ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ιδού η ιγμορίτιδα…

igmorida.jpg5
Ιγμορίτιδα ονομάζουμε την προσβολή του Ιγμορείου άντρου.  Το ιγμόρειο είναι μια κοιλότητα δίπλα ακριβώς από τη μύτη και κάτω από το μάτι .Μαζί με τις ηθμοειδείς κυψέλες και τον
Μετωπιαίο κόλπο αποτελούν τις Παραρήνιες κοιλότητες της μύτης.
Το ιγμόρειο είναι μια μικρή κοιλότητα σε όγκο λίγο πιο μεγάλη από ένα άδειο σπιρτόκουτο και αερίζεται από την μύτη. Ο αέρας μπαίνει από τη μύτη ,από ένα μικρό άνοιγμα, αερίζει το ιγμόρειο και με τον ίδιο τρόπο και όλους τους άλλους παραρήνιους κόλπους.
Είναι απαραίτητο να αερίζεται ο κόλπος δηλ. να εισέρχεται πάντα καθημερινά ποσότητα αέρα από τη μύτη στο ιγμόρειο. Εάν κάποια φορά για διαφόρους λόγους δεν αερισθεί το ιγμόρειο και αυτό παραταθεί για αρκετές μέρες τότε δρομολογούνται όλες οι διεργασίες για την εμφάνιση ιγμορίτιδας. Δηλαδή δημιουργείται αρνητική πίεση στον κόλπο επειδή απορροφάται ο αέρας της κοιλότητας από τον βλεννογόνο του ιγμορείου, και έτσι ευκολότερα εισέρχονται διάφορες εκκρίσεις μαζί με μικρόβια από τη μύτη στο ιγμόρειο.

Οι λόγοι που εμποδίζουν τον αερισμό της μύτης και των κόλπων δηλ. ιγμορείων είναι κυρίως η ρινική απόφραξη από διάφορες αιτίες.
Αυτές είναι :
igmorida
- η παρατεταμένη ρινίτιδα η οποία προκαλείται από το κρυολόγημα,

- οι πολύποδες της μύτης,
- η σκολίωση του διαφράγματος και ακόμη
- πολύ σπάνια ένας καρκίνος που αναπτύσσεται μέσα στη μύτη.
Όλες αυτές οι καταστάσεις ελέγχονται και ανακαλύπτονται με την ενδοσκόπηση της μύτης.

igmorida.jpg6
Πώς γίνεται η ενδοσκόπηση της μύτης:

Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα και ελέγχει όλο το εσωτερικό της μύτης. Προσοχή λοιπόν όταν μείνει βουλωμένη η μύτη μας για πολλές μέρες. Θα πρέπει να προβληματιστούμε και όταν δεν διορθωθεί η απόφραξη να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού. Όταν διαπιστωθεί η αιτία που προκαλεί την Ιγμορίτιδα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του αερισμού της μύτης, και στη συνέχεια για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας. Αυτές γίνονται η με φάρμακα η και με ανάλογες επεμβάσεις. Στα επόμενα σημειώματα μας θα αναφερθούμε λεπτομερώς σε όλες αυτές τις αιτίες .Θα μιλήσουμε δηλ. για τη σκολίωση του διαφράγματος ,για τους πολύποδες της μύτης και για τον καρκίνο της μύτης, σε ξεχωριστά μας σημειώματα.
Eλευθέριος Φερεκυδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου