Το κολύμπι στη θάλασσα, τώρα που διανύουμε το μεσοκαλόκαιρο, είναι ίσως η πιο απολαυστική, διασκεδαστική και αναζωογονητική άσκηση που μπορούμε να κάνουμε. Με φόντο τις διακοπές, εμείς θέλουμε να σας στείλουμε το εξής μήνυμα: το κολύμπι είναι για όλους και για όλες. Μη χάσετε την ευκαιρία για μια βουτιά, αν σας δοθεί αυτό το καλοκαίρι. Εμείς απλά θα βοηθήσουμε να χαρείτε ακόμη περισσότερο αυτή την εμπειρία. 

 
● Το κολύμπι γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα αεροβική άσκηση και προπόνηση ενδυνάμωσης χάρη στην αντίσταση που δημιουργεί το νερό.
● Είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα, με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις. Το νερό υποστηρίζει τις αρθρώσεις και προστατεύει τα αδύνατα οστά, τους ταλαιπωρημένους τένοντες ή συνδέσμους.
● Είναι, επίσης, μια μορφή άσκησης που είναι ασφαλής και για το λόγο αυτόν προτείνεται ακόμη και σε εγκύους.
● Προσφέρεται τόσο για τα γυμνασμένα όσο και για τα αγύμναστα άτομα, αφού καθένας μπορεί να ρυθμίσει την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής του στο νερό.
● Η δροσιά του νερού κάνει την προπόνηση πιο ευχάριστη. Δεν νιώθετε πόσο ιδρώνετε, ενώ η αίσθηση του νερού είναι απολαυστική. 
● Το νερό κάνει ταυτόχρονα και μασάζ σε διάφορα σημεία του σώματος, καθώς κολυμπάτε.
● Η πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα του νερού σε σχέση με τον αέρα προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση στην κίνηση του σώματός μας μέσα σε αυτό. Επομένως, καίτε πολύ περισσότερες θερμίδες για να καλύψετε την ίδια απόσταση στο νερό σε σχέση με την ξηρά. 

 
Το κολύμπι γυμνάζει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες (ώμους, στήθος, πλάτη, κοιλιακούς, χέρια, πόδια, γλουτούς) και, επειδή το νερό έχει 12 φορές μεγαλύτερη αντίσταση από ό,τι ο αέρας, βοηθά πάρα πολύ στη μυϊκή ενδυνάμωση. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια άριστη άσκηση για το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. 

 
Σας προτείνουμε μερικές διασκεδαστικές ασκήσεις για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Θα χρειαστείτε μόνο μια μπάλα: 
1. Κρατήστε την μπάλα με τα χέρια τεντωμένα μπροστά σας και κολυμπήστε χτυπώντας τα πόδια μόνο. Κάντε το για όσο μπορείτε και χαλαρώστε για 1-2 λεπτά. Επαναλάβετε 2-3 φορές για να δυναμώσετε τα πόδια και να συνηθίσετε να τα χρησιμοποιείτε όταν κολυμπάτε, γιατί πολύ συχνά αρκετοί από εμάς τα ξεχνούν, χάνοντας αρκετά σε δύναμη και ταχύτητα.
2. Βάλτε τώρα την μπάλα ανάμεσα στους μηρούς σας και αρχίστε να κολυμπάτε ελεύθερο, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια. Κολυμπήστε και πάλι όσα μέτρα μπορείτε και χαλαρώστε για 1-2 λεπτά. Επαναλάβετε 2-3 φορές για να δυναμώσετε τα χέρια. 
3. Κρατήστε πάλι την μπάλα μπροστά σας με τα χέρια τεντωμένα. Αρχίστε να κολυμπάτε μόνο με το ένα χέρι, ενώ το άλλο παραμένει τεντωμένο και κρατά την μπάλα μπροστά σας. Κάντε 15-20 απλωτές ή όσες μπορείτε και συνεχίστε με το άλλο χέρι. 
4. Γυρίστε ανάσκελα για ύπτιο και κρατήστε την μπάλα πάλι με τα χέρια τεντωμένα. Ξεκινήστε να κολυμπάτε χτυπώντας μόνο τα πόδια για όσα μέτρα μπορείτε. Σταματήστε, χαλαρώστε για 1 λεπτό και επαναλάβετε 2-3 φορές.

Πόσο λιγότερο ζυγίζουμε στο νερό
Όταν το σώμα είναι μέσα στο νερό μέχρι τη μέση, το βάρος του μειώνεται περίπου κατά 50%, όταν το νερό φτάνει στο στήθος, τότε μειώνεται στο 25%, ενώ όταν είστε βυθισμένοι στο νερό μέχρι το λαιμό, τότε το βάρος σας έχει φτάσει στο 10%! 

Πώς ξεκινάτε
Ξεκινάτε σταδιακά, όπως σε όλα τα είδη άσκησης. 
● Μπαίνετε αργά στο νερό - μάλιστα, μπορείτε να περπατήσετε μερικά μέτρα με το νερό να φτάνει έως τα γόνατα και μερικά να καλύπτει τους μηρούς, συνηθίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας μια προθέρμανση και δυναμώνοντας τα πόδια. 
● Αρχίστε να κολυμπάτε αργά με μεγάλες απλωτές κινήσεις των χεριών και σταδιακά αυξάνετε την ένταση.
● Κολυμπάτε μερικά μέτρα με το στυλ που σας αρέσει ή γνωρίζετε καλύτερα. Σταματάτε για να χαλαρώσετε λίγο και συνεχίζετε. 
● Δοκιμάστε να κολυμπήσετε μερικά μέτρα πιο γρήγορα και χαλαρώστε πάλι. 
Γενικά, μην προσπαθήσετε να κάνετε πράγματα που δεν σας «βγαίνουν». Μην υπερβάλλετε στην ένταση και τη διάρκεια της κολύμβησης. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να κολυμπήσουμε ένα χρόνο (από το περυσινό καλοκαίρι), ενώ πολλοί δυστυχώς μπορεί να μην έχουμε γυμναστεί καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι η φυσική μας κατάσταση δεν είναι στα καλύτερά της. 

 
Σωματικό607080
βάροςκιλάκιλάκιλά
Πρόσθιο315368420
Ύπτιο252295336
Ελεύθερο252295336
Πεταλούδα360420465
(σε μέτρια ένταση)

Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες θερμίδες θα κάψετε κολυμπώντας σε ελεύθερο στυλ ως εξής: Σύνολο θερμίδων = 0,13 (χαμηλή ένταση) ή 0,16 (υψηλή ένταση) x λεπτά άσκησης x κιλά. Ένα άτομο 68 κιλών που κολυμπά 15 λεπτά σε χαμηλή ένταση θα κάψει: 0,13 x 15 λεπτά x 68 κιλά = 133 θερμίδες. 

 
1. Προσπαθήστε να κάνετε μεγαλύτερες και λιγότερες «χεριές». Βάλτε μια απόσταση ως στόχο που θέλετε να κολυμπήσετε και ξεκινήστε με όσο μεγαλύτερες απλωτές κινήσεις των χεριών μπορείτε, δηλαδή απλώνοντας το χέρι όσο πιο μακριά μπορείτε, πριν το βουτήξετε στο νερό. Μετρήστε πόσες χεριές κάνατε και, όταν γυρνάτε, δείτε μήπως μπορείτε να τις μειώσετε έστω και κατά μία. 
2. Κολυμπάτε ήρεμα, «χωρίς φασαρία». Μην πλατσουρίζετε, αλλά προσπαθήστε να κολυμπάτε χωρίς να χτυπάτε το νερό, αλλά αντίθετα να γλιστράτε μέσα σε αυτό. 
3. Καλό είναι να προσπαθήσετε να κολυμπάτε με το κεφάλι μέσα, ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια, να έχετε μεγαλύτερη ταχύτητα και να κουράζεστε λιγότερο. 
4. Θα πρέπει να αναπνέετε καλά και γι’ αυτό σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να αναπνέετε σε κάθε απλωτή κίνηση των χεριών, δηλαδή κάθε φορά που βγάζετε το κεφάλι έξω από το νερό. 
5. Έχετε το κεφάλι στο νερό και κοιτάτε κάτω, έτσι ώστε να έχετε καλύτερο «γλίστρημα», να κολυμπάτε πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά, να κουράζεστε λιγότερο και να επιβαρύνετε λιγότερο και τον αυχένα. 6. Χρησιμοποιείτε γυαλιά κολύμβησης για να απολαμβάνετε το κολύμπι σας καλύτερα με τα μάτια ανοιχτά, είτε κολυμπάτε στη θάλασσα (για το αλάτι) είτε κολυμπάτε σε πισίνα (για το χλώριο). 

 
● Μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Αφήστε να περάσουν 3 ώρες μετά από ένα κανονικό γεύμα και 1-1,5 ώρα μετά από ένα ελαφρύ σνακ. 
● Μην απομακρύνεστε πολύ από την παραλία. Προτιμάτε να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή, ακόμη κι αν θεωρείτε ότι είστε καλός κολυμβητής. 
● Αν είστε με παρέα, καλό είναι να τους ενημερώνετε κάθε φορά που μπαίνετε για κολύμπι.
● Μην κολυμπάτε αν έχετε πιει αρκετό αλκοόλ. 
● Αν σας πιάσει κράμπα, ηρεμήστε, προσπαθήστε να χαλαρώσετε στο νερό και ζητήστε βοήθεια χωρίς να ντραπείτε. 
● Επίσης, δεν είναι ντροπή να μην προχωρήσετε στα βαθιά. Μείνετε σε βάθος που μπορείτε να πατήσετε, για να είστε σίγουροι αν σας συμβεί κάτι. 
● Μπαίνοντας, αποφύγετε τις βουτιές σε άγνωστα νερά - ατυχήματα έχουν συμβεί ακόμη και σε αμμουδερές θάλασσες! 
● Δυστυχώς, αρκετά σκάφη, σκιέρ ή τζετ σκι κυκλοφορούν συχνά ανεξέλεγκτα εκεί που δεν θα έπρεπε, ενώ βέβαια υπάρχουν και οι windsurfers και τα θαλάσσια ποδήλατα. Για να μην έχετε, λοιπόν, δυσάρεστες εκπλήξεις, ρίχνετε ματιές συχνά τριγύρω σας.