Διάβασε τα, βάλε τα πρώτο τραπέζι πίστα στη βιβλιοθήκη σου (για να δείξεις 'τυπάς') ή, ακόμη καλύτερα, κάνε τα δώρο σε όσους αγαπάς ή εκτιμάς. Γιατί ένα βιβλίο ίσον χίλια μελομακάρονα. Ειδικά όταν μιλάμε, όπως εδώ, για καινούργιες κυκλοφορίες.
Άνθρωπος στον Άρη, Andy Weir (εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Με διαφορά το καλύτερο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς,το οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται ταινία από τον Ridley Scott με πρωταγωνιστή τον Matt Damon. Αν και το 'φαντασίας' δεν είναι ακριβώς σωστό αφού ότι περιγράφει ο συγγραφέας για το πως ο αστροναύτης που έμεινε κατά λάθος πίσω (οι υπόλοιποι έφυγαν όταν ξέσπασε αμμοθύελλα) επιβίωσε μόνος του 1387 μέρες στην επιφάνεια του Άρη, είναι επιστημονικά ακριβές. Σε τέτοιο σημείο που έχει δεχθεί επανειλημμένως συγχαρητήρια από τους ειδικούς της NASA. Ένα γεγονός που σε κάνει να μένεις ακόμη περισσότερο με το στόμα ανοιχτό διαβάζοντας αυτό τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος. Συγκεκριμένα ενός πνεύματος που είναι ταυτόχρονα γεμάτο χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Προσοχή. Μην αρχίσεις να το διαβάζεις πριν την αλλαγή του χρόνου. Παίζει να σε απορροφήσει τόσο ώστε να μην σου κάνει καρδιά να πας καν στο ρεβεγιόν.
Ο κύκλος, Dave Eggers (εκδόσεις Κέδρος)
To έχουν χαρακτηρίσει προφητικό και -δικαίως, έως ένα βαθμό- ως 'Ένα 1984 για τη γενιά του διαδικτύου'. Και όντως είναι ήδη 'παγκόσμιο best seller' σε τουλάχιστον 22 χώρες. Αλλά το μεγάλο του ατού, αυτό που το καθιστά ιδανικό για τη γενιά των social media ( ειδικά αυτούς που έχουν να πιάσουν στο χέρι χάρτινο βιβλίο από την εποχή που πήραν το πτυχίο τους) είναι η προνομιακή ματιά που σου παρέχει στο τι συμβαίνει μέσα στα χλιδάτα γυάλινα campus των μεγαλύτερων εταιριών του internet. Ακόμη και αν ο συγγραφέας επιμένει ότι δεν περιγράφει συγκεκριμένη εταιρεία. Πάντως, και να ισχύει αυτό, η ιστορία της νεαρής απόφοιτου πανεπιστημίου που πετυχαίνει να προσληφθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ίντερνετ στον κόσμο και στην πορεία συνειδητοποιεί το 'βαρύ και ασήκωτο' μέλλον που μας έρχεται κατακούτελα, έχει αφάνταστο ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια, διαβάζεται νεράκι.
Το δίδυμο, Τζορτζ Πελεκάνος (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Λογικά έχεις ήδη διαβάσει όλα τα βιβλία του Ελληνοαμερικάνου συγγραφέα. Τον οποίο, μην ξεχνιόμαστε, έχει 'μπραντάρει' ο Stephen King ως 'μεγαλύτερο εν ζωή συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων στις ΗΠΑ. Αν όχι μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις από εδώ με τον πρωταγωνιστή, Σπίρο Λούκας, να προσπαθεί να πάρει πίσω από ένα επικίνδυνο κακοποιό τον πίνακα που έκλεψε από την σύντροφό του. Φουλ στην ατμόσφαιρα, όπως συνήθως, και στον ρεαλισμό. Φουλ στη δράση. Φουλ στην αδρεναλίνη. Γενικώς ο George, φίλος από τα παλιά και σπάνιος χαρακτήρας, σπάνια απογοητεύει. Έχει βρει τη φόρμουλα που του πάει και την εκτελεί αψεγάδιαστα.
Υπεραιχμή, Τόμας Πίντσον (εκδόσεις Ψυχογιός)
Δεν χρειάζεσαι ποτέ αφορμή για να διαβάσεις τι έχει στο μυαλό του αυτός ο συγκλονιστικός συγγραφέας. Ωστόσο το timing για να ξεκινήσεις να τον ανακαλύπτεις τώρα είναι εξαιρετικό, αφού αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει ο Paul Thomas Anderson τα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του Inherent Vice, του πρώτου μυθιστορήματος του που θα δούμε στην μεγάλη οθόνη, με τον Joaquin Phoenix στο ρόλο του χίπη Καλιφορνέζου ντετέκτιβ. Στην Υπεραιχμή το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό αφού ο αιεθαλής agent provocateur μας μεταφέρει στην Νέα Υόρκη του 2001, στο διάστημα μετά την κατάρρευση των μετοχών των εταιρειών πληροφορικής και πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτή την φορά ηρωίδα και οδηγός μας είναι μια εργαζόμενη μητέρα και ιδιοκτήτρια ενός μικρού γραφείου ερευνών που αναλαμβάνει να σκαλίσει τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών και του σπασίκλα δισεκατομμυριούχου διευθύνοντα συμβούλου της και καταλήγει σε ένα κόσμο γεμάτο εμπόρους ναρκωτικών, χάκερ και ρώσους μαφιόζους. Ένα ακόμη ταξίδι στα όρια μεταξύ ωμού ρεαλισμού και αφαιρετικού σουρεαλισμού. Μια ακόμη ευκαιρία να απολαύσουμε ένα δυνατό μυαλό που συνεχίζει να τρέχει, στα 76 του, με 1.000.
Οι κατσαρίδες, Jo Nesbo (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Το δεύτερο από τα βιβλία της σειράς με ήρωα τον Χάρι Χόλε δια χειρός του Νορβηγού ημίθεου του αστυνομικού μυθιστορήματος. Εκείνου όλα τα βιβλία του οποίου πουλάνε σαν ζεστό ψωμάκι. Αυτή τη φορά το περιβάλλον είναι σαφώς πιο εξωτικό απ'ότι έχουμε συνηθίσει αφού ο 'τύφλα στο μεθύσι' ντετέκτιβ ταξιδεύει ως την Ταϊλάνδη με αφορμή την δολοφονία του νορβηγού πρέσβη σε έναν οίκο ανοχής της Μπανγκόκ και εντολή να κουκουλώσει την υπόθεση, αφού ο νεκρός είχε στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας. Εννοείται πως οι τοίχοι κρύβουν, πέρα από κατσαρίδες, πολύ πιο αηδιαστικές αποκαλύψεις. Όπως εννοείται πως τα δάχτυλά σου θα βγάλουν κάλους από την ταχύτητα με την οποία θα πιάνεις τον εαυτό σου να γυρίζει τις σελίδες. Μπράβο του που συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο. Μπράβο μας που τον ανακαλύψαμε νωρίς και τον εκτοξεύσαμε στην στρατόσφαιρα της επιτυχίας.
Station Eleven, Emily St. John Mandel
To ξέρω ότι έχεις κουραστεί να διαβάζεις μετα-αποκαλυπτικά μυθιστορήματα. Το ίδιο και εγώ, παρόλο που είμαι φανατικός του είδους. Το Station Eleven όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν υπάρχουν πουθενά zombie, τέρατα ή εξωγήινοι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατεστραμμένη Αμερική, 20 χρόνια μετά το ξέσπασμα μιας φονικής γρίπης, και ένα μάτσο ηθοποιούς και μουσικούς που πηγαίνουν από απομονωμένη κοινότητα σε απομονωμένη κοινότητα παίζοντας έργα του Σέξπιρ και δίνοντας συναυλίες. Γιατί ναι, η επιβίωση δεν είναι αρκετή. Ένα μυθιστόρημα σχετικά με την τέχνη, την δημοσιότητα και το κουβάρι μπλεγμένων σχέσεων που χρειάζεται μια κανονική αποκάλυψη για να διευκρινιστούν.
ΜΟΙΡΟΛΑ 3, Βαγγέλης Ραπτόπουλος (εκδόσεις Τόπος)
Του έχω αδυναμία. Το παραδέχομαι. Είναι, για μένα (και για πολλούς άλλους, θέλω να υποθέτω), κάτι σαν τον σοφό κοσμογυρισμένο θείο ναυτικό που γυρίζει για να μου αφηγηθεί λιμανίσιες ιστορίες. Αν και εδώ η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική αφού επιλέγει να μεταφέρει το 'Παραμύθι χωρίς όνομα' της Πηνελόπης Δέλτα' σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου ο πλανήτης έχει καταστραφεί και εμείς έχουμε γυρίσει ξανά στο αγροτικό μας παρελθόν. Αναπάντεχος. Ναι, όπως πάντα.
Ήμουν σε δίλημμα μέχρι τελευταία στιγμή ανάμεσα σε αυτό και το λεύκωμα για τα 75 χρόνια της Marvel (http://www.public.gr/product/books/english/art/photo-essays/75-years-of-marvel-comics/prod6960176pp/ ). Μόνο που εκείνο ήταν πολύ πιο ακριβό. Επίσης, αν και επίσης θα ήταν στολίδι για το τραπέζι στο καθιστικό σου, δεν σου έδινε την ευκαιρία να θυμηθείς πόσο όμορφη είναι η ζωή. Ειδικά εκείνες τις μέρες που ξυπνάς με νεύρα και το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να ντυθείς και να πας στην δουλειά.
Ιδανικό δώρο για να δείξεις στον άλλο/η ότι τον θεωρείς artistic και προχωρημένο. Ιδανικό συμπλήρωμα και στη δική σου βιβλιοθήκη. Γιατί τα έργα του Banksy, του σύγχρονου Πάπα του graffiti και της street art, είναι πραγματικά 'μητροπολιτικά' έργα τέχνης. Στη συγκεκριμένη έκδοση ο γκραφιτάς ΚΕΤ παρουσιάζει τα καλύτερα έργα όχι μόνο του Bansky, αλλά και των κυριότερων εκπροσώπων της γενιάς του.
Fourth of July Creek, Smith Henderson
Δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Αλλά, μεταξύ μας, αυτό δεν σε κάνει να το θέλεις ακόμη περισσότερο; Πρόκειται για ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς, εντός κάθε σχετικής λίστας που φτιάχνεται αυτό τον καιρό, με ήρωα ένα κοινωνικό λειτουργό στην Montana των 80s που προσπαθεί να σώσει ένα νεαρό αγόρι -που έχει μεγάλωσει σε ημιάγρια κατάσταση- από τα χέρια του παρανοϊκού πατέρα του ο οποίος είναι σίγουρος ότι ο κόσμος όπου να' ναι θα τελειώσει και οφείλει να είναι σούπερ προετοιμασμένος. Εξαιρετικό ντεμπούτο από ένα συγγραφέα από τον οποίο περιμένουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Το γκόλεμ και το τζίνι, Helene Wecker (εκδόσεις Selini)
Το περίμενα καιρό να κυκλοφορήσει αυτό στα ελληνικά για να μπορώ να το μοιραστώ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που δικαίως έγινε διεθνές best seller (επίσης ήταν υποψήφιο για δεκάδες βραβεία, αρκετά από τα οποία τα κέρδισε). Πρωταγωνιστές ένα γκόλεμ (βλέπε ένα πλάσμα από πηλό που κατασκεύασε ένας μυστηριώδης Ραβίνος από την Πολωνία) και ένα τζίνι (βλέπε ένα πλάσμα καμωμένο από φωτιά που γεννήθηκε στην έρημο της Συρίας και παρέμενε φυλακισμένο επί αιώνες μέσα σε ένα χάλκινο φλασκί) που συναντιούνται στο μεγάλο χωνευτήρι λαών της Νέας Υόρκης του 1889.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου