ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Οι κρουαζιέρες που έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου


Άλλες Οσκαρικές, άλλες με καστ που θα ζήλευαν πολλές από τις τελευταίες Χολυγουντιανές παραγωγές, οι παρακάτω ταινίες είχαν δύο βασικά κοινά: Τα κρουαζιερόπλοια και το όνομα που άφησαν πίσω τους.

Aκόμη κι αν σε πολλά από τα συγκεκριμένα υπερωκεάνια να μη θέλαμε να μπούμε ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μας, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι μερικά από όσα κατάφεραν να σημαδέψουν την ιστορία του κινηματογράφου. Από τον "Τιτανικό"μέχρι το "Τhe Poseidon Adventure", τρυπώσαμε στα κυριότερα κρουαζιερόπλοια του σινεμά.

Titanic

Μπορεί να υπάρχουν 20 ακόμη ταινίες που έχουν ως επίκεντρο το πιο γνωστό υπερωκεάνιο του κόσμου, παρ'όλα αυτά, όταν μιλάμε για love story πάνω σε κρουαζιερόπλοιο μας έρχεται στο μυαλό ο Τιτανικός του James Cameron. Προτάθηκε για 14 Όσκαρ, κέρδισε εύκολα τα 11 από αυτά,  προκάλεσε πανικό στα media για αρκετό καιρό, ενώ μπήκε στη λίστα των πιο εμπορικών ταινιών όλων των εποχών. Μάλιστα, η τελειομανία του Cameron τον οδήγησε να καταδυθεί μέχρι το ναυάγιο του Τιτανικού, να ανακατασκευάσει το πλοίο σε πραγματικό μέγεθος και να το τοποθετήσει σε δεξαμενή. Πάντως, για την ιστορία, o Tom Cruise είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τον ρόλο του Tζακ, όμως τα χρήματα που ζήτησε δεν επέτρεπαν στο να τον πάρει κανείς στα σοβαρά. Δε θέλουμε να μάθουμε το ποσό.

The Poseidon Adventure

Πρόκειται για μια από τις πρώτες ταινίες καταστροφής της δεκαετίας του '70. Φήμες λένε ότι αποτέλεσε το πρότυπο πάνω στο οποίο γράφτηκε το σενάριο του Τιτανικού (ο James Cameron πάντως δεν έχει παραδεχτεί τίποτα σχετικό). Αξίζει να αναφερθεί ότι το... κακό ξεκινάει από τα μέρη μας και συγκεκριμένα από ένα σεισμό στα ανοιχτά της Κρήτης, που δημιουργεί ένα παλιρροϊκό κύμα. Όταν το κρουαζιερόπλοιο αναποδογυρίσει, οι Gene Hackman, Ernest Borgnine και Red Buttons καλούνται να βγουν ζωντανοί. Επτά χρόνια μετά, γυρίστηκε και η συνέχειά της, "Beyond The Poseidon Adventure". Το 2006, έγινε και το remake της ταινίας, δια χειρός Wolfgang Petersen.

The Legend of 1900

Μεταφερόμαστε στην δεκαετία του '30, στο  Virginia που ταξιδεύει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική τη δεκαετία του '30, φορτωμένο χιλιάδες μετανάστες, μεταφέροντας κάθε λογής ανθρώπους, όνειρα και ιστορίες. Πάνω σε αυτό το πλοίο, γεννήθηκε και πέθανε ο μεγαλύτερος πιανίστας του κόσμου, ο Danny Boodman T. D. Lemon 1900. Η ταινία εκτυλίσσεται μέσω της αφήγησης ενός τρομπετίστα που βρέθηκε σε αυτό το πλοίο και είχε τη τύχη να γνωρίσει το μύθο του 1900. Εκτός από την ίδια την ταινία, αυτό που αξίζει εξίσου είναι η μουσική της, γραμμένη από τον Ennio Morricone.

An Affair to Remember

Μπορεί η παραγωγή του Leo Mc Carey να έχει συνδεθεί κυρίως με ένα από τα διασημότερα κτίρια του Μανχάτταν, το Empire State Building, όμως η όλη υπόθεση ξεκινά εν πλω. Εδώ, ένας πλέι μπόι και μια τραγουδίστρια συναντιούνται στο υπερατλαντικό ταξίδι ενός πλοίου κι ερωτεύονται. Καθώς είναι και οι δύο αρραβωνιασμένοι, συμφωνούν να δώσουν ραντεβού σε έξι μήνες στην κορυφή του Empire State Building για να ξεκαθαρίσουν τη σχέση τους. Άσε που ο (πρωταγωνιστής) Cary Grant  ήταν τότε ένας από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς του Hollywood.

Dodsworth

Κι ενώ ο καημένος ο σύζυγος της Ruth Chatterton, Walter Huston, είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τα χατίρια της γυναίκας του, εκείνη έχει το μυαλό της στα ταξίδια,τα ψώνια, την χλιδή και τα φλερτ με άλλους άντρες. Παίρνουν λοιπόν τα μπογαλάκια τους και ξεκινούν μια κρουαζιέρα προς την Γηραιά Ήπειρο. Τι θα συμβεί όταν αποφασίσει να την αφήσει να ζήσει για λίγο σαν εργένισσα; Μια ταινία αρκετά τολμηρή ταινία για την εποχή της (1936), με επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ και πολύ δυνατές ερμηνείες.

A Night to Remember

Τη συγκεκριμένη μπορείς να την έχεις πετύχει κάνοντας βραδινό ζάπινγκ. Πρόκειται για μια (ακόμη) ταινία που εστιάζει πάνω στην τελευταία -και μοιραία- νύχτα του Τιτανικού. Πολλοί κριτικοί μιλούν για μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους της, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι γυρίστηκε σε μια εποχή που τα εφέ υστερούσαν (1958).

Ship of Fools

Η εν λόγω ταινία δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα κι αυτό λόγω του εξαιρετικού της καστ (Vivien Leigh, Lee Marvin, Simone Signoret, José Ferre). Το “Πλοίο των Τρελών” διηγείται τις ιστορίες των επιβατών ενός γερμανικού υπερωκεάνιου που αναχωρεί από τη Γερμανία με προορισμό το Μεξικό το 1933. Ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός, ο αγώνας για δικαιοσύνη και η σκληρότητα σε μια εποχή όπου ο πόλεμος άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας. Παρ΄όλο που η ταινία ήταν υποψήφια για μερικά από τα κυριότερα Όσκαρ, απέσπασε μόνο αυτά της Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

The Last Voyage

Αν είσαι φαν του Robert Stack ή της Dorothy Malone, η ταινία αυτή είναι η κατάλληλη για σένα. Κατά τ'άλλα το σενάριο είναι γνωστό: Μετά από μια έκρηξη στον λέβητα του κρουαζιερόπλοιου, ένας άντρας παλεύει να σώσει την παγιδευμένη γυναίκα του και την τετράχρονη κόρη τους όσο το πλοίο αρχίζει να βουλιάζει. Στην ταινία πάντως, οι παραγωγοί αποφάσισαν να βυθίσουν ένα πραγματικό πλοίο προκειμένου να προσθέσουν ρεαλισμό στα σκηνικά.
Εσύ ποια ταινία θα προσέθετες στη λίστα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου