Στην Ξάνθη, άγνωστοι «έλουσαν» σκύλο με οξύ σε όλο το σώμα και τα μάτια. Στη Μεσσηνία, τετράποδο πυροβολήθηκε εξ επαφής, με αποτέλεσμα τα σκάγια να απλωθούν σε όλο του το σώμα. Στα Χανιά, άγνωστοι έδεσαν σκυλάκι με αλυσίδα και το άφησαν να πεθάνει από την ασιτία και την ανυδρία. Στη Ρόδο, κουτάβι χτυπήθηκε θανάσιμα με σιδερένιο σωλήνα. Στη Λέσβο, σκυλίτσα εντοπίστηκε δεμένη, σε άθλια κατάσταση, σε χωράφι, με το λουρί της να έχει μπει μέσα στο δέρμα της.
«Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», είχε πει πριν από χρόνια ο Μαχάτμα Γκάντι. Στην Ελλάδα, το έτος 2014, οι θανατώσεις ζώων με κυνηγετικές καραμπίνες, σφυριά, τσάπες, μεταλλικές ράβδους, οι δηλητηριάσεις και οι μέχρι θανάτου βασανισμοί τους αποτελούν σχεδόν καθημερινή είδηση.
Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι καινούργιο, κάθε φορά όμως σοκάρει. Ο νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς ικανοποιεί τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για μια λεπτομερή ρύθμιση, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, που όμως δεν εφαρμόζεται. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στην επαρχία, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι κακοποιήσεις ζώων δεν φτάνουν καν μέχρι τις αρχές.
Πρόσφατα στοιχεία της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης που έφτασαν στη Βουλή, αναδεικνύουν την Αττική και την Κρήτη ως τις δύο περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα καταγγελθέντα περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων. Ο κόσμος στις περιοχές αυτές μιλάει, σύμφωνα με εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων. «Στην επαρχία φοβούνται να μιλήσουν, ειδικά αφού η καταγγελία θα πρέπει να γίνει επώνυμα. Φοβάται όταν είναι ο γείτονάς του», τονίζουν.
Ο Θοδωρής εντοπίστηκε ετοιμοθάνατος και είναι πλέον υγιής
Στις φιλοζωικές οργανώσεις και τα καταφύγια αδέσποτων ζώων φτάνουν διαρκώς ψυχές εγκαταλελειμμένες, κακοποιημένες, θύματα τροχαίων που τα άφησαν στη μέση του δρόμου ασυνείδητοι οδηγοί, ζώα κατασχεμένα από ιδιοκτήτες που δεν τα τάιζαν ή τα βασάνιζαν, πεταμένα σε κάδους μέσα σε σακούλες σκουπιδιών. Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις ζώων, η φροντίδα των οποίων ανατίθεται στις δομές αυτές, διότι οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν διαθέτουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρούν είτε τον χρόνο για να τους παρέχουν την παραίτηση φροντίδα. Με τη σειρά τους, οι οργανώσεις αναλαμβάνουν να τα περιθάλψουν, με στόχο να καταλήξουν σε ένα σπίτι όπου θα βρουν τη ζεστασιά, την ασφάλεια και την αγάπη.
Τα αδέσποτα διαρκώς πληθαίνουν. Η βασική αιτία είναι ότι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς τους και ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να υιοθετήσουν από καταφύγια, που αδυνατούν με τη σειρά τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα αυτά τα αξιαγάπητα τετράποδα.
Η Φρίντα, μια ανάπηρη γάτα, στο καινούργιο της σπίτι στη Σαντορίνη
Εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων μιλούν στο newsbeast.gr για το φαινόμενο, που εξελίσσεται σε μάστιγα, και προτρέπουν τους πολίτες να επιλέξουν την υιοθεσία, από την αγορά του κατοικίδιου, αναλύοντας τα επιχειρήματά τους:
Υιοθετήστε ένα υγιές ζώο
Τα ζώα που φτάνουν στα καταφύγια εμβολιάζονται αμέσως, στειρώνονται και αποκτούν το απαραίτητο τσιπάκι. Στις καθαρόαιμες φυλές παρατηρείται εκφυλισμός και εμφανίζουν πολλά προβλήματα υγείας, όπως σημειώνει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας Anim.A.L., δρ. Φένια Καλογεροπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, τα ζώα που φτάνουν στα pet shops, προέρχονται από γονείς που ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε μικρά κλουβιά και μέσα σε ακαθαρσίες. Αντιθέτως, ένα τετράποδο που θα υιοθετηθεί από μια φιλοζωική είναι ένα περισσότερο υγιές ζώο και ήδη η οργάνωση έχει καλύψει το μεγαλύτερο δίκτυο στήριξής του.
Ο βασιλιάς Αρθούρος μετά την πολύμηνη νοσηλεία του στην κλινική
Από την πλευρά της, η κ. Τζένη Καλλέργη, πρόεδρος του ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω. (ΠΡΟσωρινη ΣΤεγη σε ΑδεσποΤΕς ψΥχες τΩρα», που εδρεύει στη Γλυφάδα, σημειώνει πως τα pet shops είναι συνήθως παράνομα, καθώς στα περισσότερα δεν υπάρχει η άδεια εκτροφέα, μια διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα. Και εκείνη αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, τονίζοντας τον κίνδυνο μεταφοράς ασθενειών, αλλά και το γεγονός πως στα ζώα που υιοθετούνται από καταφύγια έχουν γίνει ήδη όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, με αποτέλεσμα να είναι γνωστά τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζώο.
Είναι δωρεάν
«Είναι ηθικά απαράδεκτο να πάρεις ένα ζώο και να το πληρώσεις τη στιγμή που δίνονται δωρεάν», τονίζει η κ. Καλλέργη. Πέρα από το ηθικό σκέλος, είναι γεγονός πως η υιοθεσία είναι μια πολύ λιγότερο δαπανηρή υπόθεση σε σύγκριση με την αγορά από pet shops ή από άλλες πηγές. Επιπλέον, στα καταφύγια, τα ζώα έχουν ήδη εμβολιστεί και στειρωθεί, γεγονός που σημαίνει λιγότερα έξοδα για τον νέο ιδιοκτήτη.
Σώστε μια ζωή
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, λόγω του υπερπληθυσμού, τα καταφύγια ίσως χρειαστεί να πάρουν κάποιες σκληρές αποφάσεις για ζώα που δεν έχουν υιοθετηθεί πολύ καιρό, ενώ συνεχώς έρχονται νέες «παραλαβές».
Η Ροζαλία έχει πια το δικό της παπουτσάκι που τη βοηθάει να μην τραυματίζει το ποδαράκι της
Ο αριθμός των ευθανασιών θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά, εάν περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούσαν τα κατοικίδια ζώα τους αντί να τα αγοράζουν. Με την υιοθεσία, μπορεί να σωθούν οι ζωές δύο ζώων, του κατοικίδιου αλλά και ενός άλλου αδέσποτου που θα διασωθεί αφού θα έχει ελευθερωθεί χώρος.
Λέτε «όχι» στα puppy mills και τα pet shops
Στα puppy mills, γνωστά και ως «εργοστάσια» παραγωγής σκύλων, τα ζώα ζουν σε σοκαριστικές συνθήκες με κακή ή χωρίς ιατρική περίθαλψη. Οι γονείς των κουταβιών φυλάσσονται σε κλουβιά για να αναπαραχθούν ξανά και ξανά για πολλά χρόνια, χωρίς ανθρώπινη συντροφιά και με ελάχιστη ελπίδα να ανήκουν σε μια οικογένεια. Και όταν πλέον δεν είναι «κερδοφόρα», τα σκυλιά αναπαραγωγής θανατώνονται ή εγκαταλείπονται. Τα κουτάβια πωλούνται σε ανυποψίαστους καταναλωτές από τα pet shops, μέσω του Διαδικτύου και μέσω εφημερίδας μικρών αγγελιών σε όποιον είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι’ αυτά.
Η υιοθεσία εξασφαλίζει πως τα χρήματα των νέων «γονιών» δεν θα καταλήξουν σε αυτού του είδους τα παράνομα εκτροφεία.
Το ποδαράκι της Λόρας άρχιζε να σαπίζει κι έτσι χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί από τη βάση του
Πολλές φορές βλέπουμε φωτογραφίες από χαριτωμένα κουτάβια χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι γονείς τους, υπογραμμίσει η κ. Καλογεροπούλου, ενώ η κ. Καλλέργη υπενθυμίζει με τη σειρά της πως τα puppy mills είναι παγκοσμίως καταδικασμένα και απευθύνει έκκληση να μην στηριχθεί αυτό το σύστημα.
Κάνουν καλό στην υγεία
Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα ζώα συντροφιάς είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου. Η φροντίδα του μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης και να μειώσει τα συναισθήματα της μοναξιάς και της απομόνωσης σε όλες τις ηλικίες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, τα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της σωματικής υγείας, καθώς και μόνο ο ελεύθερος χρόνος με ένα ζώο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου και τα επίπεδα χοληστερόλης του. Επίσης, το περπάτημα σκυλιών, ο καλλωπισμός, ακόμη και χάδια παρέχουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της καρδιάς, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να επιβραδύνει την απώλεια του ιστού των οστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου