ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τα βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά αυτό το καλοκαίρι!

Μυθιστορήματα για τον έρωτα και την καθημερινότητα, αστυνομικά μυστήρια, αυτοβιογραφίες, graphic novel αυτή η λίστα τα έχει όλα. Όρεξη για διάβασμα να έχεις!


Για αστυνομικά βιβλία σου έχουμε μιλήσει. Για βιβλία που ακούγονται επίσης. Τώρα λοιπόν, ήρθε η ώρα να ολοκληρώθεί και η φετινή προετοιμασία για την παραλία με την επιλογή του κατάλληλου βιβλίου. Παίρνεις καφέ, νερό, κράκερς, για να έχεις να απασχολείς το στόμα σου με κάτι υγιεινό, αντηλιακό με υψηλό δείκτη και το βιβλίο σου κι αράζεις στην ξαπλώστρα, χωρίς να σ’ ενδιαφέρει τίποτα άλλο για τις επόμενες ώρες.

Οι διακοπές του Μαιγκρέ, Ζωρζ Σιμενόν, Εκδόσεις Άγρα

 

Το αστυνομικό βιβλίο που συνδυάζει εξιχνίαση εγκλήματος και θάλασσα.
Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ αφήνει για λίγο το διαμέρισμά του στο Μαρέ του Παρισιού και φεύγει για διακοπές με τη σύζυγό του, στη Σαμπλ ντ’ Ολόν της Δυτικής Γαλλίας. Ελπίζει να περάσει μερικές ξέγνοιαστες μέρες, μακριά από τη δύσκολη δουλειά του, πλατσουρίζοντας στον Ατλαντικό. Η ελπίδα αυτή εξαφανίζεται μόλις κληθεί να εξιχνιάσει έναν διπλό φόνο που συνταράζει στην τοπική κοινωνία. Κατά βάθος ίσως προτιμούσε να ανεβαίνει καθημερινά εκατό σκάλες. Ή και όχι, διότι είναι πρωτίστως ντετέκτιβ και δευτερευόντως οτιδήποτε άλλο. 


Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, Άλκη Ζέη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Η αυτοβιογραφία που διαβάζεται σαν τρυφερή μυθοπλασία.
Η αγαπημένη λογοτέχνιδα της παιδικής κι εφηβικής μας ηλικίας Άλκη Ζέη, διηγείται τη ζωή της. Από τη γέννησή της ως την αρχή του εμφυλίου, περνούν από μπροστά της όλες οι μικρές ιστορίες της ίδιας και των προσωπικοτήτων που σημάδεψαν εκείνη την εποχή: Πλωρίτης, Κουν, Ελύτης, Μερκούρη, Γκάτσος και ο σύζυγός της Γιώργος Σεβαστίκογλου.
Το οικογενειακό περιβάλλον της συγγραφέα, οι παραστάσεις από την σχολική της ζωή, η Σάμος και ύστερα η Αθήνα του μεσοπολέμου, παρέδωσαν στην Άλκη Ζέη το μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, για να ξεκινήσει την αφήγηση των ιστοριών της, που μεγάλωσαν όμορφα τόσες γενιές. 


Με λένε Μαλάλα, Μαλάλα Γιουσαφζάι, Εκδόσεις Πατάκη

 

Μια ιστορία αντίστασης που καταδεικνύει τη δύναμη της ατομικής προσπάθειας.
Η δεκαεπτάχρονη σήμερα Μαλάλα γεννήθηκε στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Τον Οκτώβριο του 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, όσο επέστρεφε σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Έζησε από θαύμα και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο του Μπερμιγχαμ. Ο αγώνας της για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση την έφερε πολλές φορές αντιμέτωπη με τους Ταλιμπάν, που ακόμα και σήμερα καταστρέφουν σχολεία. Το 2013 ήταν υποψήφια για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Η Μαλάλα αφηγείται τη γενναία ιστορία της και δίνει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που στερούνται καθημερινά τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. 


Μια χαρά είναι κι έτσι, Άννυ Πρου, Εκδόσεις Καστανιώτη


Η συλλογή διηγημάτων της συγγραφέα του «Το μυστικό του Brokeback Mountain» που επανακαθορίζει τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία.
Εννέα διηγήματα σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ, για τη ζωή στις δυτικές πολιτείες της Αμερικής. Η σκληρή καθημερινότητα στα ράντσα και η επιδίωξη του «αμερικάνικου ονείρου» σε περιοχές εχθρικές προς τον άνθρωπο και την ανάπτυξη ζωής γίνονται το αντικείμενο αφήγησης της πρώην δημοσιογράφου, που αποτυπώνει με χιούμορ και βαθιά συνειδητοποίηση την ανθρώπινη παρουσία στο λιγότερο ελκυστικό – από άποψης συνθηκών διαβίωσης – κομμάτι των ΗΠΑ. 


Ένας διακριτικός ήρωας, Μάριο Βάργκας Γιόσα, Εκδόσεις Λιβάνη


Μια σπουδή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που σπανίως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Ο περουβιανός νομπελίστας συγγραφέας επιστρέφει στην παραθαλάσσια πόλη Πιούρα, όπου μεγάλωσε. Αφηγείται την ιστορία δυο επιχειρηματιών που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις ηθικές τους αξίες, μέσα στην παρακμή της σύγχρονης εποχής, όπου κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού. 


Expo – 58, Τζόναθαν Κόου, Εκδόσεις Πόλις


Ο πιο επιδραστικός λογοτέχνης της μεταθατσερικής Μεγάλης Βρετανίας ντύνει με χιούμορ την εξερεύνηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας του 20ού αιώνα.
Λονδίνο, 1958: ο Τόμας, ένας ντροπαλός δημόσιος υπάλληλος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, φεύγει για τις Βρυξέλες, με σκοπό να ασχοληθεί με την βρετανική παρουσία στην Expo 58, τη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση του αιώνα, που είναι και η πρώτη χρονολογικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, δίπλα στο περίπτερο των ΗΠΑ έχει τοποθετηθεί αυτό της Σοβιετικής Ένωσης. Σύντομα ο Τόμας θα ξεχάσει την αίσθηση της ελευθερίας που του παρέχει η μεταπολεμική ηπειρωτική Ευρώπη και θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα στον τρόπο ισορροπίας της προσωπικής και δημόσιας ζωής του.

Watchmen, Άλαν Μουρ, Ντέιβ Γκίμσον, Εκδόσεις ANUBIS

 

Το αριστουργηματικό graphic novel που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία.
ΗΠΑ, 1985. Η δράση των υπερηρώων είναι πια παράνομη. Ο πόλεμος με τη Σοβιετική Ένωση ετοιμάζεται να ξεσπάσει, για να βυθίσει την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχια και εγκληματικότητα. Η δολοφονία ενός υπερήρωα που έχει αποσυρθεί από την ενεργή δράση ξαναφέρνει στο προσκήνιο τους πρώην συναδέλφους του.


Τρυφερή είναι η νύχτα, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Το αριστούργημα του Φιτζέραλντ, που γράφτηκε εν είδη προσωπικής εξομολόγησης, με βάση τη ζωή του ίδιου και της συζύγου του Ζέλντα.
Ο Ντικ και η Νικόλ Ντάιβερ περνούν τις διακοπές τους στη γαλλική ριβιέρα. Ο πλούσιος τρόπος ζωής τους, τα ξέφρενα πάρτι, η εικόνα της τέλειας οικογένειας, ξεφτίζουν σταδιακά κάτω από το βάρος του αλκοολισμού του Ντικ και της ψυχικής ασθένειας της Νικόλ. Τα μυστικά που κρύβουν από τον ανέμελο κοινωνικό περίγυρο και, κυρίως, από τον εαυτό τους, θα καθορίσουν την πορεία της ζωής τους, μακριά από τις προσωπικές τους αυταπάτες.


Θα σε πάρω να φύγουμε, Νικολό Αμανίτι, Εκδόσεις Καστανιώτη


Το τρυφερό, αλλιώτικο μυθιστόρημα για τον έρωτα και την αθωότητα.
Σε ένα μικρό χωριό της Τοσκάνης, ξεχασμένο από τους ανθρώπους, διαδραματίζονται δυο ερωτικές ιστορίες. Η κόρη ενός τραπεζικού και ο γιος ενός βοσκού, ένας παλαίμαχος πλεϊμπόι και μια μοναχική καθηγήτρια. Οι αποφάσεις των πρωταγωνιστών παίρνουν μια δύσκολη τροπή, οι σχέσεις μεταξύ τους γίνονται σταδιακά όλο και πιο πολύπλοκες και το τέλος διαγράφεται αναπόφευκτα σκληρό. 


Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Εκδόσεις Λιβάνη


Η συγκλονιστική γραφή του πατέρα του μαγικού ρεαλισμού είναι απολαυστική και πάντοτε επίκαιρη.
Η ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα του Φλορεντίνο Αρίσα και της Φερμίνα Δάσα. Η Φερμίνα αναγκάζεται να φύγει στην επαρχία και ο Φλορεντίνο μένει μόνος του σε μια πόλη που μαστίζεται από τη χολέρα. Συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια και όλα είναι διαφορετικά. 


Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε, Τζόνας Τζόνανσον, Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Ένα χορταστικό κι αστείο μυθιστόρημα για το μεγαλείο της καθημερινότητας, που συχνά υποβιβάζουμε, ξεχνώντας την ομορφιά της ζωής.
Ο Άλαν Κάρλσον ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100ά του γενέθλια. Αποφασίζει όμως να μην παρευρεθεί στο πάρτι προς τιμήν του και αντ’ αυτού να το σκάσει από το παράθυρο και να ζήσει μια τελευταία περιπέτεια στη ζωή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου