ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η ιστορία των καλλιστείων όπως δεν σας την είπε κανείς. Από την άνοδο στην πτώση!

Ίσως να ήσουν από αυτές που ονειρεύονταν να φορέσουν κάποια στιγμή το στέμμα και να περπατήσουν με τα γοβάκια τους πάνω στα ασημένια κομφετί δακρυσμένες από τη συγκίνηση. Άλλες τα κατάφεραν, άλλες όχι. Άλλες έκαναν μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του μόντελινγκ και
της τηλεόρασης και άλλες τα παράτησαν και δε θέλουν να ξαναμιλήσουν ποτέ ξανά για αυτήν την εμπειρία. Όμως, ό,τι γράφεται στην ιστορία μένει και δεν ξεγράφει. Και ο χώρος της ομορφιάς δεν ξεχνά.
Με τη βοήθεια του Βασίλη Πρεβελάκη έκανα μια αναδρομή στα καλλιστεία και έμαθα πράγματα που μπορεί και εσύ να μη γνωρίζεις. Τα καλλιστεία, με τη σημερινή τους μορφή ξεκίνησαν τη δεκαετία του '50. Ούτε κάμερες, ούτε τηλεόραση υπήρχαν εκείνη την εποχή. Μόνο τα έντυπα που κυκλοφορούσαν τότε προέβαλαν τη διοργάνωση. Η διοργάνωση γινόταν τότε από την "Απογευματινή" και ο αείμνηστος Γιώργος Πρεβελάκης, ασχολήθηκε κατά τύχη με τα καλλιστεία. Μια "συνάντηση" που εξελίχθηκε σε καρμική σχέση αφού ο Γιώργος Πρεβελάκης μέχρι το τέλος της ζωής του, είχε έντονη δραστηριότητα στο θεσμό.
"Όταν η Ελένη Βλάχου την περίοδο της δικτατορίας έφυγε στην Αγγλία και έκλεισε όλες τις εκδόσεις, ο πατέρας μου έμεινε χωρίς δουλειά. Του έκαναν μια πρόταση από την "Απογευματινή" να αναλάβει ένα πακέτο με special events και δημόσιες σχέσεις. Μέσα σε αυτό το πακέτο ήταν και τα καλλιστεία. Με το που πήγε έπρεπε να στείλει μια κοπέλα στα Miss Universe".

Το κοσμικό γεγονός της χρονιάς

Από τότε, τα καλλιστεία θεωρούνταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Καλλιτέχνες, πολιτικοί και άνθρωποι της κοσμικής Αθήνας, παρακολουθούσαν από κοντά κάθε χρόνο τα καλλιστεία ή ήταν μέλη της κριτικής επιτροπής. Στη δεκαετία του 1970, τα καλλιστεία άρχισαν να μεταδίδονται από την τηλεόραση. Το 1973 η Ελλάδα φιλοξένησε τα Miss Universe στο Ηρώδειο. Ήταν η πρώτη χρονιά που η διοργάνωση έγινε εκτός Αμερικής. Η Ελλάδα τότε ήταν στα "πάνω" της στους κύκλους του εξωτερικού. Υπήρχε ο Μάνος Χατζηδάκις, η Μελίνα Μερκούρη. Η Ελλάδα εκείνη τη χρονιά, εκπροσωπήθηκε από την εντυπωσιακή Βάνα Παπαδάκη, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρεβελάκης "Εκτός από ωραία εξωτερική εμφάνιση, διέθετε και μια μαγευτική προσωπικότητα".
Ο Βασίλης Πρεβελάκης με την Αντωνία Καλλιμούκου και τη Δούκισσα Νομικού
Το 1981 ήταν η πρώτη χρονιά που τα ελληνικά καλλιστεία μεταδόθηκαν σε έγχρωμη μορφή και αποτελεί μια υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής με εξωτερικά γυρίσματα και πλάνα από τα ελικόπτερα. Τα συγκεκριμένα, όμως, καλλιστεία έμειναν στην ιστορία γιατί αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δημιουργήθηκε μεγάλη φασαρία. Μην πάει ο νους σου μακριά. Δυσαρεστημένοι συγγενείς μιας διαγωνιζόμενης, έκριναν πως κακώς επιλέχτηκε η συγκεκριμένη Σταρ Ελλάς με αποτέλεσμα να στραφούν κατά πάντων!
Πέντε χρόνια μετά, λόγω πολιτικών αλλαγών η δημόσια τηλεόραση αποφάσισε να μην μεταδίδει τα καλλιστεία και όποιος ήθελε να τα δει, αγόραζε βιντεοκασέτα. Εκείνη την περίοδο, ο κ. Πρεβελάκης συμφώνησε με την "Απογευματινή" και πήρε τα δικαιώματα του διαγωνισμού με την προϋπόθεση να μην τα δώσει σε καμία άλλη εφημερίδα.
Το 1981 έγινε η πρώτη έγχρωμη μετάδοση στα καλλιστεία. Ήταν υπερπαραγωγή με εξωτερικά γυρίσματα, ελικόπτερα γύρω από το Hilton. Μετά το '86 σταμάτησε για μερικά χρόνια η μετάδοση των καλλιστείων και έβγαινε σε βιντεοκασέτες. Πάντα υπήρχε ενδιαφέρον από έντυπα και ραδιόφωνα για τα καλλιστεία. Όταν η δημόσια τηλεόραση σταμάτησε να τα μεταδίδει, η "Απογευματινή" συμφώνησε με τον πατέρα του να του παραχωρήσει τα δικαιώματα των καλλιστείων. Στον ΑΝΤ1 μεταδίδεται από τη χρονιά που άνοιξε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Τα καλλιστεία στον ΑΝΤ1

1990. Ο ΑΝΤ1 αναλαμβάνει την παρουσίαση των καλλιστείων. Μια συνεργασία που θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Μια ολόκληρη εικοσαετία. Πρώτη Σταρ Ελλάς στη νέα φάση των καλλιστείων, ήταν η Τζένη Μπαλατσινού και για αρκετές ήταν το πρώτο τους βήμα για να μπουν στο χώρο και ίσως να συνεχίσουν αλλού, όπως η Μαρίνα Τσιντικίδου (1992), Ρέα Τουτουνζή (1994), Εβελίνα Παπαντωνίου (2001), Μαριέττα Χρουσαλά (2003), Ευαγγελία Αραβανή (2005), Δούκισσα Νομικού (2007), Άννα Πρέλεβιτς (2010) αλλά και οι Μις Ελλάς όπως η Βάνα Μπάρμπα (1984), η Εύη Αδάμ (1994), η Ειρήνη Σκλήβα (1996), η Εύη Βατίδου (1999) και η Κατερίνα Στικούδη.
Ο Γιώργος Πρεβελάκης με την Σταρ Ελλάς 1990, Τζένη Μπαλατσινού
Ωραίες γυναίκες. Όμως δε χρειάζεται να είσαι όμορφη για να ξεχωρίσεις σε αυτόν τον χώρο. " Τα καλλιστεία δεν είναι μόνο νούμερα. Η ομορφιά είναι εύθραυστη. Μπορεί να έχει τις τέλειες αναλογίες και να είναι ακατάλληλη για Σταρ Ελλάς. Μπορεί να έχει κάποιες ατέλειες αλλά εάν έχει έναν δυνατό χαρακτήρα και χάρη η κριτική επιτροπή δε θα εστιάσει στην ατέλεια. Ο αέρας και η συνολική εικόνα κάνουν μια Σταρ Ελλάς. Οι κοπέλες που πάνε καλά έχουν προσωπικότητα και μόρφωση".
 
Μια όμορφη κοπέλα που νομίζει ότι είναι άσχημη δε θα πείσει κανέναν. Γιατί δεν έχει αέρα. Μια μαζεμένη κοπέλα θα πρέπει να το ξεπεράσει
 

Αν θυμάσαι στα μέσα των 00s είχε και προκριματικούς για το ποιες κοπέλες θα περάσουν στην τελική φάση. Μια συνταγή όχι και τόσο επιτυχημένη, αφού τα διαφημιστικά έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Κεφάλαιο Miss Universe

Το level ανεβαίνει στα παγκόσμια καλλιστεία. Μια κοπέλα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα της, θα πρέπει να έχει μεγάλες αντοχές. "Είναι ένας ατέλειωτος Μαραθώνιος. Οι κοπέλες κοιμούνται ελάχιστα γιατί έχουν φωτογραφίσεις, εξωτερικά γυρίσματα. Φεύγουν το πρωί και γυρίζουν το βράδυ".

Όσες έχουν έντονο ταμπεραμέντο τα βρήκαν δύσκολα. Ο κ. Πρεβελάκης μου εξιστόρησε ένα συμβάν που έγινε με μια Σταρ Ελλάς που ήθελε να καπνίσει ενώ απαγορευόταν. "Στα ξενοδοχεία στο εξωτερικό απαγορεύεται το κάπνισμα. Όταν είσαι σε ένα τροπικό κλίμα και θες να βγεις έξω (ενώ είσαι βαμμένη) όλο το make up φεύγει. Οπότε μια κοπέλα προσπάθησε να καπνίσει στα κρυφά. Είχαν μπει στις τουαλέτες, τη βρήκαν να καπνίζει και την πήγαν στη διευθύντρια. Έκανε τόση φασαρία που οι διοργανωτές με κάλεσαν να την ηρεμήσω, καταλαβαίνοντας πως χάσαμε τον οποιοδήποτε τίτλο".
Οι διοργανώσεις από χώρες που στοχεύουν να αξιοποιήσουν αυτόν τον διαγωνισμό, είναι συνήθως σε υψηλά επίπεδα. Όπως στο Βιετνάμ, το 2008 με τη Σταρ Ελλάς Διονυσία Κουκίου. Όπου υπήρχε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα πολύ κοντά όπου διεξήχθησαν τα καλλιστεία. Ή στην Κίνα όταν έχτισαν ένα ολόκληρο θέατρο για χάρη της φιλοξενίας των Μις Κόσμος ή στη Νότια Αφρική όπου τα καλλιστεία έγιναν σε μια περιοχή η οποία βρισκόταν στη μέση της ερήμου, το 1992.

Τα καλλιστεία στα χρόνια της κρίσης

Τα καλλιστεία τα τελευταία χρόνια δε θυμίζουν τον θεσμό που γνωρίζαμε στα 00s. Κατά καιρούς, άλλωστε, τα καλλιστεία είχαν τα σκαμπανεβάσματά τους. Στις αρχές των 90s ήταν στα πάνω τους, αν υπήρχε τότε η AGB σίγουρα θα σημείωνε νούμερα που θα τα συζητούσαμε μέχρι σήμερα. Κάπου στα τέλη της δεκαετίας, άρχισε να φθίνει. Έπρεπε να πάρει μια γερή δόση ανανέωσης με προσθήκες νέων προσώπων και αλλαγές στην παραγωγή. Έτσι, στα 00s τα καλλιστεία ξαναζωντάνεψαν.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μετά το 2010 όπου η έγινε η τελευταία τηλεοπτική μετάδοση από τον ΑΝΤ1, τα καλλιστεία έχουν "πέσει". Το 2011 και το 2013 έγινε απευθείας ανάθεση στις Ηλιάννα Παπαγεωργίου και Αναστασία Σιδηροπούλου.
Η οικονομική ύφεση είναι ο βασικότερος λόγος για την κρίση των καλλιστείων αφού πρόκειται για μια δαπανηρή παραγωγή η οποία προβάλλεται μόνο για μια βραδιά σε αντίθεση με κάποιο εβδομαδιαίο show.
Όσο για φέτος, ο κ. Πρεβελάκης όπως μου είπε, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διεξαχθούν τα καλλιστεία.
Μακάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου