Όταν μιλάμε για απόλαυση μιλάμε για αυτό το υπέροχο και τεράστιο μπισκότο!
Έχουμε δει και έχουμε κάνει πολλές συνταγές για μπισκότα. Αυτή η συνταγή δεν είναι τίποτα άλλο από την κλασσική συνταγή των cookies με κομμάτια σοκολάτας με την διαφορά ότι το μπισκότο είναι σε μέγεθος ταψιού και ενδιάμεσα (για να απογειωθεί η αμαρτία) παρεμβάλλεται λαχταριστή υγρή καραμέλα…
Νομίζω ότι δεν χρειάζεστε κανέναν λόγο ούτε κάποια special περίσταση για να τρέξετε στο super market και να το φτιάξετε σήμερα κιόλας…
Υλικά:
- 17 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
- 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή από όποιο γλυκό του κουταλιού έχετε.
- 2 αυγά
- 2 ¾ φλιτζάνια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι κομμάτια σοκολάτας
- ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτα γάλακτος
- ½ φλιτζάνι κομμάτια καραμέλας
- 3 κουταλιές της σούπας σαντιγί
- χοντρό θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε 9 κουταλιές της σούπας βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να λιώσει μερικώς. Μαλακώνουμε τις υπόλοιπες 8 κουταλιές της σούπας στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα ή μέχρι να μπορούμε να το λιώσουμε εύκολα με το δάχτυλό μας.
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε την βανίλια και το σιρόπι σφενδάμου και ανακατεύουμε ξανά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι (προσθέστε το αλεύρι σε παρτίδες). Χτυπάμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι στεγνή στην αφή – αν κολλάει στα χέρια σας, προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε τα κομματάκια σοκολάτας. Λιώνουμε τα κομμάτια καραμέλας και την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά. Το ανακατεύουμε καλά μέχρι η καραμέλα να λιώσει και γίνει λείο.
- Απλώνουμε το μισό μείγμα ζύμης σε ένα ταψί 25 εκατοστών με επένδυση λαδόκολλα. Ρίχνουμε την καραμέλα πάνω από τη ζύμη και την απλώνουμε ομαλά με ένα κουτάλι. Καλύπτουμε με το άλλο στρώμα της ζύμης. Ψήνουμε την μπισκοτόπιτα για 15-25 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με αλάτι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε τα κομμάτια να διατηρούν το σχήμα τους κατά την κοπή.
Σημειώσεις
Έψησα το μπισκότο ακάλυπτο για 15 λεπτά, αλλά μπορείτε να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο και να ψήσετε για επιπλέον 10-15 λεπτά για να ψηθεί πιο πολύ στο κέντρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου