ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ένα καλοκαίρι... γεμάτο μυστήριο!

Συνήθως στην παραλία και στις διακοπές παίρνουμε μαζί μόνο ελαφριά αναγνώσματα. Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα... λίγο οι έννοιες που μας βασανίζουν
. Όμως εκτός απο τα ελαφρά αναγνώσματα, το καλοκαίρι είναι μια ιδανική ευκαιρία να επιδοθείτε στο "σπορ" της νουάρ λογοτεχνίας! Εμείς συγκεντρώσαμε τις αστυνομικές ιστορίες μυστηρίου. Διαλέξτε...
"Σκοτεινή Τετάρτη" των Nicci French, εκδόσεις Διόπτρα
H περίληψη του βιβλίου έχει ως εξής: «Η Ρουθ, στοργική κι αγαπημένη μητέρα σε μια ιδανική οικογένεια με τρία παιδιά, βρίσκεται νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ποιος όμως θα ήθελε να δολοφονήσει μια συνηθισμένη νοικοκυρά, και για ποιο λόγο;
Τον τελευταίο καιρό, η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν προσπαθεί να αναρρώσει σωματικά και ψυχολογικά από την επίθεση που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Αναπάντεχα, βρίσκεται να έχει προσωπική σύνδεση με την υπόθεση της δολοφονίας και όταν πια τα στοιχεία δείχνουν πως η Ρουθ διατηρούσε μια δεύτερη, κρυφή ζωή, τα μέλη της οικογένειάς της συσπειρώνονται σε μια αδιαπέραστη αμυντική σιωπή. Έχει έρθει η ώρα ο επιθεωρητής Κάρλσον να ζητήσει τη βοήθεια της Φρίντα προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια.
Η τυχαία παρατήρηση ενός ασθενή κάνει να ηχήσει το καμπανάκι κινδύνου στο μυαλό της Φρίντα και βρίσκεται, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, στο μονοπάτι που οδηγεί σε έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ή μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της ολοένα αυξανόμενης αναστάτωσης που επικρατεί στο νου της;
Η Φρίντα γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε βήμα προς το δολοφόνο είναι και ένα βήμα ακόμα πιο βαθιά στο σκοτάδι, από το οποίο ίσως και να μην υπάρχει επιστροφή…»
 "Ματωμένο Μήνυμα" του Γιούσι Άντλερ-Όλσεν, εκδόσεις Λιβάνη.

Ο Γιούσι Άντλερ-Όλσεν, συγγραφέας των ευπώλητων "Ο Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων" και "Βεβήλωση", επιστρέφει με μία ακόμα συγκλονιστική, ξεχασμένη υπόθεση.
Ο επιθεωρητής του τμήματος ανεξιχνίαστων υποθέσεων Καρλ Μερκ κρατάει στα χέρια του ένα μπουκάλι που περιέχει ένα παλιό και αλλοιωμένο μήνυμα γραμμένο με αίμα.
Πρόκειται για κραυγή βοήθειας από δύο νεαρά αδέρφια, τα οποία κρατούνται δεμένα σε ένα λεμβοστάσιο δίπλα στη θάλασσα. Ποια είναι αυτά τα αγόρια και γιατί δεν κατήγγειλε κανείς την εξαφάνισή τους;

Υπάρχει περίπτωση να παραμένουν ζωντανά; Οι έρευνες του Καρλ θα τον οδηγήσουν στα ίχνη μιας γυναίκας εγκλωβισμένης σε έναν αδιέξοδο γάμο: ο σύζυγός της αρνείται να της πει πού πηγαίνει, για ποιο λόγο φεύγει, πόσο καιρό θα λείψει. Μέρες ατέλειωτες, εκείνη περιμένει, κι όταν αυτός επιστρέφει, είναι υποχρεωμένη να υπομείνει τις απαιτήσεις του, τις μεταπτώσεις του, τις απειλές του. Όμως, κάποια στιγμή, οι αντοχές της εξαντλούνται. Αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια, χωρίς να την απασχολεί το ενδεχόμενο κόστος για το σύζυγό της... ή ακόμα και για την ίδια. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
"Αστυνομία" του Jo Nesbo, εκδόσεις Μεταίχμιο
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από τον μετρ του είδους. Ο Jo Nesbo γράφει και αμέσως γίνεται best seller. Αυτή τη φορά επιστρέφει με ένα θρίλερ που εισχωρεί στα άδυτα της αστυνομίας.  Εκεί θα συναντήσει πολιτική διαφθορά, ναρκωτικά, αμφιλεγόμενες ενέργειες της αστυνομίας και έναν ντετέκτιβ που τα κάνει μαντάρα με όλους.
Η οργή φτάνει μέχρι τον αναγνώστη, τον θυμώνει αλλά στο τέλος νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Η αφήγηση είναι ευφυής και στο τέλος μάς περιμένει μια έκπληξη που υπόσχεται ένα φρέσκο ξεκίνημα της σειράς, η οποία, όπως όλα έδειχναν στον Φαντομά, πλησίαζε στο τέλος της.
Ο 53χρονος Νορβηγός αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο τρανταχτό όνομα του σκανδιναβικού νουάρ από εποχής Στιγκ Λάρσον. 
Ο ίδιος έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του: «Όταν γράφω, φαντάζομαι ένα ακροατήριο του ενός –του εαυτού μου. Για μένα γράψιμο δε σημαίνει να επισκέπτεσαι τους ανθρώπους, αλλά να τους προσκαλείς στον δικό σου τόπο. Γεγονός που προϋποθέτει ότι ξέρεις πού βρίσκεσαι. Αν όταν διασχίζεις ένα σταυροδρόμι σκεφτείς, “κατά που θα ήθελε τώρα να με δει ο αναγνώστης να κατευθύνομαι;”, τότε χάθηκες. Πρέπει να ρωτάς τον εαυτό σου: “τι θα με κάνει να ξυπνήσω το πρωί θέλοντας να τελειώσω αυτή την ιστορία;”. Ορισμένες φορές η υπόθεση θα ξετυλίξει η ίδια τον εαυτό της. Ο συγγραφέας βέβαια είσαι εσύ, οι αποφάσεις είναι δικές σου, αλλά συχνά, νιώθεις να σε τραβά ένα είδος βαρύτητας».
Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου
Η Αστυνομία χρειάζεται τον Χάρι Χόλε γιατί ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους του Όσλο και δολοφονεί αστυνομικούς – τα θύματα βρίσκονται σε τόπους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν. Οι φόνοι είναι βίαιοι και η αντίδραση των ΜΜΕ υστερική.
Ο αιώνιος Χάρι, ντετέκτιβ από τη φύση του, έχει εμπλακεί σε όλες τις σημαντικές έρευνες εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων στο Όσλο. Με το πολύ προσωπικό του αίσθημα δικαιοσύνης να τον καθοδηγεί, πιστός σε ό,τι αγαπά και αποφασισμένος να το υπερασπιστεί, αυτή τη φορά μοιάζει χαμένος και ανήμπορος. Άραγε θα τα καταφέρει να ξεπεράσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του…

"Έγκλημα στη Βουδαπέστη" του Bίλμος Κόντορ, εκδόσεις Κέδρος
Κλασσικό noir... άκρως ατμοσφαιρικό, ρίχνει φως στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας: την Άνοδο του Χίτλερ στη Ναζιστική Γερμανία. Μια πολιτικο-σοσιαλιστική κριτική σε μια ατμόσφαιρα χρωματισμένη από την αποξένωση. Ο φόβος και η απειλή της βίας ξεχωρίζει στη γραφή του Κοντορ.
Αληθοφανές σενάριο, ζωηρές περιγραφές και ένα ενιαίο έγκλημα ανοίγει το κουτί της Πανδώρας θανατηφόρα μυστικά.
Βουδαπέστη, Οκτώβριος του 1936. Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Γκιούλα Γκέμπες πεθαίνει πριν προλάβει να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του να εγκαθιδρύσει ένα φασιστικό καθεστώς.
Η ζωή συνεχίζεται στην πολύβουη παλιά πόλη. Ο αστυνομικός ρεπόρτερ Ζίγκμοντ Γκόρντον παίρνει μια πληροφορία που τον οδηγεί αργά τη νύχτα στην πιο κακόφημη γειτονιά της πρωτεύουσας. Εκεί ανακαλύπτει το πτώμα μιας ωραίας, κομψοντυμένης κοπέλας, που είχε ένα εβραϊκό προσευχητάριο στην τσάντα της.
Ενοχλημένος από τις αλλόκοτες συνθήκες – το πτώμα μιας θρησκευόμενης γυναίκας σε μια κακόφημη συνοικία – ο Γκόρντον αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του θανάτου της, ειδικά μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του θύματος.
Η έρευνα θα τον οδηγήσει βαθιά στον σκοτεινό υπόκοσμο της πόλης, όπου δρουν συνδικάτα εγκλήματος και πυρήνες παράνομων κομουνιστών, αλλά και στα ανώτατα στρώματα και στους κύκλους της εξουσίας. Ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Ουγγαρίας, ο οποίος κρύβει επιμελώς την πραγματική ταυτότητά του, σχεδιάζει να κάνει μια τεράστια μπάζα, εκμεταλλευόμενος τις σημαντικές πολιτικές διασυνδέσεις του με τους ηγέτες της Γερμανίας. Πώς συνδέονται αυτές οι πολιτικές μηχανορραφίες με το θάνατο της κοπέλας και την εβραϊκή καταγωγή της;
"Αυτός ο μπάτσος" του Γιώργου Σκούρτη, εκδόσεις Λιβάνη.
Αυτά που θα διαβάσετε βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, πραγματικούς ανθρώπους που ζούνε δίπλα μας –κάποιοι ίσως να έχουν πεθάνει– και, το κυριότερο, έχουν υποστεί την αναγκαία μυθοπλαστική διαδικασία, τόσο τα γεγονότα, όσο και οι άνθρωποι. Ο συγγραφέας, ως γνωστόν, θρέφεται από τις σάρκες και τα πάθη των άλλων. Αν δεν υπήρχε η ίδια η ζωή να τροφοδοτεί τη φαντασία μας, δε θα υπήρχε καμία τέχνη.
Ο πολυγραφότατος, κυρίως για το θέατρο, Γιώργος Σκούρτης επιστρέφει με ένα άκρως ...αληθινό μυθιστόρημα. Η ωμή πραγματικότητα και το αυτοσαρκαστικό χιούμορ του συγγραφέα περιπλέκονται με τις αληθινές ιστορίες που εξιστορεί ο συγγραφέας δια μέσω ...μπάτσου!
"Αυτός ο μπάτσος δε βγήκε «μέσα απ’ το μυαλό μου». Εγώ, απλώς, επεξεργάστηκα τα αληθινά γεγονότα, παίζοντας το ωραίο παίγνιο της λογο-τεχνίας.

Θα μου πείτε, ίσως: «Και τι µας ενδιαφέρει εµάς η ιστορία κάποιου µπάτσου;» Δεν ξέρω... Κι εγώ θα προτιµούσα να ήµουνα κολγκέρλ ή, ας πούµε, ο λωποδύτης-φάντασµα, αλλά µια που είµαι µπάτσος µ’ αρέσει να λέω και ν’ ακούω µονάχα για µπάτσους. Κι είναι και τ’ άλλο: ζούµε σε κοινωνία µπάτσων και, πώς να το κάνουµε, κάθε ιστορία για µπάτσο –έστω για κάποιον τυχαίο– ενδιαφέρει τους πάντες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου