|
Eκτέλεση
Φτιάχνουμε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ: Ανακατεύουμε μισό κιλό αλεύρι με τη μαγιά και λίγο ζεστό νερό να γίνει σαν πηχτός χυλός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Το πρωί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, τη ζυμώνουμε λίγο ακόμη, κρατάμε λίγη ζύμη και πλάθουμε 2 στρογγυλά καρβέλια, τα οποία βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Με τη ζύμη που κρατήσαμε, πλάθουμε 2 κορδόνια και φτιάχνουμε στην επιφάνεια το σχήμα του σταυρού και όποια άλλη διακόσμηση θέλουμε. Σκεπάζουμε πάλι τα χριστόψωμα και τα αφήνουμε σε ζεστό χώρο ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο. Μόλις διπλασιαστούν, τα αλείφουμε με τους κρόκους (που έχουμε χτυπήσει με ελάχιστο νερό) και μπήγουμε στο κέντρο τους από 1 καρύδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκαν, τα βγάζουμε από το ταψί μόλις ροδίσουν και τα χτυπάμε από την κάτω πλευρά. Αν ακουστεί ένας ξερός, υπόκωφος ήχος, είναι έτοιμα.
Χριστόψωμο Στολισμένο και «κεντημένο» ψωμί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συνήθως με επίγευση γλυκάνισου. Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου