ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Tι να διαλέξω: Ασπράδι ή κρόκο αβγού;

Tι να διαλέξω: Ασπράδι ή κρόκο αβγού;

Ασπράδι
Αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό (περίπου 87,9% κατά βάρος) και πρωτεΐνες (10,6%), ως επί το πλείστον αλβουμίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη
δόμηση του μυϊκού ιστού, των ορμονών, των αντισωμάτων κ.ά. Οι πρωτεΐνες του ασπραδιού έχουν υψηλότατη διατροφική αξία, συγκριτικά ανώτερη από κάθε είδους κρέατος, είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμες και πλήρεις, περιέχουν δηλαδή όλα τα βασικά αμινοξέα που δεν μπορεί να κατασκευάσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να λαμβάνει καθημερινά μέσω της τροφής.
Κρόκος
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη (160-200 mg ένας μέτριος), καθώς και σε λιπαρά, εκ των οποίων όμως τα αναλογικά περισσότερα είναι ακόρεστα, μεταξύ των οποίων και ω-3, και τα λιγότερα κορεσμένα (περίπου 30%). Σε αντίθεση όμως με το ασπράδι ο κρόκος διαθέτει πλούσιο περιεχόμενο σε βιταμίνες, όπως Α, B2, φολικό οξύ, χολίνη, Β12, D και E, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως φώσφορος και σίδηρος, αντιοξειδωτικά (λουτεΐνη, ζεαξινθίνη) αλλά και σε φωσφολιπίδια, όπως η λεκιθίνη. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν καθοριστικά στη καλή λειτουργία και την προστασία νευρικού συστήματος, εγκεφάλου, καρδιάς, αγγείων, ματιών και αρθρώσεων.
Πάνε «πακέτο»
Ασπράδι και κρόκος συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο «διατροφικό πακέτο», μοναδικής θρεπτικής πληρότητας, και πολύτιμο για όλες τις ηλικίες, και γι' αυτό είναι καλύτερο να καταναλώνονται μαζί και όχι να διαχωρίζονται. Καταναλώνοντας για παράδειγμα αποκλειστικά το ασπράδι παίρνετε μόνο πρωτεΐνες και κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο από όσα υπάρχουν εν αφθονία στον κρόκο. Αν λοιπόν δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε για τις τιμές της χοληστερίνης σας στο αίμα, μπορείτε να τρώτε 1 αβγό με τον κρόκο σε καθημερινή βάση, δεδομένου όμως ότι στην ποσότητα αυτή συνυπολογίζετε και όσα αβγά περιέχονται σε άλλα τρόφιμα που καταναλώνετε, όπως γλυκά, μαγιονέζα, προϊόντα ζύμης κ.λπ. Ειδάλλως, κατά τη συμβουλή του γιατρού σας.
Ποιο από τα δύο;
Όταν πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ασπράδι και κρόκο, τότε το ασπράδι αποτελεί καλύτερη επιλογή, ιδίως δε σε διατροφές αθλητών και σε δίαιτες αδυνατίσματος: αποδίδει λιγότερες θερμίδες ανά τεμάχιο, δεν έχει λιπαρά και χοληστερίνη, οι πρωτεΐνες του ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό, δημιουργεί πληρέστερη αίσθηση κορεσμού και για περισσότερη ώρα. Επιπλέον μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια αρκετά ασπράδια καθημερινά, π.χ. για να ενισχύσετε τα γεύματά σας με πρωτεΐνες ή ως υποκατάστατο του κρέατος, αν και το διατροφικά σωστό είναι για κάθε 2-3 ασπράδια να προσθέτετε και ½-1 κρόκο, έτσι ώστε να προσλαμβάνετε μεγαλύτερη ποικιλία απαραίτητων διατροφικών στοιχείων.
Συμβουλή ασφαλείας:
 Πριν διαχωρίσετε το ασπράδι από τον κρόκο πρέπει να βράζετε το αβγό ολόκληρο για περίπου 7 λεπτά. Τα ασπράδια ποσέ απαιτούν ψήσιμο για τουλάχιστον 5 λεπτά, ενώ οι ομελέτες ασπραδιών πρέπει να ψήνονται και από τις δύο πλευρές μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου