ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Βιβλία για να χάνεσαι στις σελίδες τους!


Τα βιβλία που ακολουθούν φιλοδοξούν να συντροφεύσουν τις μέρες και τις νύχτες μας καθώς η άνοιξη καταφθάνει ......

Το σπίτι μόνο, Κοραής Δαμάτης, Γαβριηλίδης
Μεταίχμιο. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη.
Εκεί μπόρεσε να ζήσει το βασικό πρόσωπο του βιβλίου.
Κι αν κάποιες στιγμές απάγκιαζε στη μία πλευρά, γρήγορα ξαναβρισκότανε στην απέναντι όχθη.
Ακροβατούσε ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, σε αλήθειες, ψέματα και επινοήσεις, περπατώντας πάντα πάνω σε διαχωριστικές, ενδιαμέσως, από μια βαθύτερη επιτακτική ανάγκη ενδοσκόπησης της ζωής του και παρατήρησης της ζωής γύρω του.
Άλλωστε αυτό ήταν και το πρώτο μάθημα που του δόθηκε: ενδοσκόπηση και παρατήρηση.
Έτσι πορεύτηκε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι απέφυγε λάθη και υπερβολές, ότι γλίτωσε κλειστές στροφές και κατηφόρες, εξάλλου η πορεία κάθε ανθρώπου έχει τα δικά της μετρήματα, αδυνατώντας πολλές φορές να ορθοποδήσει ακόμη  
Φανταστικά, Pantazonas Yorgos, Λιβάνη
ELIAS PANAGOPOULOS
Το Φανταστικά είναι ένα εγχειρίδιο πνευματικής ανησυχίας, που φιλοδοξεί να εγκατασταθεί στον καθημερινό τρόπο ζωής του αναγνώστη και όχι απλά στη βιβλιοθήκη του. Μέσα από την απλότητα που το διαμορφώνει εξωτερικά και την ιδιαίτερη στοίχιση του εσωτερικά, το βιβλίο ευελπιστεί να μη προβληματίσει τα αναγνωστικά μάτια κατά την ανάγνωση, αλλά τη σύνθεση των σκέψεων του γύρω από θέματα πνευματικού χαρακτήρα.

Απαλλαγμένο από κάθε ίχνος κριτικής πρόθεσης, τα κείμενα του περικλείουν μια πρόθεση επανεξέτασης και επαναπροσδιορισμού, γύρω από 20 επιλεγμένα στοιχεία ζύμωσης αντιλήψεων, που επηρεάζουν κατά πολύ την προσωπική κοσμοθεωρία του καθενός μας. Ευελπιστώντας στο να δημιουργηθεί μια περισσότερο “ενεργή” σχέση με όσους αναγνωρίσουν στο περιεχόμενο του κάτι που τους αφορά, έχει δημιουργηθεί το site fantastika.gr που ως όραμα του έχει την ανάδειξη μιας κουλτούρας, όπου η πνευματικότητα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν είναι πλέον διαχωρισμένα, αλλά αλληλένδετα. Καλώς ορίσατε σε μια φανταστική εκδοχή του εαυτού σας…την καλύτερη.
Το δίλημμα του σκαντζόχοιρου, Τσαγκά Ελένη, Ωκεανίδα
Είτε για να ζεσταθούν είτε για να ζευγαρώσουν, οι σκαντζόχοιροι όταν πλησιάζουν ο ένας τον άλλο πληγώνονται από τα αγκάθια του συντρόφου τους. Πονάνε...Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τους εραστές. H υπερβολική οικειότητα κάποια στιγμή τραυματίζει κι απογοητεύει. «Τελικά υπάρχει ασφαλής απόσταση ανάμεσα στο πολύ κοντά που πληγώνει και στο πολύ μακριά που παγώνει;» αναρωτιέται η Γεωργία, η ραδιοφωνική παραγωγός στο μεγαλύτερο σταθμό της πόλης, που ζούσε μια ήρεμη και βαρετή ζωή για πολλά χρόνια δίπλα στον εφηβικό της έρωτα κι ας τον είχε πιάσει αρκετές φορές με άλλες γυναίκες. Και μετά… ξύπνησε! Κι αποφάσισε να πιει τη ζωή με το μπουρί της σόμπας ψάχνοντας ταυτόχρονα για το μεγάλο έρωτα. Απογοητεύεται όμως από τους άντρες και πληγώνεται, αλλά και κείνη τους πληγώνει χωρίς οίκτο. Και τους αποτελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλά ούτε μία στιγμή δεν εγκαταλείπει. Γιατί μπορεί στα είκοσί της να αισθανόταν σαράντα, τώρα όμως στα τριάντα και βάλε νιώθει είκοσι και βγάλε. Και δεν φοβάται πια να ζήσει, να ερωτευτεί, να ρισκάρει, φοβάται μόνο το μυστηριώδη άγνωστο που της στέλνει μήλα και ανθοδέσμες, και στο τέλος φτάνει να απειλεί την ίδια της τη ζωή. Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για όσους δεν φοβούνται να ζήσουν και να ρισκάρουν ψάχνοντας τον μεγάλο έρωτα!
Η Σμύρνη στις φλόγες, Αρίτζις Ομέρο, Πατάκης
Με άξονα την πολεµική σύγκρουση ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία µεταξύ 1919 και 1922, που κορυφώνεται µε τον διωγµό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και την καταστροφή της Σµύρνης, ο ΟµέροΑρίτζις αφηγείται τις δραµατικές συνέπειες του διωγµού αυτού.

O Νικίας, ένας Έλληνας πρώην στρατιώτης και τώρα πρόσφυγας, θα πρέπει να αντιµετωπίσει την επιστροφή σε µια πατρίδα ριζικά µεταµορφωµένη από την αντάρα του πολέµου. Ωστόσο, είναι ακόµη ικανός να ζωντανεύει τις πιο µύχιεςαναµνήσεις της ζωής του, ως και την ίδια την υπόσχεση του έρωτα. Περιπλανιόµαστε µαζί του στους δρόµους της κατεστραµµένης πόλης, συγχέουµε τους ήχους της απόγνωσης µε τις φωνές των αρχαίων ποιητών που µας τραγουδούν το ένδοξο παρελθόν της «πόλης της ζωής» και µας εµψυχώνουν για να παραµείνουµε ζωντανοί. Καθώς κινούνται σαν οµηρικάφαντάσµατα, χαµένα µέσα σ’ αυτό το σκηνικό του ολέθρου, τα πρόσωπα αυτού του έργου δηµιουργούν στον µυηµένο αναγνώστη µια αίσθηση οικειότητας, ενώ στον νεοφώτιστο προσφέρουν ένα συναρπαστικό ιστορικό και µυθολογικό οδοιπορικό το οποίο, κατά το πρότυπο της κλασικής εποποιίας, συνορεύει τόσο µε το ηρωικό στοιχείο, όσο και µε το φοβερό και φωτίζει τα εσώτερα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Ο αναγνώστης του Η Σµύρνη στις φλόγες θ’ ανακαλύψει πως τα αιµατηρά γεγονότα της καταστροφής της Σµύρνης φωτίζονται µε µεγάλη µαεστρία από την ποιητική γλώσσα του Αρίτζις, ο οποίος πέρα από την αφήγηση έχει τη ικανότητα να αναπλάθει πολύ ζωντανά εικόνες και καταστάσεις.
Ο αχός της εποχής, Τζούλιαν Μπαρνς, Μεταίχμιο
Μάιος του 1937. Ένας τριαντάρης περιμένει δίπλα στον ανελκυστήρα μιας πολυκατοικίας του Λένινγκραντ. Περιμένει όλη τη νύχτα ότι ανά πάσα στιγμή θα τον οδηγήσουν στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας.
Καμιά από τις διασημότητες που γνώρισε την περασμένη δεκαετία δεν μπορεί τώρα να του φανεί χρήσιμη. Και ελάχιστοι από όσους οδηγούνται στο Αρχηγείο επιστρέφουν.
Αυτή είναι η αφετηρία του νέου αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Μπαρνς, μια ιστορία για τη σύγκρουση ζωής και τέχνης, το θάρρος, τη δειλία, και τον πόνο του αναπόφευκτου συμβιβασμού. Τ
ο βιβλίο αναφέρεται στη ζωή, το έργο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς καθώς και στη σύγκρουσή του με το σταλινικό καθεστώς.

πηγη

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας! Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου