1 Ραμαζάν 1435 κατά το έτος Εγίρας γράφει σήμερα το ημερολόγιο και συνειδητοποιουμε άλλη μία φορά πόσο σχετική είναι η μέτρηση του χρόνου. Τα νταούλια μόλις αρχίσανε στη γειτονια μου και αυτο ουσιαστική σημαίνει την έναρξη της πρώτης ημέρας του Ραμαζανιού.
Τριάντα ημέρες με νηστεία, προσευχη, φιλανθρωπια. Από το πρωι ως τη δύση του ηλίου οι πιστοι μουσουλμάνοι δεν βάζουν τίποτα στο στόμα τους (ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε τσιγάρο, ουτε τσίχλα καν) Πηγαίνουν τακτικότερα για την καθημερινή προσευχή-κυρίως πάνε το βράδυ μετά το τελος του γευματος και φυσικά στην προσευχη της Παρασκευής. Ραμαζάν ή Ραμαντάν, λέγεται ο ένας απο΄τους 12 σεληνιακούς μήνες του μουσουλμανικού ημερολογίου και επειδή στο σύνολό τους δεν συμπληρώνουν 365 αλλά περίπου 12 λιγότερες, τοσες είναι περιπου και οι μέρες που αρχίζει κάθε χρόνο νωρίτερα απο τον προηγούμενο το Ραμαζάνι.
Η τήρηση της νηστειας του Ραμαζανιού είναι ενα από τα πεντε βασικα καθηκοντα, ένας απο τους πέντε στύλους της πίστεως του καλού μουσουλμάνου, Η καθημερινη νηστεια, το ουρούτσι ( uruç) αρχίζει με την ανατολη του ήλιου και την πρωινη προσευχή και λίγει με την δύση και την απογευματινή, προτελευταία προσευχή.
Το τέλος της νηστείας ακολουθείται από φαγοποτι με καθε καλό, αλλά ελαφρύ φαγήτο στο οποιο συμπεριλαμβάνεται παντα σούπα και ένα ειδικό γλυκό που γινεται μόνο αυτές τις μέρες. Ως ψωμί τρώνε ένα ειδος λαγάνας. Το γεύμα στο τέλος της νηστείας της ημέρας ονομάζεται ιφτάρι (iftar) και είναι συνήθως ευκαιρία για κοινωνικές συναναστροφές και ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ οικογενειών και φίλων.
Πολλά ιφτάρια γίνονται δημοσια, σε πλατείες, τζαμιά, μαγαζιά, ενώ συχνά πλουσιοι, πολιτικοί, αρχές και εξουσίες κάνουν δημόσια ιφτάρια, προσφέροντας δωρεαν γεύμα σε φτωχούς καιαστέγους .Υπάρχουν και ιφτάρια που κάνουν οι δήμαρχοι, οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός που καλούν πολιτικούς φίλους τους και δημόσια πρόσωπα, προσφέροντας ένα εορταστικό γεύμα Τα ξημερώματα, 2-3 ώρες πριν αρχίσει η νηστεία νταουλτζήδες περιφέρονται στις γειτονιές χτυπὠντας ρυθμικά τα νταούλια και τα τύμπανα τους.
Σκοπός να ξυπνήσουν οι νοικοκυρές και να ετοιμασουν φαγητό, που τρώγεται πριν ξημερώσει . Γίνεται έτσι και ένα δεύτερο γευμα μέσα στην ημέρα, το οποίο ονομάζεται σαχούρ. (sahur) Η νηστεία θα κρατήσει ακριβώς 30 ημέρες. Η 25 ημέρα που λέγεται Καντίρ (kadır gecesi), είναι και η πιο ιερή όλου του μήνα Τότε νηστεύουν και όσοι δεν νηστεύον τις υπόλοιπες μέρες,Κάτι σαν τη δική μας Μεγάλη Παρασκευή.
Η τελευταία βραδιά αμέσως μετά την τελευταία μέρα νηστειας και πριν ξημερώσει η γιορτή, το μπαϋράμι λέγεται Αρεφέ (Arefe) και είναι αφιερωμένο στην προσευχή λόγου του κλεισίματος του μήνα και ενοψει της γιορτής.Ωστόσο η γιορτή αρχιζει ουσιαστικά από εκείνο το βράδυ (Κάτι σαν το δικό μας Μέγα Σάββατο δηλαδή).
Το φετεινό Ραμαζάνι θα τελειώσει στις 27 Ιουλίου και από την επόμενη ημέρα αρχίζει το τριήμερο Μπαϋράμι του Ραμαζανιου, ή αλλιώς Μπαϋράμι των Γλυκών.
-πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου