ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Τάρτα με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο!

tarta_561401
Ένας από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς είναι το φυστικοβούτυρο με την σοκολάτα. Η βελούδινη και ιδιαίτερη γεύση του φυστικοβούτυρο αναμειγνύεται με την σοκολάτα και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον θεϊκό. Για κάποιο λόγο πιστεύω ότι το φυστικοβούτυρο είναι πολύ καλύτερο μέσα σε γλυκά παρά σκέτο. Δεν το χρησιμοποιούμε πολύ στα γλυκά
μας. Πιστεύω αν κάνουμε την αρχή δεν θα έχουμε λόγο να μην του δώσουμε μία μόνιμη θέση στο ντουλάπι της κουζίνας μας.
Τάρτα με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο. Απολαύστε την…
Υλικά:
Για την κρούστα:
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 φλιτζανιού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1 μπάρα ανάλατο βούτυρο, μαλακό
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Για το μείγμα φιστικιών:
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού ή μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 190γρ. (1 1/2 φλιτζάνι) φιστίκια αράπικα, ψιλοκομμένα σε μπλέντερ
Για τη γέμιση:
  • 3/4 φλιτζανιού φυστικοβούτυρο, μαλακό
  • 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 160γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
  1. Για την κρούστα: Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και την σκόνη κακάο. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με ένα μίξερ σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά, ξύνοντας τις πλευρές του μπολ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε χαμηλή και σταδιακά χτυπάμε μέσα το μείγμα αλευριού σε 3 παρτίδες, που εναλλάσσονται με κρέμα γάλακτος αρχίζοντας και τελειώνοντας με το μείγμα αλευριού. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο, το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, τουλάχιστον 1 ώρα και μέχρι 2 ημέρες. Αφήνουμε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά πριν την ανοίξουμε.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 20×40 εκατοστών σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Τοποθετούμε την ζύμη σε μία 15×35 εκατοστών ορθογώνια ταρτιέρα με επένδυση ένα φύλλο λαδόκολλας. Πιέζουμε τη ζύμη στις γωνίες του σκεύους. Τρυπάμε τη ζύμη παντού με ένα πιρούνι. Την βάζουμε στο ψυγείο, για περίπου 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε πάνω από την ζύμη μία λαδόκολλά και πιέζουμε ώστε η ζύμη να είναι στο ίδιο επίπεδο, ειδικά στις γωνίες. Γεμίζουμε με τα βάρη πιτών ή ξερά φασόλια. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει στις άκρες, περίπου 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάρη και την λαδόκολλα και ψήνουμε, για περίπου 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για περίπου 30 λεπτά.
  4. Για το μείγμα με φιστίκια: Βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το σιρόπι καλαμποκιού και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να γίνεται καφέ. Μειώνουμε τη θερμότητα σε μεσαία και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να ροδίσει. Ανακατεύουμε μέσα τη σόδα, το αλάτι και τα φιστίκια μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα (το μείγμα θα πρέπει να έχει το χρώμα του φυστικοβούτυρο). Αμέσως χύνουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το απλώνουμε όσο το δυνατόν λεπτότερο με μια σπάτουλα ή ξύλινο κουτάλι. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, περίπου 30 λεπτά. Ψιλοκόβουμε το μισό μείγμα με ένα βαρύ μαχαίρι ώστε να έχουμε 1/2 φλιτζάνι. Κρατάμε το υπόλοιπο για άλλη χρήση.
  5. Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το φυστικοβούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να γίνει υγρό, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι στη κρούστα και από πάνω μείγμα με φιστίκια, πιέζοντας το στο φυστικοβούτυρο. Βάζουμε την τάρτα στην κατάψυξη μέχρι το φυστικοβούτυρο να πήξει, περίπου 10 λεπτά. Για την ganache, φέρνουμε την κρέμα γάλακτος σε σημείο βρασμού. Την περιχύνουμε πάνω στην σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 8 λεπτά.
  6. Εν τω μεταξύ, γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με υπόλοιπο υγρό φυστικοβούτυρο. Χτυπάμε την ganache σοκολάτας μέχρι να μαλακώσει και αμέσως την ρίχνουμε στην τάρτα, λειαίνοντας την με μία μίνι spatula, εάν είναι απαραίτητο. Απλώνουμε το φυστικοβούτυρο με το κορνέ σε συνεχή διαγώνιες γραμμές ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος της τάρτας. Περνάμε ένα ξύλινο σουβλάκι κάθετα μέσα από τις γραμμές φυστικοβούτυρο σε μία ζιγκ-ζαγκ κίνηση προς τα κάτω κατά μήκος της τάρτας. Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε με το σουβλάκι ένα συνεχές μοτίβο με κίνηση προς το πλάι κατά μήκος της τάρτας για να δημιουργήσουμε στροβιλισμούς.
  7. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για να πήξει η γέμιση, τουλάχιστον 1 ώρα και μέχρι 8 ώρες. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου