ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καλού δίκαννου!


Μια ματιά στην «ουσία»!

Άραγε αν του αφαιρούσαμε το σκάλισμα, θα έχανε την υπόσταση του κάλλιστου όπλου; Μάλλον όχι, όπως δεν θα την έχανε αν αφαιρούσαμε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που έχουν περάσει στη συνείδησή μας ως ενδεικτικά...
του «καλού όπλου».
Το χειροποίητο όπλο ύψιστης ποιότητας έχει μια αίσθηση στα χέρια που είναι μοναδική. Καθώς το κινείς για να το επωμίσεις είναι σαν κάτι ζωντανό, ανταποκρίνεται στην κάθε κίνηση χωρίς αντίσταση, λες και διαβάζει τη σκέψη σου.
Αυτή η αίσθηση είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καλού όπλου. Οταν ένας αδαής περί των μυστικών των όπλων πιάσει ένα τέτοιο δίκαννο στα χέρια του η αντίδρασή του είναι? ένα αυθόρμητο πλατύ χαμόγελο. Το σώμα του αναγνωρίζει ότι αυτό που κρατά είναι κάτι διαφορετικό, κάτι καλό.
Αν αυτή η αίσθηση είναι το ζητούμενο, τότε τι μπορεί να αφαιρεθεί από τη συνήθη συνταγή του «καλού δίκαννου», χωρίς να χάσουμε την ουσία; Αυτή η αφαίρεση θα μειώσει την τιμή, ώστε η αίσθηση του καλού δίκαννου να γίνει προσιτή στον μέσο κυνηγό;
Αυτόματοι εξολκείς
Το πρώτο χαρακτηριστικό που μπορεί να φύγει είναι οι αυτόματοι εξολκείς. Εφευρέθηκαν για να επιταχύνουν το γέμισμα σε κυνήγια λόρδων, που είχαν στη διάθεσή τους? γεμιστές όπλων.
Αλλωστε, σήμερα γίνεται μεγάλη προσπάθεια αποφυγής της ρύπανσης του χώρου με άδειους κάλυκες.
Επιπλέον, οι αυτόματοι εξολκείς αυξάνουν το κόστος κατασκευής, επειδή είναι ένας πρόσθετος μηχανισμός που πρέπει να κατασκευαστεί και να ρυθμιστεί. Το αυτόματο άνοιγμα είναι ουσιαστικά ένα σύστημα υποβοήθησης του ανοίγματος του όπλου αλλά στην ουσία ένα ακόμα περιττό φορτίο.
Φτιάχτηκε και αυτό για κυνήγι λόρδων και δεν χρειάζεται σε κανονικό κυνήγι στο βουνό ή στο καρτέρι.
Το σκάλισμα είναι μια πολυτέλεια που άρχισε από την ενστικτώδη τάση όλων των κυνηγών -πρωτόγονων και μη- να διακοσμούν τα όπλα τους. Από ένστικτο το σκάλισμα έχει πάρει τη διάσταση βιομηχανίας και το κόστος είναι ανάλογο. Ενα όπλο ύψιστης ποιότητας, με κάλυψη στο 100% της επιφάνειάς του, έχει 800 ώρες σκάλισμα? προς 50 ευρώ την ώρα σε τρέχουσες τιμές.
Μερικοί κατασκευαστές μάλιστα δίνουν τιμές των όπλων τους δηλώνοντας ότι το σκάλισμα είναι έξτρα. Ενα όπλο με τιμή 25.000 ευρώ χωρίς σκάλισμα συχνά φτάνει τις?100.000 ευρώ σκαλισμένο. Το σκάλισμα είναι εξ ορισμού επιδερμικό, αφού χαράσσεται η εξωτερική επιφάνεια και δεν επηρεάζεται η ουσία του όπλου.
Στην ίδια κατηγορία των «επιδερμικών» στοιχείων κατατάσσεται και η καρυδιά με τα έντονα νερά. Η καρυδιά είναι καρυδιά, είτε έχει νερά είτε όχι.
Η σκέτη καρυδιά χωρίς νερά δεν πάσχει από καμιά αδυναμία, ενώ μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή διότι είναι πιο ανθεκτική στις κάμψεις του κοντακιού κατά το κλώτσημα.
Τα νερά δεν είναι τίποτε παραπάνω από παραξενιές τις φύσης, που συσσώρευσε κάποια οξειδωμένα ορυκτά στις ρίζες του δέντρου.
Το κόστος ενός κομματιού σκέτης καρυδιάς είναι γύρω στα 50 με 70 ευρώ. Οταν έχει έντονα νερά «εκθεσιακής ποιότητας», το κόστος μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ. Η κατασκευή του κοντακιού απλουστεύεται από μια βάση απλού σχήματος, αφού έτσι μπορεί να γίνει με αυτόματα μηχανήματα.
Η μονή σκανδάλη είναι επίσης μια περιπλοκή που δεν είναι αναγκαία. Το ίδιο ισχύει και για την αυτόματη ασφάλεια, την ψάθα στο κοντάκι, το σκόπευτρο από ελαφαντοστούν ή χρυσό. Ολα είναι δευτερεύοντα στοιχεία.
Οι ρίγες είναι εντελώς αχρείαστες. Δεν συγκρατούν τις κάννες και δεν συμβάλλουν στην αντοχή του όπλου στον χρόνο. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, διότι ανάμεσά τους αναπτύσσεται κρυφή σκουριά.
Για την υποβοήθηση της σκόπευσης μπορεί να εφαρμοστεί μια ελαφριά ρίγα από ίνες άνθρακα.
Κατανομή βάρους

Η καλή αίσθηση ενός δίκαννου στα χέρια εξαρτάται από την κατανομή βάρους του υλικού κατά μήκος του όπλου.

Επειδή οι κάννες είναι πάνω από το μισό μήκος του όπλου, το προφίλ τους παίζει μεγάλο ρόλο στο σωστό ζύγισμα. Η αδιάφορη κατασκευή καννών για λόγους μείωσης κόστους δεν μπορεί να καταλήξει σε αυτό το «ζωντανό» ζύγισμα που έχουν τα καλά όπλα.
Με τους σημερινούς τόρνους CNC, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατασκευή καννών?«βαριδιών». Ο τόρνος CNC μπορεί να κατασκευάσει κάννες με ελεγχόμενο πάχος, σε κάθε σημείο κατά μήκος της κάννης.
Αυτή η δυνατότητα σε συνδυασμό με ένα καλό ατσάλι, όπως το 4140 ή το Boehler, μπορεί να μειώσει το βάρος στο μπροστινό μέρος των καννών, καθώς και το συνολικό βάρος τους.
Οταν λείπουν οι ρίγες, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Για οικονομία οι κάννες θα έχουν τσοκάκια και θα προσφέρονται μόνο σε μήκος 67 εκατοστών.
Επίσης αδιαπραγμάτευτο στοιχείο είναι ένας ανθεκτικός και λειτουργικός μηχανισμός. Και επειδή αναφερόμαστε σε όπλο χαμηλού κόστους, αφήνουμε κατά μέρος τις ολόκληρες φωτιές με τα 19 τμήματα ανά φωτιά. Η περιπλοκή στο σύστημα πυροδότησης δεν είναι αναγκαστικά ένδειξη καλής ποιότητας.
Το ίδιο ισχύει για τα περίπλοκα και σύνθετα κλειδιά. Ενα κλειδί γενναίων διαστάσεων είναι υπεραρκετό. Εχουν κατασκευαστεί όπλα με εξαιρετικό ζύγισμα, τα οποία χρησιμοποίησαν απλούστατους μηχανισμούς.
Παραδείγματα αυτών των όπλων είναι το αναδιπλούμενο Bernardelli και το γαλλικό Hercule, καθώς και διάφορα κοκοροτούφεκα με μηχανισμό back action, όπου το ελατήριο είναι πίσω και η φωτιά απλή (όπως το Midland). Στον απλό μηχανισμό διευκολύνεται και η κατασκευή και εφαρμογή του κοντακιού.
Η μείωση κόστους σε ένα δίκαννο που ακολουθεί τη φιλοσοφία της «απόσταξης» των στοιχείων ποιότητας είναι σημαντική. Είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένα τέτοιο πλαγιόκαννο που θα καλύπτει το κενό της αγοράς που υπάρχει σήμερα, γύρω στα 1.000 με 1.500 ευρώ.
Πρόκειται για μια συνταγή που δεν μπορούν να φτιάξουν κατασκευαστές χωρίς φαντασία και τόλμη, αυτοί δηλαδή που προτιμούν την εύκολη συνταγή της κατασκευής κακέκτυπων αγγλικών όπλων, για? αγοραστές που δεν ξέρουν τι αγοράζουν!
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας! Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου